Σχέδιο Μοσκοβισί

Στην αρχή μάθαμε πώς ‘’άλλο μνημόνιο, άλλο χρέος’’. Το πρώτο θα καταργηθεί αμέσως, το άλλο είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, θα το συζητήσουμε με τους εταίρους. Τελικά, η διαγραφή του, στάλθηκε στον κάλαθο των αχρήστων…
  
Μετά, ήρθε το ‘’άλλο μνημόνιο, άλλο οι μεταρρυθμίσεις του’’. Είναι τα ΄΄φύλλα συκής’’ του, ήταν η έκφραση του Πρωθυπουργού. Έτσι, το μνημόνιο μπορεί να καταργηθεί, αλλά να μείνουν οι ‘’μεταρρυθμίσεις’’ του. Έτσι ισορρόπησαν όλα, βοηθούσης και της θεωρίας των παιγνίων του Βαρουφάκη: είμαστε 0% υπέρ του μνημονίου, αλλά 70% υπέρ των (καλών) ΄΄μεταρρυθμίσεων’’ και 30% κατά των (κακών)  ‘’μεταρρυθμίσεων’’.
  
Αλλά και αυτές οι κακές ‘’μεταρρυθμίσεις’’, ρυθμίστηκαν κάπως: ‘’Άλλο πράγμα η γενική πολιτική λιτότητας, άλλο πράγμα το mail Χαρδούβελη’’. Πλεονασματικούς προϋπολογισμούς μπορούμε να έχουμε συνεπώς και με άλλους τρόπους, με ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΕΤΡΑ, πάντα όμως μαζεύοντας από τα εργατικά και λαϊκά στρώματα.
  
Και τώρα, ήρθε το τελευταίο μάθημα διαλεκτικής: ‘’Άλλο πράγμα η παράταση και συνέχιση του προγράμματος και μνημονίου και άλλο πράγμα η παράταση και συνέχιση των δανειακών συμβάσεων χρέους’’. 
  
Έτσι, από το ίδιο το βράδυ της ιταμής και αυθάδους πρόκλησης του τελεσιγράφου Σόιμπλε δια στόματος Ντάισεμπλουμ για λογαριασμό του eurogroup, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγορεύσει το ‘’σχέδιο Μοσκοβισί’’, σχεδόν σε …κομμουνιστικό μανιφέστο.
  
Τι και αν σε αυτό περιλαμβάνονται πολλαπλές δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων και η αποδοχή της δέσμευσης για το σύνολο του χρέους, έναντι όλων των κρατών μελών της Ένωσης. Τι και αν σε αυτό, εμπεριέχεται φυσικά η συνέχιση του προηγούμενου μνημονίου, που είναι αναπόσπαστο μέρος των δανειακών συμβάσεων.
  
Επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, ότι αυτή η περιχαρής και δημόσια αναγγελία από τον Βαρουφάκη ότι θα υπέγραφε οποιαδήποτε στιγμή αυτό το ‘’καταπληκτικό κείμενο’’, αποτελούσε την τρίτη μεγάλη υποχώρηση της κυβέρνησης μετά την εγκατάλειψη της διαγραφής του χρέους και το πακέτο ποσόστωσης ‘’συμφωνία στο 70% του μνημονίου, ισοδύναμα μέτρα για το 30% που έχουμε διαφωνία’’.
  
Πολλοί, αντίθετα, το είδαν σαν ‘’ευφυή κίνηση’’ της κυβέρνησης απέναντι στη Μέρκελ.
Και να τώρα που η κυβέρνηση σήμερα θα κάνει αίτηση ‘’συνέχισης των δανειακών συμβάσεων υπό όρους’’, στη βάση του κειμένου Μοσκοβισί!
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.