Γήπεδο Μελισσανίδη: Εκτρωμα και αρπαγή


«Το μέλος του Συμβουλίου κ. Κατερίνη επιθυμεί να δηλώσει ότι στη συγκεκριμένη θέση θα όφειλε να κατασκευαστεί γήπεδο μικρότερης κλίμακας με ιδιαίτερη μέριμνα για την ένταξή του στον παραδοσιακό οικισμό και με χρήση βάσει των σκοπών της αρχικής παραχώρησης που είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού προς όφελος των κατοίκων του Δήμου.

Δεδομένου όμως ότι από το ΚΕ.Σ.Α. εξετάζεται το κτήριο ως προς τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά και μόνο ως προς αυτό, η ψήφος του είναι θετική».

Με την καταγραφή αυτής της θέσης στη Γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, η πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων), Τόνια Κατερίνη, περιέγραψε λακωνικά το διπλό έγκλημα που επιχειρείται να διαπραχτεί στη Νέα Φιλαδέλφεια: να φυτευτεί ένα φαραωνικό έκτρωμα στην καρδιά ενός παραδοσιακού οικισμού και σε βάρος ενός από τα ελάχιστα άλση της Αθήνας κι αυτό το έκτρωμα να το εκμεταλλεύεται κερδοφόρα η επιχείρηση μιας καπιταλιστικής φαμίλιας, σε βάρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και του σκοπού για τον οποίο της παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το οικόπεδο το 1934.

Μολονότι το ΚΕΣΑ δεν εξέταζε αυτό το ζήτημα, η κ. Κατερίνη έκρινε σκόπιμο να καταθέσει αυτή την άποψη, που αποτελεί χαστούκι όχι για τον όμιλο Μελισσανίδη και τους ανθρώπους του (αυτοί δεν υπάρχει περίπτωση να «κοκκινίσουν» από ντροπή, ούτε να αισθανθούν καμιά συγκίνηση για περιβαλλοντικά και αθλητικά ζητήματα - μόνο το χρώμα του χρήματος τους προκαλεί συγκίνηση), αλλά στην πρόεδρο του ΚΕΣΑ και γενική γραμματέα του ΥΠΕΝ, Ρένα Κλαμπατσέα, που υπογράφει τη Γνωμοδότηση.

«Ηabemus γενική γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού» έγραφε η «Αυγή» στις 3 Μάη του 2015, όταν η Κλαμπατσέα διορίστηκε γενική γραμματέας στο υπουργείο. Και να οι τίτλοι: δρ πολεοδόμος - χωροτάκτρια, επίκουρη καθηγήτρια ΕΜΠ. Και να τα υψηλά ιδανικά και τα μεγάλα καθήκοντα: «Γνώστρια του αντικειμένου και με το παραπάνω, αναλαμβάνει αρμοδιότητες που στα πέντε μνημονιακά χρόνια είτε καταργήθηκαν στην πράξη είτε κακοποιήθηκαν βάναυσα. Πέντε χρόνια που οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ “κατέστρεψαν“ το αντικείμενό του, απορρυθμίζοντας με πλήθος νόμων κάθε έννοια και κανόνα στον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, λειτουργώντας ως μεσιτικό γραφείο υπέρ πελατών..., μεγάλων ή μικρών». Και… άμ' έπος άμ' έργον. Η κ. Κλαμπατσέα κάνει το αντίθετο απ' αυτό που υποτίθεται ότι θα έκανε. Κάνει αυτό για το οποίο ο χώρος της κατήγγελε τους προηγούμενους: «μεσιτικό γραφείο υπέρ πελατών»! Ειδικά όταν ο «πελάτης» είναι ο όμιλος Μελισσανίδη, για τον οποίο η εντολή «από πάνω» είναι σαφής: ό,τι θέλει.

Μέλος του ΚΕΣΑ είναι και η -επίσης αρχιτέκτων- Ντόρα Γαλάνη, προϊσταμένη της ΔΑΟΚΑ, η οποία πιέζεται να δώσει την οικοδομική άδεια στη «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ, «βάζοντας το κεφάλι της στο ντορβά», καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι οικοδομική άδεια μπορεί να εκδοθεί μόνο στο όνομα του αθλητικού σωματείου ΑΕΚ και όχι στο όνομα οποιουδήποτε τρίτου. Η νομοθεσία, η νομολογία και η Γνωμάτευση 112/2006 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν αφήνουν κανέα περιθώριο. Αλλιώς, πάμε για νέο Βατοπέδι. Κι αυτό το ξέρουν όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.