Ξεσάλωμα Φάμελλου-Σταθάκη: Νομιμοποιούν χιονοδρομικά κέντρα και στους Εθνικούς Δρυμούς

Κανένα φραγμό στην καταστροφή του δασικού πλούτου, ακόμα και των εθνικών δρυμών, δεν έχει το δίδυμο Φάμελλου-Σταθάκη, που νομιμοποιεί με φωτογραφικές διατάξεις χιονοδρομικά κέντρα και κάμπινγκ. Σε διάστημα 13 μηνών επέφεραν μεγάλη ζημιά στον δασικό πλούτο της χώρας, ειδικά με τη φάμπρικα της ανάρτησης δασικών χαρτών-κουρελόχαρτων, με την οποία επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν μαζικά το ξεπάτωμα εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.

Πολλά χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούσαν σε δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια. Η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, με το άρθρο 52 του δασοκτόνου νόμου 4280/2014, από τη μια έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα νομιμοποιήσουν σε διάστημα τριών χρόνων από τη δημοσίευση του νόμου (μέχρι το τέλος Ιούλη του 2017) και από την άλλη ανέστειλε τις διοικητικές πράξεις αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης και κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων.

Στη συνέχεια, ήρθαν οι Φαμελλος, Σταθάκης και Σκουρλέτης και με μια εκπρόθεσμη τροπολογία τον Ιούλη του 2017, σε άσχετο με τα δασικά νομοσχέδιο, πρότειναν την παράταση της νομιμοποίησης των χιονοδρομικών κέντρων μέχρι τις 31 Ιούλη του 2020! Η τροπολογία αυτή είναι το άρθρο 145 του νόμου 4483/2017.

Η ίδια υπουργική τριάδα (Φάμελλος, Σταθάκης, Σκουρλέτης)  «ανακάλυψε» ξαφνικά ότι παράνομα χιονοδρομικά  κέντρα λειτουργούν και μέσα σε Εθνικούς Δρυμούς. Ετσι, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και άλλες διατάξεις» έσπευσαν να εισάγουν διάταξη (άρθρο 13), με την οποία δίνουν τη δυνατότητα νομιμοποίησης χιονοδρομικών κέντρων στις εκτάσεις της κατηγορίας α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του νόμου 998/1979, μέχρι τον Ιούλη του 2020 που είναι οι εξής: «Δάση και δασικές εκτάσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο  επιστημονικό, αισθητικό, οικολογικό και γεωμορφολογικό ενδιαφέρον ή περιλαμβάνονται σε ειδικές ζώνες διατήρησης και ζώνες ειδικής προστασίας (εθνικοί δρυμοί, αισθητικά δάση, υγροβιότοποι, διατηρητέα μνημεία της φύσης, δίκτυα και περιοχές προστατευόμενα από τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου, αρχαιολογικοί χώροι, το άμεσο περιβάλλον μνημείων και ιστορικοί τόποι)».

Είναι φανερό ότι μ’ αυτή τη φωτογραφική διάταξη για τη νομιμοποίηση χιονοδρομικών κέντρων και στους εθνικούς δρυμούς (αρχικά μέχρι τον Ιούλη του 2020) ανοίγει δρόμους για την κατασκευή και άλλων χιονοδρομικών σ’ αυτή την κατηγορία  των δασών.

Εχει και συνέχεια. Οι τρεις υπουργοί «ανακάλυψαν» ότι με την παράγραφο 14 του άρθρου 52 του δασοκτόνου νόμου 4280/2014 των Σαμαροβενιζέλων νομιμοποιήθηκαν κάμπινγκ που είχαν χτιστεί από τον ΕΟΤ και την ΕΤΑΔ ή από τρίτους. Παράλληλα «ανακάλυψαν» ότι εκτός από αυτές τις εκτάσεις πολλά κάμπινγκ είχαν χτιστεί και σε δασικές  εκτάσεις. Οπως φαίνεται, αυτά τα κάμπινγκ αριθμητικά δεν είναι ούτε όσα τα χιονοδρομικά κέντρα ούτε λίγα. Ετσι, σε πρώτη φάση, με το άρθρο 14 του νομοσχέδιου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης για τρία χρόνια αυτών των παράνομων κάμπινγκ, αλλά είναι σίγουρο ότι στη συνέχεια θα δοθεί και άλλη παράταση, γιατί αυτή είναι η πρακτική όλων των κυβερνήσεων. Το πιο πιθανό είναι αυτή η αντιδασική διάταξη να έχει και ρουσφετολογικό χαρακτήρα, ενόψει εκλογών.

Ακόμα, οι τρεις υπουργοί «ανακάλυψαν» ότι με την παράγραφο 2 του άρθρου 53 του νόμου 998/1979 επιτρεπόταν σε μια κατηγορία δασών η κατασκευή μιας σειράς έργων υποδομής, όπως τηλεπικοινωνιακά και ηλεκτρικά δίκτυα ή εγκαταστάσεις έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, κέντρων επεξεργασίας λυμάτων και άλλα. Εξαιρούνταν όμως η κατασκευή τέτοιων έργων στις κατηγορίες α’ και β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 καθώς και της κατηγορίας α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 4. Παραπάνω αναφέραμε την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 και θα μείνουμε σ’ αυτή, γιατί ο χώρος δεν επιτρέπει να επεκταθούμε και στις άλλες περιπτώσεις. Με το άρθρο 15 του κατάπτυστου νομοσχέδιου επιτρέπεται η κατασκευή τέτοιων έργων υποδομής και σ’ αυτά τα δάση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% όπως και η ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων) ήταν ενάντια στην ίδρυση  Φορέα Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών. Είχαν τη θέση ότι τις Προστατευόμενες Περιοχές πρέπει να διαχειρίζονται οι Διευθύνσεις Δασών. Σε αντίθεση με τους συριζαίους που πέταξαν τη μάσκα, η ΠΕΔΔΥ εξακολουθεί  να υποστηρίζει ότι τις Προστατευόμενες Περιοχές πρέπει να τις διαχειρίζονται οι Διευθύνσεις Δασών.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.