Δεν θα υπάρχει πια Κοινωνική Ασφάλιση

Κοινωνική Ασφάλιση τέλος. Αυτό για το οποίο πάλεψαν γενιές εργατών, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αυτό που διαμορφώθηκε με αγώνες, συχνά αιματηρούς, κατεδαφίζεται.

Στα ερείπιά του χτίζεται ένα σύστημα με δύο πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι καθαρά προνοιακός. Δηλαδή, δεν έχει καμιά σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση. Οσοι δεν έχουν κανέναν άλλο πόρο, θα παίρνουν μετά τα 65 μια βασική σύνταξη, που σήμερα ορίζεται στα 360 ευρώ, στο μέλλον όμως μπορεί να μειωθεί, εφόσον η εξέλιξή της συνδέεται με την εξέλιξη του ΑΕΠ και με τη δημοσιονομική πολιτική του κράτους. Στην καταβολή αυτής της σύνταξης εξαντλείται η ευθύνη του κράτους έναντι της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμα και η κοινωνικά άδικη αρχή της τριμερούς χρηματοδότησης, που είχε θεσπιστεί το 1951 (και εφαρμόστηκε κουτσουρεμένη μόλις το 1992), πετιέται στα σκουπίδια. Το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει μόνο προνοιακές παροχές σε όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι μια αναλογική σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται βάσει των κανόνων της ιδιωτικής ασφάλισης. Χωρίς καμιά κρατική εγγύηση, από Ταμεία καταληστευμένα, χωρίς αποθεματικά. Χωρίς ίχνος κοινωνικής αλληλεγγύης και στο εσωτερικό του συστήματος, αλλά με την επικράτηση της λογικής «τα λεφτά πάνε στα λεφτά». Μιας αναλογικής σύνταξης που θα υπολογίζεται με καθαρά ληστρικό τρόπο και θα κινείται σε επίπεδα που κανένας δε μπορεί να διανοηθεί (ούτε στο ένα τέταρτο μιας σημερινής σύνταξης). Κι όχι μόνο θα υπολογίζεται με ληστρικό τρόπο, αλλά θα έχει συνεχώς την τάση να πέφτει, δεδομένου ότι τα Ταμεία δεν έχουν αποθεματικά, οι πόροι τους μειώνονται λόγω υψηλής ανεργίας, οι καπιταλιστές εισφοροδιαφεύγουν κ.λπ.

Κανένας εργαζόμενος και καμιά εργαζόμενη δε θα βγαίνει στη σύνταξη πριν τα 65, παρά μόνο αν έχει συμπληρώσει 40 πλήρη χρόνια δουλειάς.

Για να πετύχει αυτό το σύστημα, όλα τα Ταμεία των μισθωτών θα συγχωνευτούν σε ένα. Ελλείμματα και πλεονάσματα θα γίνουν χαρμάνι, ώστε το κράτος να μη δώσει δεκάρα τσακιστή, ώστε οι καπιταλιστές, που καταλήστεψαν τα αποθεματικά των Ταμείων να μη κληθούν να πληρώσουν για τη ληστεία. Στο τέλος θα βγει ένα προβληματικό Ταμείο, που θα μειώνει συνεχώς τις αναλογικές συντάξεις που θα δίνει.

Δεν υπάρχει εργαζόμενος και εργαζόμενη που να μη θίγεται απ’ αυτό το τερατούργημα. Από τους πλέον χαμηλόμισθους μέχρι εκείνους που παίρνουν έναν αξιοπρεπή μισθό. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι μαζί να το αντιπαλέψουμε. Να μην επιτρέψουμε να γίνει νόμος του κράτους. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας, για τα οποία έρχονται τα χειρότερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.