Σινεφίλμ




Μία άκρως πολιτική και, ειδικά για τη σημερινή Ευρώπη, επίκαιρη ταινία θα προβάλλουμε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου αυτή την Πέμπτη.

Μέσα από την ψύχραιμη ματιά του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, αποτυπώνεται η λειτουργία του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο διεθνές κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και οι επιπτώσεις που αυτό επιφέρει στις ζωές μας και στην κοινωνία εν γένει.





​​

 LE CAPITAL (2012)



Σκηνοθεσία | Κώστας Γαβράς

Σενάριο | Κώστας Γαβράς, Karim Boukercha, Jean-Claude Grumberg,  Stéphane Osmont

Μουσική | Armand Amar

Φωτογραφία | Eric Gautier

Cast | Gad Elmaleh, Gabriel Byrne, Natacha Régnier, Liya Kebede, Céline Sallette, Hippolyte Girardot

Χώρα | France

Κατηγορία | Δράμα

Διάρκεια | 1h 54min


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ . . .



Πώς μοιάζει ένας άνθρωπος που ανεβαίνει στην κορυφή της ιεραρχίας μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες; Ποια η δύναμη που τον ωθεί, οι μηχανισμοί που τον φέρνουν ως εκεί;



Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που δοκιμάζει να απαντήσει η ταινία του Κώστα Γαβρά Le Capital.

Ο φιλόδοξος Marc Tourneuil (Gad Elmaleh) αναλαμβάνει τα ηνία μίας εκ των ισχυρότερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Η ανάδειξή του σε βασικό παίκτη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος συνεπάγεται οικονομική επιφάνεια, κοινωνική επιρροή, αλλά και εμπλοκή σε ένα ατέρμονο παρασκηνιακό παιχνίδι εξουσίας. Καθώς η καριέρα του απογειώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ο Marc μετατρέπεται σταδιακά από χαμηλών τόνων οικογενειάρχης σε αμοραλιστή "πρίγκιπα" της σύγχρονης οικονομικής ελίτ.



Η ταινία μας ξεναγεί στα παρασκήνια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με οικοδεσπότη έναν από τους πιο κυνικούς και απολαυστικά απεχθείς χαρακτήρες στην ιστορία του πολιτικού κινηματογράφου. Ο Marc Tourneuil, τον οποίο υποδύεται ο ιδιαίτερα αγαπητός στο γαλλικό κοινό κωμικός (!) ηθοποιός Gad Elmaleh, αποτελεί το δυνατότερο χαρτί της ταινίας.

Ιδίως οι γυναικείοι ρόλοι χαρακτηρίζονται από παθητικότητα, καθώς η βασική λειτουργία που επιτελούν είναι η έμφαση στη συναισθηματική αποξένωση του ήρωα μέσα από το διαρκή εκφυλισμό των σχέσεών του με το άλλο φύλο.

Η σκηνοθετική ματιά του Κώστα Γαβρά χαρακτηρίζεται από ένα βαθύ αίσθημα απαισιοδοξίας. Ακόμη και τα παιδιά, τα οποία παραδοσιακά αντιπροσωπεύουν το μέλλον, παρουσιάζονται αποχαυνωμένα κι απορροφημένα από παιχνίδια που ενθαρρύνουν την κοινωνική απομόνωση και τον ατομικισμό, προάγγελοι των παιχνιδιών εξουσίας του κόσμου των ενηλίκων. Γενικά, η έννοια του παιχνιδιού είναι κυρίαρχη στο έργο. Ολόκληρη η ταινία θυμίζει παιχνίδι στρατηγικής με συνεχείς ανατροπές, οι οποίες καταφέρουν να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή για τα τεκταινόμενα, χωρίς να απαιτούν από αυτόν ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις. Χαρακτηριστική είναι και η επιλογή του ονόματος της τράπεζας "Phenix", παραπέμποντας αφενός στην ικανότητα του πρωταγωνιστή και κατ΄ επέκταση του καπιταλιστικού συστήματος να αναγεννάται από τις στάχτες του και αφετέρου σε προφανείς ιστορικούς συνειρμούς, ιδιαίτερα για το ελληνικό κοινό. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε μία ταινία αφιερωμένη στην εξουσία, δεν εμφανίζεται ούτε ένα πολιτικό πρόσωπο.

Ο Κώστας Γαβράς, επιστρέφει με τη νέα του ταινία Το Κεφάλαιο, στον πολιτικό κινηματογράφο, που τον γνωρίζει όσο λίγοι, σκηνοθέτες. Ένα είδος στο οποίο μας έχει δώσει υπέροχα δείγματα γραφής στο παρελθόν με ταινίες όπως το «Ζ» (1969), «Η Ομολογία» (1970), «Ο Αγνοούμενος» (1982), κ.α.



Η τελευταία ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα, δημιουργού, Κώστα Γαβρά, Le Capital, ασκεί δηλητηριώδη κριτική στο διεθνές οικονομικό σύστημα και αποκαλύπτει τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των υποκινητών της απανταχού εξουσίας και της οικονομικής τρομοκρατίας.



ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ . . .


‘’Ένας κινηματογραφιστής μπορεί μόνο να κάνει ερωτήσεις. Τις απαντήσεις δεν τις έχει. Τις απαντήσεις πρέπει να τις έχουν αυτοί που επιλέγουμε να διοικήσουν τις χώρες μας. Αυτοί που διοικούν τις χώρες σήμερα δεν έχουν καν δύναμη απέναντι στην οικονομία και στους τραπεζίτες. Η δημοκρατία έχει «αδυνατίσει» τρομερά.’’


 Κώστας Γαβράς




ΠΗΓΕΣ/ imdb.com/ thecinefreak.wordpress.com/ cinemanews.gr/ flix.gr



Αυτή την Πέμπτη 01/02 στις 21.30

Σας περιμένουμε στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΣ ΚΙΝΗΤΡΟ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.