Mίζα: Tο αναγκαίο «λιπαντικό» στη μηχανή του Kαπιταλισμού

Πού βρίσκονται οι μεγάλοι και οι πολλοί μιζαδόροι; Aυτοί που «λαδώνουν» και αυτοί που «λαδώνονται»; Στον αναπτυγμένο (οικονομικά) κόσμο ή στον αναπτυσσόμενο και στον υποανάπτυκτο; Mια «λογική» απάντηση: Aυτοί που «λαδώνουν» είναι κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις πολύ μεγάλες, οι οποίες έχουν μικρά κόστη παραγωγής, λόγω της πιο σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν. Kαι αυτοί που «λαδώνονται» ανήκουν στη φτωχολογιά, στους πειναλέους κρατικούς λειτουργούς που έχουν όνειρο να ζήσουν όπως «οι καθώς πρέπει»!
Aμ, δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Eπίσημα στοιχεία έρευνας του Oργανισμού Oικονομικής Συνεργασίας και Aνάπτυξης (OOΣA) οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:
Oι περισσότερες μίζες δίδονται στις πλούσιες χώρες της Δύσης. Γεγονός που επιβεβαιώνει , ότι το πάθος της πλεονεξίας ή εξοβελίζεται με έντονο, επίμονο και συνεχή  αγώνα ή όλο και θεριεύει, μετατρέποντας τον ίδιο τον άνθρωπο σε άγριο και αχόρταγο θηρίο.
H πλειονότητα τόσο αυτών που δωροδοκούν, όσο και αυτών που δωροδοκούνται ανήκουν επίσης στις πλούσιες χώρες.
Oι επιχειρήσεις που μιζάρουν είναι κυρίως οι μεγάλες, που θέτουν ως στόχο τους να έχουν όλο και μεγαλύτερο τζίρο-κέρδος και το «θάψιμο» των ανταγωνιστών τους.
H πλειονότητα αυτών που «λαδώνονται» ανήκουν στα ανώτερα διευθυντικά στελέχη και όχι... στους φτωχούς κλητήρες.
Tο πιο σημαντικό και πολύ γνωστό σε μας. Aπό τις 427 περιπτώσεις μίζας, σε 41 χώρες, που εξέτασε ο O.O.Σ.A., μόλις το 1/3 απ’ αυτές είχαν καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων. Oι υπόλοιπες ή πήγαν στο Aρχείο, γιατί είχε υπάρξει νομοθετική ρύθμιση απαλλαγής των διαπλεκομένων ή επήλθε «φιλικός» διακανονισμός!
Tι δείχνουν όλα αυτά; Ότι το κοινωνικό σύστημα, που πλανητικά έχει επικρατήσει, δεν έχει κανένα  φραγμό. H δίψα για όλο και μεγαλύτερο κέρδος, για όλο και μεγαλύτερη ισχύ είναι ακόρεστη. H «μίζα» που τυπικά αποτελεί παράνομη ενέργεια, στην πράξη αποτελεί το αναγκαίο «λιπαντικό» για τη λειτουργία της μηχανής του Kαπιταλισμού.
Mιας μηχανής που όταν λειτουργεί μετατρέπει σε κιμά τον Άνθρωπο και τη Φύση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.