Σε ιδιωτικοποιήσεις - εκποίηση δημόσιας περιουσίας προχωρά η κυβέρνηση

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των προαπαιτούμενων της επόμενης αξιολόγησης τίθενται οι ιδιωτικοποιήσεις, από τις οποίες η κυβέρνηση αναμένει να εξασφαλίσει το ποσό του 1 δις ευρώ, έως τον Ιούνιο του 2018. Ήδη με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε ανοίγει ο δρόμος, καθώς διατάξεις του προωθούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση φορέων και επιχειρήσεων, όπου το κράτος διατηρούσε μέχρι σήμερα αυξημένη συμμετοχή. Επίσης εμπεριέχεται διάταξη σύμφωνα με την οποία το σύνολο των μετοχών που διατηρεί το κράτος σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις μεταβιβάζεται στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», όπως ονομάζεται το “υπερ-ταμείο” για τις ιδιωτικοποιήσεις και του οποίου θυγατρική είναι το ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικότερα, τα κρατικά μετοχικά πακέτα, οι συμμετοχές πλειοψηφίας και μειοψηφίας που μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στο υπερ-ταμείο, αφορούν τον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του (δηλαδή όλες οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας), ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΟAKA, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διώρυγα Κορίνθου, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΔΕΘ - Helexpo και Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.
Το ΤΑΙΠΕΔ, εξάλλου, έχει πρόσφατα επικαιροποιήσει και δημοσιοποιήσει το «επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης» κρατικών μετοχικών πακέτων και περιουσίας στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών παρεμβάσεων για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης». Σε αυτό περιέχονται οι υπό «εκκρεμότητα» ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες έγινε λόγος και στο τελευταίο Eurogroup, όπου τονίστηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.
Μεταξύ άλλων, στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβάνονται:
ΔΕΗ: επισημαίνεται πως θα γίνει «αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης του 17% των μετοχών».
ΔΕΣΦΑ (Εθνικός Φορέας Διαχείρισης Φυσικού Αερίου): το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35%. Θα γίνει και εδώ «αξιολόγηση και επιλογή της βέλτιστης μεθόδου αξιοποίησης και εκκίνηση διαδικασίας αξιοποίησης», καθώς και πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για την «υλοποίηση της διαδικασίας αξιοποίησης». Ο διαγωνισμός έχει ορισθεί για τις 16/2 και παρότι βρίσκεται στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, καθοριστικό ρόλο έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για όλο το ενεργειακό «πακέτο», στο οποίο εντάσσονται και το 17% της ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ
ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης): αναφέρεται πως προωθείται η πώληση του 24% των μετοχών της εταιρείας. Το ΤΑΙΠΕΔ, που ως σήμερα κατέχει το 74%, το μεταβιβάζει πλέον στο υπερ-ταμείο, ενώ το 26% είναι ήδη στο χρηματιστήριο. «Εκκρεμεί» η αξιολόγηση από το χρηματοοικονομικό σύμβουλο των «εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης», ενώ όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «η ΕΥΑΘ και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα προσδιορίσουν την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ και η διοίκηση της τελευταίας θα προσδιορίσει το κόστος παροχής υπηρεσιών ύδατος».
ΕΥΔΑΠ: προωθείται η πώληση του 11% από το 27% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η απευθείας κρατική συμμετοχή στην εταιρεία διαμορφώνεται στο 34%. Οι εκκρεμότητες είναι αντίστοιχες με της ΕΥΑΘ και συγκεκριμένα «ο προσδιορισμός της τιμολογιακής πολιτικής», καθώς και του «κόστους παροχής υπηρεσιών ύδατος».
Η σχετική άλλωστε αναφορά στον Προϋπολογισμό ότι θα επανεξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική για το νερό, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία σχετικά με τις συνέπειες που θα υποστούν τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των εταιρειών που παρέχουν αυτό το ζωτικής σημασίας αγαθό. Όσο για τους εργαζόμενους σε αυτές, ζουν στο πετσί τους εδώ και χρόνια, από τότε που έχουν ξεκινήσει οι εταιρείες να περνούν κομμάτι-κομμάτι στους ιδιώτες, τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης στις εργασιακές τους σχέσεις. Η μείωση των θέσεων εργασίας, οι μειώσεις μισθών, η επέκταση της ευελιξίας, μέσα από την αύξηση των εργολαβιών, αλλά και των προσωρινών συμβάσεων, η εντατικοποίηση της εργασίας είναι μια πραγματικότητα γι' αυτούς, που αναμένεται μάλιστα να κλιμακωθεί καθώς θα αυξάνεται το ποσοστό των ιδιωτών που θα λειτουργούν τις εταιρείες με αποκλειστικό στόχο τα κέρδη τους, και όχι βέβαια με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού, όπως βέβαια ισχύει για όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων.
Επίσης προς περαιτέρω ιδιωτικοποίηση οδηγεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το σύνολο των λιμανιών της χώρας, επισπεύδοντας όσο μπορεί τις διαδικασίες, προκειμένου να ικανοποιήσει τις στρατηγικές επιδιώξεις των επενδυτών, όπως είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο. Έτσι, μετά τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας που θα ιδιωτικοποιηθούν, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, με το «μοντέλο» των παραχωρήσεων κερδοφόρων τομέων τους, την ίδια «τύχη» περιμένει και τα λιμάνια της Κρήτης.
Ελληνικό: ως επόμενα βήματα αναφέρονται δράσεις όπως η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο, η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην «Ελληνικό ΑΕ», η έγκριση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) από το ΣτΕ κ.ά.
Δεν σταματά όμως εδώ η υποτιθέμενη “κυβέρνηση της αριστεράς”. Εκτελώντας απαρέγκλιτα τις προσταγές των εντολοδόχων της, βγάζει στο σφυρί τα πάντα. Έτσι, μεγάλο μέρος των δράσεων του ΤΑΙΠΕΔ καταλαμβάνει η πώληση ακινήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ιαματικές πηγές, η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου, τα 1.000 στρέμματα του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο. Στις 26/2 έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για τη μαρίνα της Πύλου, ενώ για την Αρετσού (Θεσσαλονίκη) και τη Μύκονο αναφέρεται ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2018. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις υπόλοιπες προς «πώληση» 14 μαρίνες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι μαρίνες του Αλίμου και της Χίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.