Τραβάει την ανηφόρα το χρέος των καπιταλιστών στα Ταμεία



Το χρέος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων από τη μη καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτό καταγράφεται στα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε τρεις μήνες το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) τραβάει την ανηφόρα. Κι ας εισπράττουν οι επιχειρήσεις τις ασφαλιστικές εισφορές, μέσω των κρατήσεων από τους εργαζόμενους. Από το 2013 που άρχισε να λειτουργεί το ΚΕΑΟ μέχρι τον Δεκέμβρη του 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή του (2017), το ΚΕΑΟ εισέπραξε μόλις 2.864 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το χρέος  εκτινάχθηκε από τα 11,49 στα 31,29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτά που εισπράττει το ΚΕΑΟ κάθε τρίμηνο από ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι λιγότερα από τα ποσά που δεν αποδίδονται για τις κύριες ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα. Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Οκτώβρη-Δεκέμβρη του 2017, το ΚΕΑΟ εισέπραξε 319 εκατομμύρια ευρώ και το ίδιο τρίμηνο οι καπιταλιστές δεν κατέβαλαν 756 εκατομμύρια ευρώ (404 για κύριες εισφορές  και 351 για πρόστιμα)! Ετσι είναι επόμενο το χρέος να μεγεθύνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Η κατάσταση έχει πάρει χαρακτήρα μάστιγας και οφείλεται στο ότι οι διοικήσεις του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τώρα του ΕΦΚΑ, με κυβερνητικές εντολές, φέρονται ελαστικά προς τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με το πρόσχημα ότι αν τις πιέσουν, οι ιδιοκτήτες τους θα αναγκαστούν δήθεν να τις κλείσουν με αποτέλεσμα να αυξηθεί και άλλο η ανεργία. Πώς εκφράζεται αυτή η ελαστικότητα;

Πρώτον, με τις συνεχείς ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταβολή των ασφαλιστικών οφειλών. Με το νόμο 4305/2014 είχε γίνει μία ρύθμιση. Με αυτήν είχαν ενταχθεί, την περίοδο από τον Νοέμβρη του 2014 μέχρι τον Μάρτη του 2015, 54.396 εργοδότες για συνολικό χρέος 1.128 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τον Μάρτη εισπράχτηκαν μόνο 95,6 εκατομμύρια ευρώ. Το 2015 έγινε νέα ρύθμιση (με το νόμο 4321/2015) για συνολικό χρέος 3.811 εκατομμύρια ευρώ. Μ’ αυτή τη ρύθμιση είχαν ενταχθεί 128.716 εργοδότες και είχαν καταβληθεί μέχρι τον Ιούνη του 2015 μόνο 151,46 εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερον, με την ανοχή προς τους καπιταλιστές, που ενώ στέλνουν τις ΑΠΔ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις), δεν καταβάλλουν ταυτόχρονα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Το μόνο που κάνει το ΚΕΑΟ, προφανώς με άνωθεν εντολές, είναι να επισημαίνει το πρόβλημα και να δηλώνει ότι… θα λάβει μέτρα!

Πώς πάνε να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα; Κατηγοριοποιούν τους λεγόμενους μεγαλοοφειλέτες σε «οικονομικά βιώσιμους», «οικονομικά μη βιώσιμους» και σε «μια ενδιάμεση ομάδα». Στόχος αυτής της κατηγοριοποίησης (όπως δηλώνεται στην 4η τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ για το 2017) είναι η διαφοροποιημένη αντιμετώπισή τους. Πρόκειται για μια -κατά τη γνώμη μας- κυνική ομολογία. Οι συντάκτες της έκθεσης δεν αποκαλύπτουν από ποιο ποσό και πάνω κάποιος χαρακτηρίζεται μεγαλοοφειλέτης. Αυτή η παράλειψη δεν είναι τυχαία, αλλά υποκρύπτει σκοπιμότητα.

Κάνοντας μερικούς υπολογισμούς βάσει των πινάκων των οφειλετών βλέπουμε ότι τον Μάρτη του 2015, οι καπιταλιστές που όφειλαν ποσά άνω των 100.000 ευρώ ήταν 20.650 και όφειλαν 7.736 εκατομμύρια ευρώ. Τον Δεκέμβρη του 2017, ήταν 40.512 και όφειλαν 14.781 εκατομμύρια ευρώ. Οι καπιταλιστές με οφειλή μεγαλύτερη από 1 εκατομμύριο ευρώ ήταν τον Μάρτη του 2015 955 και όφειλαν 3.343 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Δεκέμβρη του 2017 ήταν 1.698 και όφειλαν 6.774 εκατομμύρια ευρώ.

Η περίοδος από τον Μάρτη του 2015 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2017 είναι περίοδος διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας από τους Τσιπροκαμμένους. Ετσι, επιβεβαιώνεται ότι και αυτοί άσκησαν την ίδια με τους προκατόχους τους πολιτική υπέρ των καπιταλιστών-εργοδοτών, όσον αφορά τα τεράστια χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πριν από μερικές εβδομάδες, δημοσιεύσαμε έναν Πίνακα που φτιάξαμε με στοιχεία που πήραμε από την Διεύθυνση Μελετών του ΕΦΚΑ. Από τον Πίνακα φαίνεται ότι ακόμα και στην εποχή της  βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης η καπιταλιστική παραγωγή στην Ελλάδα συνεχίζεται (και τα καπιταλιστικά κέρδη είναι, φυσικά, τεράστια). Στα χαρτιά φαίνεται να έχει αυξηθεί υπέρμετρα η μερική απασχόληση, όμως λόγω της πλήρους ασυδοσίας των καπιταλιστών, αυτό είναι εν πολλοίς εικονικό, γιατί δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν και πέρα από το οχτάωρο, όμως δηλώνονται στις ΑΠΔ ως μερικά απασχολούμενοι. Είναι, λοιπόν, ψευδείς οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, ότι αν οι μεγαλοοφειλέτες καπιταλιστές αποδίδουν όλες τις ασφαλιστικές εισφορές και έγκαιρα, θα κλείσουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.