Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας Εγκαίνια αθλιότητας, χωρίς φιέστες


 
Αν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ), που απαλλοτριώθηκαν από το κράτος και μετατράπηκαν σε πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, μπορούσαν να λειτουργήσουν έστω και υποτυπωδώς, ο πρώην τηλεπλασιέ και νυν τηλεμαϊντανός θα οργάνωνε φιέστες. Επειδή, όμως, η αθλιότητα δεν προσφέρεται για φιέστες, προτίμησε να διαρρεύσει από την προηγούμενη μέρα ότι στις 20 Μάρτη θα ανοίξουν μεν τα Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ, όμως δε θα είναι ακόμη έτοιμα να δεχτούν ασθενείς. Και πότε θα δεχτούν ασθενείς; Στην αρχή –πάντα με διαρροές και όχι με επίσημες δηλώσεις ή ανακοινώσεις– είπε πως αυτό θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Μετά μετακίνησε την ημερομηνία «σε δέκα μέρες».
 
Φυσικά, ούτε σε δέκα μέρες πρόκειται να λειτουργήσουν πολυϊατρεία. Ούτε καν με τον τρόπο που λειτουργούσαν πριν τη «μεταρρύθμιση». Γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι, με τους οποίους συζητήσαμε κάνοντας ρεπορτάζ το πρωί της περασμένης Πέμπτης σε αρκετά πολυϊατρεία στην Αθήνα, προεξοφλούσαν ότι πολύ σύντομα (όχι βέβαια πριν τις εκλογές) το υπουργείο θ’ αρχίσει τις συγχωνεύσεις πολυϊατρείων, προκειμένου να λειτουργήσουν στοιχειωδώς κάποια απ’ αυτά. Αυτή τη στιγμή, πάντως, κανείς δεν ξέρει πόσοι γιατροί θα μείνουν στο ΠΕΔΥ. Υπάρχουν αυτοί που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν έκλεισαν τα ιατρεία τους, αλλά κέρδισαν δικαστικά προσωρινή διαταγή να επιστρέψουν στις θέσεις τους μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει. Οι γιατροί αυτοί παρουσιάστηκαν κανονικά και ζήτησαν να αναλάβουν εργασία (πεντάωρο), όπως παλιά, ενώ το απόγευμα θα λειτουργούν τα προσωπικά τους ιατρεία.
 
Επειδή η δικαστική εκκρεμότητα θα πάρει καιρό, η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει ούτε τους επίκουρους που είχε ανακοινώσει ότι θα προσλάβει για να καλύψει τα κενά. Εβαλε στους γιατρούς το μαχαίρι στο λαιμό, απαιτώντας να απαντήσουν εάν θα περάσουν στο ΠΕΔΥ κλείνοντας τα ιατρεία τους εντός εφτά ημερών. Υποτίθεται ότι αυτό το έκανε για να έχει την εικόνα των γιατρών που θα περάσουν στο ΠΕΔΥ, ώστε τις επόμενες τρεις βδομάδες (μέχρι να συμπληρωθεί ο ένας μήνας που τα πολυϊατρεία θα έμεναν κλειστά, όπως προβλεπόταν από το νόμο) να μπορέσει να συμπληρώσει τα κενά με επίκουρους, αφού να προκηρύξει νέες θέσεις δεν θα προλάβαινε (η αλήθεια είναι ότι δεν έχει σκοπό να προκηρύξει θέσεις, γι’ αυτό και ο νόμος προβλέπει ότι οι οργανικές θέσεις όσων δεν περάσουν στο ΠΕΔΥ καταργούνται). Κι ενώ, ο τηλεπλασιέ διέρρεε καθημερινά ότι «ίσως και εντός της ημέρας» θα προκηρυχτούν 700 θέσεις επίκουρων, αυτό δεν έγινε ποτέ.
 
Τώρα, ο τηλεπλασιέ διαρρέει ότι θα προκηρυχτούν 1.000 θέσεις επίκουρων γιατρών, οι οποίοι θα προσληφθούν «εντός διμήνου». Καταλαβαίνετε πόσο μπορεί να κρατήσει αυτό το δίμηνο.
 
Η πραγματικότητα λέει πως τα πολυϊατρεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί λείπει η πλειοψηφία των γιατρών. Γι’ αυτό και το τελευταίο «γιατροσόφι» που μηχανεύτηκαν είναι ότι σε κάθε πολυϊατρείο θα υπάρχει ένας γιατρός… υποδοχής, που θα αναλαμβάνει τα έκτακτα περιστατικά και θα τα παραπέμπει σε ειδικό γιατρό, όταν κρίνεται απαραίτητο. Αν αναλογιστούμε ότι τα πολυϊατρεία δε θα καλύπτουν πλέον μόνο τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αλλά το σύνολο του πληθυσμού (δηλαδή διπλάσιο αριθμό ανθρώπων), μπορούμε να καταλάβουμε τι πρόκειται να γίνει. Σ’ αυτό ποντάρει και ο τηλεπλασιέ. Ο κόσμος να καταλάβει ότι αυτό το πράγμα είναι αθλιότητα και κοροϊδία και να συνεχίσει να καταφεύγει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
 
Εκεί όπου η κατάσταση είναι ήδη τραγική. Η ανακοίνωση που έβγαλαν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» μέσα στην εβδομάδα τα λέει όλα: Στις τελευταίες γενικές εφημερίες διαπιστώθηκε πως οι επίσημα καταγεγραμμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους χίλιους ανά εφημερία. Από αυτούς εισάγονται κάθε φορά 150 με 180 ασθενείς, ωστόσο εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι εξεταζόμενοι είναι πολλαπλάσιοι από τους καταγεγραμμένους. Σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και τις πετσοκομμένες λειτουργικές δαπάνες οι συνέπειες και οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί για υγειονομικούς και ασθενείς. 
 
Είναι χαρακτηριστικό πως στη γενική εφημερία της Παρασκευής, τις πρώτες ώρες της, καταγράφονταν ένας ασθενής ανά τριάντα δευτερόλεπτα, ενώ η επίσημη προσέλευση έφθασε τα χίλια περιστατικά. Τις τέσσερις ώρες ξεπέρασε η αναμονή για βασικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, αξονικές και αιματολογικές, χρόνος που συνήθως υπερβαίνεται.
 
Η πυκνότητα προσέλευσης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποδεικνύει ότι πλήθος κόσμου δεν βρίσκει περίθαλψη σε μικρά νοσοκομεία και σε δομές Π.Φ.Υ. και συνωστίζεται κυριολεκτικά και στον Ευαγγελισμό και στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία. Τι να προλάβει να αντιμετωπίσει το εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό που για να βγει η εφημερία δουλεύει χωρίς ρεπό και διπλοβάρδια, πώς θα μπορέσει ο γιατρός να ανταποκριθεί στα πραγματικά επείγοντα και σύνθετα περιστατικά μέσα στην τόση κοσμοσυρροή;
 
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τα κενά είναι 180 ειδικευμένοι και 60 ειδικευόμενοι γιατροί, καθώς και πάνω από 500 νοσηλευτές!
 
Η κατάσταση στο ΠΕΔΥ θα είναι ακόμη πιο άθλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τις εφτά Υγειονομικές Περιφέρειες έφυγαν συνολικά 2.501 γιατροί (50% του συνόλου). Ο αριθμός θα γίνει μεγαλύτερος, όπως αναφέραμε παραπάνω. Από τη βασικότερη ειδικότητα για την πρωτοβάθμια φροντίδα, αυτή της παθολογίας, αποχώρησε το 67% των γιατρών!
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες Περιφέρειες το ποσοστό αυτών που έφυγαν είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο (Θεσσαλία-Στερεά έφυγε το 81%, Κρήτη έφυγε 73%). Αρκούν και μόνον αυτοί οι αριθμοί για να καταλάβουμε πως το μπάχαλο είναι σκόπιμο, ώστε το σύστημα να εξαθλιωθεί εντελώς, αρχικά, και μετά να συρρικνωθεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.