Με «μαξιλάρι ρευστότητας» ή «προληπτική γραμμή πίστωσης»: Θα συνεχιστούν η κινεζοποίηση και ο αποικιοκρατικός έλεγχος

Ερώτηση: «Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης – την οποία προτείνει και ο κ. Στουρνάρας- θα ήταν μια προοπτική που θα αποκλείατε;». Απάντηση: «Η κυβέρνηση ακούει με πολλή προσοχή αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου»! Επ, τι έγινε, ρε παιδιά; Τσίπρας αδειάζει Τζανακόπουλο;  Δεν ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που «την έπεσε»χριστουγεννιάτικα στον διοικητή της ΤτΕ; Δεν ήταν το Μαξίμου που με non paper κατηγόρησε τον Στουρνάρα περίπου ως υπονομευτή; Για να μη μιλήσουμε για το «μαντρόσκυλο» του Μαξίμου, τον «πολλά βαρύ» Πολάκη, που του έσουρε και πάλι τα εξ αμάξης με το γνωστό παραληρηματικό του ύφος («αποτυχημένε πρώην, παραιτήσου απ’ αυτό που είσαι νυν τα μνημόνια τελειώνουν, μην ονειρεύεσαι καινούργιο»).

Στον πολιτικά πυκνό χρόνο του ενός μήνα που πέρασε από τότε συνέβησαν πολλά. Ηρθαν μηνύματα από ευρωπαϊκής πλευράς. Αλλά κυρίως ήταν η εντυπωσιακή «απόβαση» του Στουρνάρα στην Φρανκφούρτη, επικεφαλής της αφρόκρεμας της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας (γράψαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο), όπου τους τραπέζωσε ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσταγκ) Γενς Βάιντμαν, παρουσία του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα (όχι όμως και οποιουδήποτε εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε καν του έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο), και όλοι μαζί έκοψαν το «κοστούμι» της μετα-μνημονιακής περιόδου, όπως γράψαμε. Οι τραπεζίτες της παρέας συναντήθηκαν και με στελέχη της ΕΚΤ. Σύμφωνα με διαρροές από γερμανικές πηγές (λέγε με… Στουρνάρα), στη Φρανκφούρτη συζητήθηκε και προκρίθηκε και η λύση της «προληπτικής γραμμής πίστωσης» μετά τη λήξη του τρίτου Μνημόνιου. Διότι -σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές- η απουσία «προγράμματος σταθερότητας», σε συνδυασμό με την παραμονή των ελληνικών ομολόγων σε πολύ χαμηλές βαθμίδες αξιολόγησης, θα κόψει από τις 21.8.2018 την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και θα τις οδηγήσει ξανά στον ακριβότερο ELA.

Με το που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Στουρνάρας και έκοψε την πίτα της ΤτΕ εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης, «τσουρουφλισμένος» ο Τσακαλώτος πήρε τη σάκα του και του έκανε βίζιτα στην τράπεζα. Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, προσδίδοντας επίσημο χαρακτήρα στη συνάντηση, έγραψε ότι «ενημέρωσε τον κ. Στουρνάρα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον υπουργό για τις επαφές τις οποίες είχε στην Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο και για την πορεία των τραπεζικών εξελίξεων».

Η συνέχεια δόθηκε στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη και ο Δραγασάκης, για να συναντηθεί -λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup- μαζί με τους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη με το ηγετικό τρίο της ΕΚΤ (Ντράγκι, Κερέ, Ντρούντι). Θέμα συζήτησης ήταν, φυσικά, το μετά το Μνημόνιο καθεστώς. Δεν εκδόθηκε καμιά ανακοίνωση, ούτε έγινε κάποια διαρροή από ελληνικής πλευράς ή από πλευράς ΕΚΤ. Το μόνο βέβαιο είναι πως η ΕΚΤ δεν πείστηκε για την έξοδο με «μαξιλάρι ρευστότητας».  Τα στελέχη της επιβεβαίωσαν μόνο τη συνάντηση, αρνούμενα οποιοδήποτε σχόλιο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν επήλθε συμφωνία. Εγινε φανερό ότι ο Στουρνάρας δεν μιλούσε «εξ ιδίας πρωτοβουλίας», αλλά ως «ντουντούκα» του Ντράγκι.

Στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» (από την οποία είναι η ερώτηση και η απάντηση που παραθέσαμε στην αρχή), που προηγήθηκε του Eurogroup, ο Τσίπρας δεν περιορίστηκε μόνο στη «γαργάρα» των όσων έσερναν οι υπουργοί του στον Στουρνάρα. Υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός επί της ουσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτός και η κυβέρνησή του δεν κάνουν τίποτ' άλλο από το να εφαρμόζουν την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Ιούνη, που «καθορίζει τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού“ αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ακριβώς για αυτόν το σκοπό. Για να μην χρειάζεται, δηλαδή, στο τέλος του προγράμματος η πιστοληπτική γραμμή. Μαζί με τους εταίρους μας αυτήν την απόφαση υλοποιούμε». Αντίθετα από τις κατηγορηματικές δηλώσεις του παρελθόντος, αυτή τη φορά δεν έδωσε καμιά απάντηση και πέταξε το μπαλάκι στους ιμπεριαλιστές δανειστές: «Συνεπώς, μη ζητάτε από εμένα να σας απαντήσω αν αποκλείω ή δεν αποκλείω κάτι. Εμείς υλοποιούμε τις αποφάσεις. Οσοι ξαφνικά έβαλαν στο τραπέζι κάτι άλλο πέρα από τις αποφάσεις, φαντάζομαι, οφείλουν να εξηγήσουν το γιατί». Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ο Τσακαλώτος, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, αρχικά είπε ότι το θέμα της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» δε συζητήθηκε (ο Σεντένο είχε ήδη δηλώσει ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα ζητήσει «προληπτική πιστωτική γραμμή») και ότι «προχωρώντας προς το Πάσχα θα συζητήσουμε και τη φύση της εξόδου» (η «καθαρή έξοδος» έγινε πλέον… θέμα προς συζήτηση). Οταν ρωτήθηκε αν μπορεί να βεβαιώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα ζητήσει «προληπτική πιστωτική γραμμή», απάντησε ότι «προφανώς η φύση της εξόδου θα είναι μια συζήτηση». Συμπλήρωσε πως «δεν βλέπω ότι τα θεσμικά όργανα έχουν μεγάλη επιθυμία για προληπτική γραμμή πίστωσης» και έδωσε μια νέα ερμηνεία του «μαξιλαριού»: «Τα αποθεματικά ασφαλείας είναι μια “προληπτική γραμμή πίστωσης” και τα 1,9 δισεκατομμύρια που πρόκειται να εκταμιευθούν τώρα αποτελούν μέρος αυτής της ρύθμισης»!

 Είναι φανερό ότι η ΕΚΤ και οι έλληνες τραπεζίτες (για τους δικούς τους λόγους) επιμένουν στο άνοιγμα μιας «προληπτικής γραμμής πίστωσης» για τη μετα-μνημονιακή περίοδο. Το Eurogroup έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα, μολονότι τον περασμένο Ιούνη αποφάσισε τη δημιουργία «μαξιλαριού ρευστότητας», στο οποίο πηγαίνουν κάποια από τα δανεικά. Οι Τσιπραίοι, που μέχρι τώρα δήλωναν ότι «δεν τρέχει τίποτα» και η έξοδος θα είναι «καθαρή», έχουν αρχίσει φανερά να «μαζεύονται». Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί, όμως, είναι πως ανεξάρτητα από την τεχνική επιλογή («προληπτική γραμμή» ή «μαξιλάρι»), το μετα-μνημόνιο θα χαρακτηρίζεται από την κινεζοποίηση και τον αποικιοκρατικό έλεγχ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.