ΕΚΑΣ: Ένα βήμα πριν απ' την οριστική του κατάργηση

Πετσοκόβουν τα επιδόματα και εντείνουν την εξαθλίωση
Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου δημαγωγία περί του “τέλους των μνημονίων”, όσο προχωρά η πολιτική της εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νεολαίοι διαπιστώνουν ότι ακόμα και τα ψίχουλα σιγά-σιγά μειώνονται.
Κι όταν μιλάμε για ψίχουλα εδώ, εννοούμε βεβαίως τα πάσης φύσεως επιδόματα, που κατά καιρούς δίνονταν από τους εκάστοτε κυβερνώντες για να κοροϊδέψουν ή να μετριάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, με στόχο την πρόσκαιρη και όχι μόνιμη ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος.
Σε όλη την προμνημονιακή περίοδο, ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (αλλά και η ΝΔ δεν πήγαινε πίσω) είχαν δώσει ρεσιτάλ ευρηματικότητας χορήγησης επιδομάτων κάθε φορά που ένας κλάδος ή μια κατηγορία εργαζομένων ή συνταξιούχων διεκδικούσε αυξήσεις.
Για παράδειγμα το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης Σημίτη και δόθηκε την 1η Ιουλίου 1996. Πρόκειται για έμπνευση του Τάσου Γιαννίτση (!!!), ο οποίος τότε ήταν διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και κάποιων άλλων καθηγητάδων των οικονομικών πανεπιστημίων της χώρας με στόχο να μην αυξηθούν τα κατώτατα όρια σύνταξης, αλλά να δοθεί μόνο ένα επιπλέον ποσό σε όσους αποδείκνυαν, με εισοδηματικά κριτήρια, ότι ανήκαν στους λεγόμενους χαμηλοσυνταξιούχους.
Το ΕΚΑΣ βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν από την οριστική κατάργηση του, που έχει ήδη προγραμματιστεί να υλοποιηθεί στο τέλος του 2019, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων των συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που η σημερινή κυβέρνηση με ιδιαίτερο ζήλο σέβεται και υλοποιεί. Μέχρι τότε θα μειώνεται χρόνο με τον χρόνο. Φέτος, το ανώτατο ποσό του ΕΚΑΣ θα είναι 35 ευρώ από 115 που ήταν κι επιπλέον αλλάζουν και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του καθώς το ετήσιο εισόδημα των δικαιούχων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7022 ευρώ από 8.884 ευρώ που ήταν το 2017.
Παρόμοιες περικοπές θα υποστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, παρ΄όλο που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε 4% . Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2017 το κονδύλι που διατέθηκε για το επίδομα ήταν 110 εκατ. ευρώ, φέτος θα είναι το μισό δηλαδή 55 εκατ. Ενώ το 2017, το ύψος του επιδόματος χορηγήθηκε υπολογίστηκε με 0,25 ευρώ ανά λίτρο αγορασθέντος καυσίμου, φέτος θα υπολογισθεί με 0,125 ευρώ ανά λίτρο.
Διόλου τυχαία λοιπόν δόθηκαν συγχαρητήρια !! στον πρωθυπουργό από τον Μάριο Ντράγκι (εκ Βρυξελλών) “...για την εξαιρετική δυναμική στην απόδοση της οικονομίας...”, για το 2018, μόνο από τις περικοπές του επιδόματος (ΕΚΑΣ) και των πιο φτωχών των χαμηλοσυνταξιούχων, 803 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν για τα ματωμένα πλεονάσματά τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.