Να αναγράφεται ως χώρα προέλευσης η ΕΕ: Πάρτε πίσω το Ελληνικό Σήμα από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Από τις 18 Απρίλη του 2018, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να εφαρμόσει το άρθρο 5 του νόμου 4492/2017, σύμφωνα με το οποίο οι γαλακτοβιομηχανίες δεν μπορούν να αναγράφουν ως χώρα προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων την Ελλάδα. Για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί σύμφωνα με το άρθρο αυτό, για να αναγράφεται ως χώρα προέλευσης η Ελλάδα, πρέπει το γάλα να αρμέγεται στην Ελλάδα, να παστεριώνεται στην Ελλάδα και να συσκευάζεται στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δεύτερον, γιατί οι μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων εισάγουν -τουλάχιστον από το 2009- δεκάδες χιλιάδες τόνους νωπού και συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος (και όχι μόνο).

Πώς γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες γαλακτοκοβιομηχανίες εισάγουν νωπό και συμπυκνωκνωμένο αγελαδινό γάλα; Στις 12 και 13 Απρίλη του 2016, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Αντωνιάδης είχε υποβάλει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου δύο ερωτήσεις, με τις οποίες -ανάμεσα στ’ άλλα- ζητούσε να του απαντήσει ποιες βιομηχανίες εισάγουν γάλα (γενικά) από την ΕΕ και σε τι ποσότητες. Στην απάντηση που του έδωσε ο Αποστόλου συμπεριέλαβε έναν πίνακα με ονομαστικό κατάλογο των 25 εταιριών που εισάγουν βασικά αγελαδινό γάλα, διάφορων τύπων, όπως νωπό, αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο και συμπυκνωμένο άπαχο. Ο πίνακας αφορούσε μόνο το 2015.



Ο Αποστόλου μπορούσε κάλλιστα να μη δώσει στοιχεία μόνο για το 2015, ούτε μόνο για το αγελαδινό γάλα. Το έκανε σκόπιμα, για να μη μπορεί κανείς να σχηματίσει πλήρη εικόνα για το διαρκές έγκλημα σε βάρος των φτωχών κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας συνολικά. Δε γνωρίζουμε αν ο βουλευτής της ΝΔ ήγειρε ζήτημα ελλιπών στοιχείων.

Στον πίνακα, όπως είπαμε αναφέρονται 25 εταιρίες, όχι μόνο βιομηχανικές, αλλά και εμπορικές. Για την οικονομία του χώρου περιλάβαμε μόνο τις 10 πρώτες, οι οποίες το 2015 εισήγαγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες.

Στοιχεία για εισαγωγές νωπού γάλακτος (αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου), συμπυκνωμένου αγελαδινού και συμπυκνωμένου άπαχου αγελαδινού και για σκόνη γάλακτος πήραμε κι εμείς από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Δημοσιεύουμε ξανά τον πίνακα που είχαμε φτάξει για να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα των συνολικών ποσοτήτων γάλακτος που εισάγονται στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις των εταιριών. Το επισημαίνουμε αυτό, γιατί οι εταιρίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, εμπορικές και βιομηχανικές, δε δηλώνουν όλες τις ποσότητες που εισάγουν, ενώ οι έλεγχοι από τον ΕΛΟΓΑΚ και τους συναρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι πλημμελείς (δίνουμε τον πιο… αθώο χαρακτηρισμό).

Παρεμπιπτόντως, διαπιστώνουμε ότι χρονιά με χρονιά μειώνονται οι εισαγωγές νωπού αγελαδινού και αυξάνονται οι εισαγωγές συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος. Αυξάνονται οι εισαγωγές συμπυκνωμένου γάλακτος, γιατί αυτό αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1 προς 3 (από ένα κιλό συμπυκνωμένο γάλα προκύπτουν 4 κιλά πρώτη ύλη). Ετσι, οι 84.355 τόνοι συμπυκνωμένου που εισήχθησαν το 2017 ισοδυναμούν με 337.420 τόνους γάλακτος!

Αυτές οι τεράστιες ποσότητες συμπυκνωμένου γάλακτος (που -επιμένουμε- στην πραγματικότητα είναι σημαντικά μεγαλύτερες, γιατί δε δηλώνονται στο σύνολό τους) δε χρησιμοποιούνται μόνο στην παραγωγή γιαουρτιού, αλλά στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακόμα και στην παραγωγή φέτας, εκτός των άλλων και για να αυξηθούν οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά.

Ενόψει αυτής της κατάστασης, λοιπόν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να δώσει εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε από τις 18 Απρίλη (σύμφωνα με το Ν. 4492/2017 δόθηκε ένα εξάμηνο για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του άρθρου 5) οι γαλακτοβιομηχανίες να μην αναγράφουν ως χώρα προέλευσης του γάλακτος την Ελλάδα, στο παστεριωμένο γάλα, στη φέτα, στο γιαούρτι και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στις 28 Μάη του 2014, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθ. Σκορδάς και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θ. Λεονταρίδης υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση και καθιέρωσαν την προαιρετική εφαρμογή του Ελληνικού Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (και όχι μόνο). Για να μπει όμως το Ελληνικό Σήμα προαιρετικά έπρεπε και να γίνουν αρχικοί έλεγχοι και να γίνονται επανέλεγχοι και περιοδικοί έλεγχοι, για να διαπιστώνεται ότι το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του παστεριωμένου γάλακτος και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων προέρχεται από κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις της ΚΥΑ:

«Απαιτήσεις  για την απονομή του Ελληνικού Σήματος

1.Για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να τηρούνται οι κάτωθι απαιτήσεις:

i) το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων του άρθρου 4, (σ.σ. γάλα παστεριωμένο, συμπυκνωμένο, αφρόγαλα, γιαούρτι, τυροκομικά κτλ.), του παρόντος Κανονισμού να προέρχεται από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.

ii) οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας γάλακτος καθώς και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και συσκευασίας γαλακτοκομικών προϊόντων, να εδρεύουν στην Ελλάδα».

Αρμόδια υπηρεσία να δώσει το Ελληνικό Σήμα είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο Οργανισμός αυτός έδωσε το δικαίωμα σε γαλακτοβιομηχανίες που εισάγουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα,  με τα οποία παράγουν παστεριωμένο γάλα, γιαούρτι, φέτα και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα, να χρησιμοποιούν το Ελληνικό Σήμα. Επισημαίνουμε ότι σε κάποιες από τις εταιρίες του Πίνακα με τις εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος, που έδωσε ο Αποστόλου, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει εγκρίνει τη χρήση του Ελληνικού Σήματος! Πρόκειται για «σκαστή» παρανομία. Από τη στιγμή που εισάγουν γάλα, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δε θα έπρεπε να εγκρίνει τη χρήση του Ελληνικού Σήματος. Και βέβαια, εδώ και τώρα οφείλει να απαγορεύσει τη χρήση του Ελληνικού Σήματος.

ΥΓ. Τέλη Μάρτη και αρχές Απρίλη του 2016 ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μας δώσουν τα Ισοζύγια Γάλακτος έξι γαλακτοβιομηχανιών. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μας απάντησε ότι δε θα μας δώσει τα Ισοζύγια Γάλακτος, γιατί η αίτησή μας προσκρούει στο νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, ενώ ο αρμόδιος γενικός διευθυντής μας απάντησε ότι δεν έχουμε το «ειδικό έννομο συμφέρον» και έτσι δεν μπορούμε να πάρουμε τα στοιχεία. Η απάντηση του Αποστόλου στον βουλευτή της ΝΔ τους ξεμπροστιάζει. Αποδεικνύεται ότι οι απαντήσεις τους είναι προσχηματικές και παράνομες. Θα επανέλθουμε, λοιπόν, απαιτώντας από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να μας δώσει όλα τα ισοζύγια γάλακτος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο