Εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τη λαϊκή περιουσία η κλιμάκωση των πλειστηριασμών – κατασχέσεων

Δεν χωρεί αμφιβολία πως στο επόμενο διάστημα, η υπόθεση της ανελέητης επίθεσης σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και της λαϊκής περιουσίας θα πάρει τη μορφή της επέλασης μέσω των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, ακόμα και της πρώτης και μοναδικής κατοικίας.
Και αυτό, ξέχωρα από την αρπαγή των εισοδημάτων, των μισθών, των συντάξεων, των περικοπών, των ανατιμήσεων και αυξήσεων στο κόστος διαβίωσης, της φορολογικής αφαίμαξης, που συνεχίζονται αμείωτα για ένατη συνεχή χρονιά από την έναρξη των μνημονίων της εξαθλίωσης και της υποδούλωσης.
Σαν ημερομηνία έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθολικών και μοναδικών πλέον, έχει τεθεί η 21η Φεβρουαρίου, μετά από ένα δεκαήμερο από τώρα.
Ο απολογισμός που έδωσε η κατ΄ όνομα «Ανεξάρτητη» Αρχή του υπουργείου Οικονομικών, η ΑΑΔΕ, για την προηγούμενη χρονιά, είναι απολύτως ενδεικτική και αποκαλυπτική για όσα προμηνύονται για το άμεσο μέλλον, έξω από τα όρια του προβλεπτού πλέον, και στην σαφήνεια του πραγματικού.
Τέσσερα και πλέον εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκονται με ληξιπρόθεσμα χρέη προς  το δημόσιο. Πέρυσι ο αριθμός όσων τους επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, από οκτακόσιες χιλιάδες που ήσαν στα τέλη του 2016.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν το 2017 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 13 δις ευρώ και έφτασαν στο ύψος των 102 δις ευρώ, μαζί με συσσωρευμένα χρέη προηγουμένων ετών.
Για 1,62 εκατομμύρια πολίτες επικρέμεται η απειλή για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης άμεσα πλέον, χώρια ο αριθμός αυτών που ήδη είναι θύματα κατασχέσεων λογαριασμών ή κατασχέσεων απαιτήσεων «εις χείρας τρίτων».
Και όλα αυτά, τη στιγμή που, για το 2017, στα ταμεία του κράτους μπήκαν από καταβολές νέων αλλά και παλαιότερων οφειλών 5,1 δις ευρώ, ενώ το μαγγανοπήδαγο της αύξησης των φορολογικών χρεών δεν έχει πάτο.
Κάτι που σημαίνει πως όσο και αν καταβάλλονται οφειλές από χρέη, που έχουν προκύψει και προκύπτουν από φόρους και σε μεγάλο ποσοστό από φόρους άδικους και υπερβολικούς, όπως για παράδειγμα το χαράτσι για τα ακίνητα, ο ΕΝΦΙΑ, που ξεκίνησε σαν προσωρινό τέλος και κατέληξε σαν μόνιμος φόρος στο διηνεκές, δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν ποτέ όλες αυτές οι φοροληστρικές απαιτήσεις.
Χαρακτηριστικό για την κοινωνική κατανομή του χρέους είναι τα στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της, όπου εμφανίζεται πως το 80% των συνολικών οφειλών κατανέμεται σε 730.000 οφειλέτες, ενώ αντίθετα η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών (84%) έχουν χρέη έως 3.000 ευρώ. Και αυτοί ακριβώς, αδύναμοι κατά τεκμήριο εισοδηματικά, είναι και οι πλέον ευάλωτοι και τα πρώτα εν δυνάμει θύματα της κατασταλτικής επίθεσης των οικονομικών υπηρεσιών με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.
Να θυμίσουμε εδώ πως εκτός από τις απειλές από πλευράς τραπεζών, μέσα από ένα ελάχιστο πλέγμα προστασίας που παρέχουν οι νόμοι Κατσέλη και Σταθάκη, με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση από τον Μάιο και μετά θα διενεργούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και θα παίρνονται μέτρα για οφειλές σε δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) από το …ιλιγγιώδες ποσό οφειλής των 500 ευρώ.
Η ΑΑΔΕ επίσης προχώρησε σε απολογισμό των κατασχέσεων που έχουν διενεργηθεί για την προηγούμενη χρονιά, το 2017. Έτσι, στο προηγούμενο 12μηνο έγιναν πάνω από 211 χιλιάδες, δηλαδή 17.600 κατασχέσεις κατά μέσο όρο ανά μήνα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και εισοδήματα πχ από ενοίκια ή άλλες απαιτήσεις, αυτό που λέγεται δέσμευση ποσών «εις χείρας τρίτων».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει την επερχόμενη λαίλαπα της λεηλασίας των λαϊκών περιουσιών. Αυτήν τη βδομάδα ανακοινώθηκε η εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για ενεργές οικονομικές μονάδες και επαγγελματίες.
Χωρίς στο σημείο αυτό να προχωρήσουμε σε μια εκτεταμένη ανάλυση αυτού του μέτρου, μπορούμε να σημειώσουμε πως πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη, στριφνή και κυρίως επικίνδυνη διαδικασία. Αρκεί να σημειώσουμε πως η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται ταυτόχρονα την υποθήκευση όλων των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, ώστε αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν σε οποιαδήποτε στιγμή να εξυπηρετήσουν τη ρύθμιση, τότε άμεσα κινδυνεύουν να τη χάσουν ολοκληρωτικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.