Κοινή ανακοίνωση προθέσεων για την εξαγορά και αξιοποίηση του συγκροτήματος ΔΑΡΙΓΚ.

Χαλκίδα, 8 Δεκεμβρίου 2014
Κοινή ανακοίνωση προθέσεων για την εξαγορά και αξιοποίηση του συγκροτήματος ΔΑΡΙΓΚ.
 
Σε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας κ. Φάνη Σπανού με το Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Χρήστο Παγώνη, συζητήθηκαν οι δυνατότητες εξαγοράς του συγκροτήματος ΔΑΡΙΓΚ.
 
Εκφράστηκε αμοιβαία ανησυχία για το μέλλον του συγκροτήματος, καθώς αυτό συνδέεται αφενός μεν με την ανάπτυξη της γύρω περιοχής και ευρύτερα της πόλης της Χαλκίδας, αφετέρου με την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων των από δεκαετίας απολυμένων της ΔΑΡΙΓΚ.
 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ιδιαίτερη υλική και άυλη αξία που θα προσδώσει στην πόλη της Χαλκίδας τυχόν απόκτηση του συγκροτήματος από το Δήμο, την Περιφέρεια ή και από κοινή εξαγορά. Ακόμη, αναγνώρισε τη μεγάλη δυσκολία εξαγοράς του συγκροτήματος, λόγω του τιμήματος που, καίτοι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με την πραγματική αξία του ακινήτου, είναι ως ποσό υψηλό σε σχέση με την ταμειακή ή την πιστοληπτική ικανότητα της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα, πρότεινε αμοιβαία επικαιροποίηση των παλαιοτέρων αποφάσεων Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου για κοινή εξ ημισείας εξαγορά και ακολούθως την εκ νέου διερεύνηση δυνατοτήτων εκταμίευσης ή δανειοληψίας. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη γνωστοποίησης των προθέσεων σχετικώς με τις χρήσεις γης του ακινήτου, καθώς η σημερινή βιομηχανική χρήση καθιστά αδύνατη τόσο την αξιοποίησή του ως κοινωφελούς ή κοινοχρήστου χώρου, όσο και το σχεδιασμό τυχόν ενδιαφερόμενου επενδυτή.
 
Ο κ. Δήμαρχος, ομοίως αναγνώρισε ως ιδανική εξέλιξη την εξαγορά του ακινήτου από αυτοδιοικητικό φορέα, επεσήμανε δε την κατεπείγουσα κοινωνική ανάγκη αποζημίωσης των απολυμένων της ΔΑΡΙΓΚ. Διευκρίνισε ότι, οι Τράπεζες έχουν απορρίψει την σχετική πρόταση, θέτουν δε πάντα ως αδιαπραγμάτευτο όρο για την παροχή του δανείου, ισόποση ενεχυρίαση μετρητών. Ο όρος αυτός απορρίπτεται από την Δημοτική Αρχή καθότι δεν μπορεί να υποθηκευτεί η μισθοδοσία του προσωπικού, ούτε τα έκτακτα ειδικού σκοπού χρηματικά ποσά που αφορούν συγκεκριμένες δράσεις, για το χρονικό διάστημα που θα διαρκεί η δανειακή σύμβαση. Άλλωστε, ακριβώς το ίδιο έπραξε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν έλαβε μέρος σε κανένα από τους δέκα επτά (17) πλειστηριασμούς, που προηγήθηκαν. Κατόπιν τούτου ο Δήμος αδυνατεί να προβεί στην από κοινού σύναψη δανείου με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την αγορά του ακινήτου της επιχείρησης πρώην Ο. ΔΑΡΙΓΚ. Αδυνατεί επίσης να προβεί στη συγκεκριμένη αγορά με διάθεση ιδίων πόρων.
 
Αμφότεροι δεσμεύτηκαν σε συνέχιση της επικοινωνίας και της συνεργασίας τους σχετικώς με το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα του ακινήτου της ΔΑΡΙΓΚ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας                                           Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων
           Φάνης Σπανός                     
                                                               Χρήστος Παγώνης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.