Αγώνας στους δρόμους κόντρα στις αυταπάτες


Την ανάγκη ο λαός «να σπάσει την αυταπάτη της διαπραγμάτευσης στον δρόμο με αγώνες» εξέφρασε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΚΚΕ ο Δ. Κουτσούμπας.

Αυτή ήταν και η πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καθώς στον Περισσό εκτιμούν ότι η μετεκλογική προβολή τους από τα ΜΜΕ είναι μηδαμινή και ψάχνουν να βρουν «ανοίγματα» που θα τους εξασφαλίζουν τη διάδοση των θέσεών τους.

Προτεραιότητα για το ΚΚΕ, η αποκατάσταση των απωλειών των λαϊκών στρωμάτων. «Να μην αποδεχτούν οι εργαζόμενοι ως περασμένα - ξεχασμένα όσα έχασαν τα προηγούμενα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος βρίσκει το ΚΚΕ σε θέση μάχης, καθώς πρώτη φορά θα πρέπει να αντιπαρατεθεί με αυτό που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμασε – και φαίνεται να περνάει στην κοινωνία – ως «πρώτη φορά Αριστερά».

Ο γ.γ. του κόμματος, δίνοντας το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που αναμένεται να ακολουθήσει ο Περισσός το επόμενο διάστημα, χαρακτήρισε τη φασαρία που γίνεται γύρω από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης «προπαγανδιστική», ενώ σημείωσε πως «θα υπάρξει νέο πρόγραμμα σε συμφωνία με τους δανειστές, που – ακόμα και αν δεν ονομαστεί μνημόνιο – θα περιέχει αντιλαϊκούς όρους».

Προτάσεις

Το ΚΚΕ θα προσπαθήσει να «ξεσκεπάσει» αυτό που θεωρεί «φιλολαϊκό προσωπείο» του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τη δική του ατζέντα με τρεις προτάσεις νόμου που θα επανακαταθέσει. «Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων» είναι η πρώτη και σε αυτήν προβλέπονται «επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και στο 80% του βασικού μισθού, το διάστημα της ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος, πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι εκείνο για τα εργασιακά, το οποίο περιλαμβάνει «εκτός από επαναφορά του βασικού μισθού στα 751, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού του Δημοσίου και των συντάξεων αλλά και ενεργοποίηση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας». Το τρίτο. που θα φέρει άμεσα η Κ.Ο. του ΚΚΕ, είναι «η κατάργηση όλων των χαρατσιών που νομοθετήθηκαν στην περίοδο της κρίσης και συγκεκριμένα: η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ».

Ο γραμματέας του κόμματος δεσμεύτηκε ακόμα πως το ΚΚΕ «θα εξετάζει προσεκτικά κάθε νομοσχέδιο που θα φέρνει η κυβέρνηση και, σε περίπτωση που κάποιο συμβάλλει στην ελάφρυνση των εργαζομένων, θα το ψηφίζουμε, όπως κάναμε πάντα».

Ο καταμερισμός της Κ.Ο., όπως ανακοινώθηκε από τον Δ. Κουτσούμπα, διατηρεί ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Θ. Παφίλη και Ν. Καραθανασόπουλο. Γραμματέας της Κ.Ο. θα είναι ο Αχ. Κανταρτζής, ο οποίος δεν εξελέγη, ενώ για αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο βουλευτής Λάρισας Γ. Λαμπρούλης.

Η περίοδος, πάντως, στον Περισσό έχει πλούσια συζήτηση. Όχι μόνο εσωκομματική, αλλά και εξωστρεφή, με τους φίλους και τους οπαδούς του κόμματος να συζητούν σε συσκέψεις για τη μάχη των εκλογών. Τα συμπεράσματα θα ενσωματωθούν και θα εμπλουτίσουν την αρχική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.