Τα τραγούδια του Β. Τσιτσάνη «θα μας δίνουν το μέτρο, το φως, την ευγένεια και το ήθος της μεγάλης ψυχής του λαού μας»

Στις 18 Ιανουαρίου 1984 πεθαίνει σε ηλικία 66 χρόνων στο Λονδίνο όπου νοσηλευόταν, ο Βασίλης Τσιτσάνης. Μια χαρισματική προσωπικότητα με μεγάλο ταλέντο και αυθορμητισμό. Τα τραγούδια του, όπως δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης με την είδηση του θανάτου του, «θα μας δίνουν το μέτρο, το φως, την ευγένεια και το ήθος της μεγάλης ψυχής του λαού μας. Τα τραγούδια του Τσιτσάνη είναι η Ελλάδα».

Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου το 1918 στα Τρίκαλα. Από 13 χρονών αρχίζει να ασχολείται με τη μουσική. Περνάει δύσκολα χρόνια με φτώχεια και στερήσεις. Το 1936 εγκαθίσταται στην Αθήνα. Η «Αρχόντισσα», η πρώτη του μεγάλη επιτυχία αλλάζει την πορεία του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και τη ζωή του συνθέτη. Καταξιώνεται γρήγορα, ενώ με τα τραγούδια του επιδιώκει να επικοινωνήσει με ένα ευρύτερο κοινό, δημιουργεί ένα «σύγχρονο ελληνικό τραγούδι» με δωρικότητα, αυθεντικότητα και αμεσότητα. Οι ρίζες του βρίσκονται στην Ανατολή, στο Βυζάντιο, στη δημοτική παράδοση. Μετά τον πόλεμο εξαπλώνεται και κυριαρχεί το νέο μουσικό είδος. Και ο Τσιτσάνης μαζί με τον Βαμβακάρη και τον Παπαϊωάννου είναι οι τρεις πιο δημοφιλείς εκφραστές του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.