Για τρίτη συνεχή χρονιά επί Τσιπροκαμμένων: Εχουν αφήσει τα δάση στην τύχη τους


Καίγονται και φέτος τα δάση και όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες γίνεται όλο και μεγαλύτερη η απειλή για το δασικό πλούτο της χώρας. Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, όταν είναι πολύ ψηλές οι θερμοκρασίες και οι περισσότερες περιοχές στεγνώνουν. Και έχει συγκεκριμένες αιτίες.

Οι χωματερές είναι διάσπαρτες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Στις ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ, που διασχίζουν τα δάση, και στους πυλώνες τους δεν παίρνονται τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας. Το κυριότερο: η κρατική χρηματοδότηση για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων είναι πενιχρότατη εδώ και αρκετά χρόνια και αρχίζει να καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό να καθίσταται άχρηστη.

Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, όμως, και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (και όχι μόνο) προσπαθούν να μετατοπίσουν τις βαριές ευθύνες των κυβερνήσεων (διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, και της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων) κατασκευάζοντας εμπρηστές. Οσοι παλιά χρησιμοποιούσαν τα ξυλοκάρβουνα για να ζεσταθούν το χειμώνα γνωρίζουν τη μεγάλη ταλαιπωρία για να καταφέρουν να τ’ ανάψουν. Κι αυτοί που έχουν τζάκι «φτύνουν αίμα» μέχρι ν’ ανάψουν τα ξύλα, αν αυτά δεν είναι απαλλαγμένα από την υγρασία και αν δεν χρησιμοποιήσουν διάφορα υποβοηθητικά υλικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αν, λοιπόν, γίνει μια αναλυτική συζήτηση για το ποιοι ευθύνονται για τις μεγάλες πυρκαγιές στα δάση, δύσκολα ο κόσμος θα χάψει το παραμύθι ότι οι φωτιές μπαίνουν από εμπρηστές.

Στις 9 Μάη του 2017, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, Κ. Δημόπουλος, εξέδωσε απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν 1.617.140 ευρώ από τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου του οικονομικού έτους 2017 για τις 53 Διευθύνσεις Δασών της χώρας, για να γίνουν διάφορα έργα δασοπροστασίας. Σε σχέση με πέρυσι εγκρίθηκαν για φέτος 237.260 ευρώ λιγότερα.  Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ζητούσαν να γίνουν μια σειρά απαραίτητα έργα για την ανάπτυξη και προστασία των δασών, για τα οποία η δαπάνη ανερχόταν σε 14.779.000 ευρώ. Δηλαδή, εγκρίθηκε μόλις το 9,14% των απαραίτητων δαπανών!

Κι αυτό δε συμβαίνει μόνο φέτος. Εγινε καθεστώς απ’ όλες τις κυβερνήσεις και το συνεχίζει απαρέγκλιτα και η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μολονότι όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ μοστράριζε τον εαυτό του σαν ένθερμο υπερασπιστή του δάσους και του περιβάλλοντος.

Είναι απαραίτητο να θυμίσουμε εδώ, ότι από τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου το 95% πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους!

Κανονικά, αυτές οι απαραίτητες εργασίες πρέπει να γίνονται τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη και όχι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Η καθυστέρηση δεν παρατηρείται μόνο φέτος. Εχει γίνει και αυτή καθεστώς, γι’ αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο οι φωτιές να είναι ιδιαίτερα καταστροφικές.

Ολα τα δάση στη χώρα μας είναι «φορτωμένα» από άφθονη εύφλεκτη ύλη. Αρκεί να κάνει κάποιος έναν περίπατο στην Πάρνηθα, που είναι πολύ σημαντικός πνεύμονας για το λεκανοπέδιο της Αττικής, και θα διαπιστώσει ότι το δάσος είναι γεμάτο με ξερούς κορμούς και κλαδιά και μάλιστα σε σημεία που είναι πολύ κοντά σε δασικούς δρόμους.

Στη φετινή απόφαση του γενικού διευθυντή Δασών Κ. Δημόπουλου, με την οποία δόθηκαν τα ψίχουλα του 1.617.140 ευρώ σε 53 Διευθύνσεις Δασών, αναφέρονται οι εργασίες που πρέπει να γίνουν. Μόνο που τα κονδύλια που εγκρίνονται για κάθε Διεύθυνση Δασών είναι γελοία και μ’ αυτά ελάχιστα θα μπορούσαν να γίνουν, αν φυσικά προβλέπονταν και οι απαραίτητες προσλήψεις δασεργατών. Οταν αναφερόμαστε σε απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, εννοούμε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη απασχόληση και όχι προσλήψεις για τρεις ή οχτώ μήνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Μεγάλη Εβδομάδα

Τσιράκια των Αμερικάνων

Σας έχουν πείσει ότι ζητώντας απόδειξη προσφέρετε στην εθνική οικονομία; Μπούρδες!