Περί γηπέδου της ΑΕΚ

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους οπαδούς της ΑΕΚ, ότι όλα προχωρούν κανονικά και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ο Μελισσανίδης έβαλε το ΔΣ της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ να συγκαλέσει γενική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη (27 Γενάρη) με αντικείμενο τη σύνταξη παραχωρητήριου με το οποίο η ΑΕΚ θα παραχωρεί το οικόπεδό «της» στη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ για 49 χρόνια, προκειμένου αυτή να κατασκευάσει ποδοσφαιρικό γήπεδο (συν μαγαζιά), το οποίο θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά η επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα της ΠΑΕ ΑΕΚ. Τέτοιο παραχωρητήριο, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει η ΑΕΚ. Αν το κάνει, θα είναι παράνομο και το οικόπεδο θα πρέπει να επιστραφεί στο δημόσιο για να γίνει άλσος.

Αρκεί μια ματιά στην υπουργική απόφαση της 2ας Σεπτεμβρίου του 1934 για να μην μείνει η παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό που υποστηρίζουμε.
Το οικόπεδο δεν πέρασε στην ιδιοκτησία της ΑΕΚ, αλλά της παραχωρήθηκε για συγκεκριμένη χρήση. Αναφέρει η απόφαση: «Αποφασίζομεν εγκρίνομεν την δωρεάν παραχώρησιν του υπό στοιχεία Α.Β.Γ.Δ.Ε.Ζ.Α. γήπεδον εμβαδού μ2 26621,50 της εν τω συνοικισμώ Φιλαδελφείας εκτάσεως εις την Αθλητικήν Ενωσιν Κωνσταντινουπόλεως προς ίδρυσιν γυμναστηρίου, της εκτάσεως ταύτης ανηκούσης εις το Δημόσιον αρθείσης της αναδασώσεως». Και συνεχίζει η απόφαση: «Η παραχώρησις υπόκειται εις ανάκλησιν άμα η έκτασις αύτη μετά των εν αύτη κτημάτων θα έπαυεν εξυπηρετούσα τον δι ον παρεχωρήθη κοινοφελή σκοπόν του εν άρθρω 2 καταστατικού της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως, προβλεπόμενον».

Το άρθρο 2 του καταστατικού της ΑΕΚ ανέφερε ότι σκοπός ήταν να συγκεντρώσει τους αθλητές από την Κωνταντινούπολη, την Αθήνα και τον Πειραιά, να διαδώσει τη γυμναστική και το φίλαθλο πνεύμα στη νεολαία κτλ. Ακόμη και μετά την τροποποίηση του καταστατικού, που έγινε το 1976, το άρθρο 2 προβλέπει ότι «σκοπός του σωματείου είναι η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες».

Δεν δικαιούται, λοιπόν, η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να παραχωρήσει το οικόπεδο (που δεν είναι δικό της, αλλά της παραχωρήθηκε για συγκεκριμένο σκοπό) σε μια ανώνυμη εταιρία, η οποία θα κατασκευάσει γήπεδο-εμπορική επιχείρηση, το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από μια επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα. Αυτό αντίκειται στο σκοπό της παραχώρησης και έτσι και γίνει το δημόσιο οφείλει να παρέμβει άμεσα, να ανακαλέσει την παραχώρηση και να ενώσει το οικόπεδο με το παρακείμενο άλσος, εκδίδοντας πράξη αναδάσωσής του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.