Επιμένει αντιδασικά η Μπιρμπίλη

Η Τ. Μπιρμπίλη δεν παραιτείται ούτε κατά ένα γιώτα από την άσκηση της δασοκτόνας πολιτικής της και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις επιστημονικά άρτιες και καθόλα νόμιμες εισηγήσεις των αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών, όσον αφορά την εφαρμοστική εγκύκλιο για το δασοκτόνο νόμο της, τον 3818/2010.
Οι Διευθύνσεις Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος και Δασικών Χαρτών παρέδωσαν την 1η Μάρτη στην Τ.Μπιρμπίλη το σχέδιο εφαρμοστικής εγκυλίου και ζήτησαν να την υπογράψει. Η υπουργός όμως αρνήθηκε να την υπογράψει, γιατί συμπεριλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες τα φρύγανα και οι «άβατες κλιτύες των ορεών» μπαίνουν ξανά υπό την προστασία της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας. Οχι μόνο αρνήθηκε να υπογράψει την εγκύκλιο, αλλά έστειλε στον πρώην Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού (ΓΔΑΠΔΦΠ) Σ. Σαγρή σχέδιο εγκυκλίου αφυδατωμένο τόσο απ’ αυτές τις διατάξεις όσο και από άλλες και τον καλούσε να την υπογράψει αυτός.
Ο πρώην ΓΔΑΠΔΦΠ φρόντισε να «την κάνει» από την υπηρεσία με την υποβολή της δεύτερης αίτησης παραίτησης-συνταξιοδότησης, για να αποφύγει τη σύγκρουση με την υπουργό, παρά το γεγονός ότι και αυτός είχε υπογράψει το αρχικό σχέδιο εγκυκλίου. Οι εναπομείναντες υπηρεσιακοί παράγοντες αρνήθηκαν να υπογράψουν το σχέδιο εγκυκλίου της Μπιρμπίλη και του μυστικοσύμβουλου Ν. Χλύκα και επέμειναν στις θέσεις τους.
Στη συνέχεια, η δασοκτόνα «γιάφκα» των Μπιρμπίλη–Χλύκα άλλαξε την τακτική της. Δεν τροποποιεί μεν το σχέδιο εγκυκλίου των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά το σπάει σε δύο κομμάτια. Το σπάσιμο αυτό δεν έχει καμία επιστημονική και νομιμοποιητική βάση και εξυπηρετεί μόνο την τακτική να πεταχτεί στα σκουπίδια η προστασία των φρυγάνων και των «άβατων κλιτύων των ορέων» από τη δασική νομοθεσία, αποχαρακτηρίζοντας έτσι δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα δασών και παραδίδοντάς τα βορά στους οικοπεδοφάγους καταπατητές.
Η Τ. Μπιρμπίλη έστειλε τις δύο αυτές εγκυκλίους στον ΓΔΑΠΔΦΠ και τον καλεί να τις εισάγει στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) προκειμένου να γνωμοδοτήσει επ’ αυτών. Μ’ αυτή την τακτική επιδιώκει, πρώτον το ΤΣΔ να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την εγκύκλιο που συμπεριλαμβάνει στη δασική προστασία τα φρύγανα και τις «άβατες κλιτύες των ορέων» (και όχι μόνο) και δεύτερο, εάν το ΤΣΔ γνωμοδοτήσει θετικά και για τις δύο εγκυκλίους, τότε η υπουργός θα αρνηθεί να υπογράψει την εγκύκλιο με τα φρύγανα και τις «άβατες κλιτύες των ορέων».
Τι πρέπει να κάνουν οι δασολόγοι Διευθυντές μέλη του ΤΣΔ; Πρώτον, να αρνηθούν να γνωμοδοτήσουν στις δύο αυτές εγκυκλίους, γιατί αυτό δεν στηρίζεται επιστημονικά και γιατί σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να δώσουν το άλλοθι στην υπουργό. Δεύτερον, να γνωμοδοτήσουν ότι είναι αντιεπιστημονικό το σπάσιμο του σχεδίου εγκυκλίου των δύο Διευθύνσεων, ότι αυτό το σχέδιο είναι επιστημονικά άρτιο και ότι συμφωνούν και να καλέσουν την υπουργό να τo επικυρώσει με την υπογραφή της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.