Το σάρωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αποφασισμένο

Πόσος καιρός πέρασε από τότε που ο Κατρούγκαλος «δεσμευόταν» δημόσια ότι δε θα πειραχτούν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ; Πόσος καιρός πέρασε από τότε που ο ίδιος αυτός Κατρούγκαλος παρουσίαζε το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» και προδιέγραφε κλιμακωτή μείωση όλων των υπαρχουσών συντάξεων, στο πλαίσιο επανυπολογισμού τους, ώστε (για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως έλεγε) να εξισωθούν με τις συντάξεις που θα παίρνουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι; Και όμως, αυτός ο ίδιος Κατρούγκαλος δηλώνει τώρα ότι καμιά σύνταξη δε θα θιγεί!

Αυτός ο ίδιος Κατρούγκαλος, δήλωσε την περασμένη Τρίτη, ότι «οι κύριες συντάξεις δεν μπορεί να μειωθούν άλλο. Αυτό είναι πράγματι εθνική ανάγκη όχι μόνο εθνική γραμμή». Είχε προηγηθεί η αλλαγή της κυβερνητικής προπαγάνδας, με τον Τσίπρα να εισηγείται στη σύσκεψη του προεδρικού μεγάρου (και να το ψηφίζει μόνος του!): «Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες  κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα».

Η διατύπωση του Τσίπρα ήταν πιο «μαζεμένη», αλλά ο Κατρούγκαλος την… απογείωσε, δίνοντας ένα ακόμη παράδειγμα πολιτικού σαλταδορισμού και αμοραλισμού. Ενα μήνυμα που δεν πέρασε, καθώς ακόμα και η αστική αντιπολίτευση, που επέλεξε να μη γίνει γλάστρα της κυβέρνησης, κατήγγειλε ότι στον προϋπολογισμό υπάρχουν ήδη οι περικοπές στις συντάξεις που προβλέπει το Μνημόνιο, ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2016 (σχεδόν 2 δισ. ευρώ).

Αυτή τη στιγμή παίζεται ένα παιχνίδι. Η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει λίγο χρόνο, ώστε να καταφέρει να εξασφαλίσει όχι μόνο μια πλειοψηφία που θα ψηφίσει το νέο αντιασφαλιστικό νόμο, αλλά και μια πλειοψηφία με την οποία θα μπορέσει να πορευθεί τους επόμενους μήνες. Προφανώς το Ασφαλιστικό σήμερα δεν περνάει, γι' αυτό και γίνονται όλες αυτές οι πανικόβλητες κινήσεις, με τις συσκέψεις του προεδρικού, με το φλερτ με τον Λεβέντη, με τις ανακοινώσεις ότι υπάρχουν βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν την κυβέρνηση κτλ. Αν η κυβέρνηση μπορούσε να περάσει το Ασφαλιστικό από τη Βουλή, θα το είχε ήδη κάνει. Τώρα, ανακοινώνει ότι μπορεί να πάει και το Γενάρη, μιας και το Ασφαλιστικό έχει συνδεθεί από την τρόικα με την πρώτη αξιολόγηση και όχι με κάποιο πακέτο προαπαιτούμενων. Από την άλλη, το νέο σύστημα πρέπει να ισχύσει από την 1.1.2016, οπότε υπάρχει ανάγκη να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβρη.

Αναζητώντας, λοιπόν, χρόνο για να μαζέψουν «κουκιά» στη Βουλή, ο Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Βερνίκο της ΟΚΕ και του «κατέθεσε κείμενο αρχών, προκειμένου η ΟΚΕ να γνωμοδοτήσει επί των Γενικών Αρχών της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης μέχρι την 15η Δεκεμβρίου». Πρότεινε, επίσης, στην ΟΚΕ «μολονότι η διαβούλευση διεξάγεται μεταξύ των φορέων-μελών της, να απευθύνει πρόσκληση και προς τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή να υποδείξουν εμπειρογνώμονες της επιλογής τους για συμμετοχή στην Επιτροπή Εργασίας που θα συγκροτήσει».

Ξέρετε τι μέγεθος έχουν οι «Γενικές Αρχές της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης»; Πρόκειται για ένα κείμενο δύο αραιογραμμένων σελίδων και 471 λέξεων. Μιλάμε για το αποκορύφωμα της κοροϊδίας. Ο Βερνίκος δέχτηκε την πρόταση, γιατί έχει κι αυτός ανάγκη από λίγη προβολή. Ομως ούτε με τους εργατοπατέρες δε θα γίνει διάλογος, γιατί αυτοί αποχώρησαν από την ΟΚΕ, επειδή η κυβέρνηση τους έκοψε πόστα από την ευρωενωσίτικη ΟΚΕ. Οσο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πέραν του ότι δεν έχουν κανένα λόγο να μπουν σε διάλογο στο πλαίσιο της ΟΚΕ, στην οποία δε συμμετέχουν θεσμικά, θα βρουν μια ακόμη ευκαιρία να καταγγείλουν την κυβέρνηση για κρυφτούλι και προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Δηλαδή, η προσπάθεια να κάνει ο Βερνίκος αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ο Τσίπρας στο προεδρικό μέγαρο θα πέσει στο κενό και το μόνο που θα εξασφαλίσει είναι ένα δεκαήμερο.

Το κείμενο αυτό που τόσο ξεδιάντροπα έδωσε για «διάλογο» ο Κατρούγκαλος δεν αποκαλύπτει τίποτα. Το μόνο που διαπιστώνει κανείς είναι αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Οτι θα πάρουν τους νόμους Λοβέρδου-Παπακωνσταντίνου και θα τους κάνουν χειρότερους. Τεχνικά αυτό είναι πανεύκολο να γίνει. Αρκεί να μειώσουν το ποσοστό αναπλήρωσης και να βάλουν ως βάση υπολογισμού τα 40 αντί για τα 35 χρόνια, και οι άθλιες συντάξεις που προβλέπουν αυτοί οι νόμοι θα γίνουν αθλιότερες. Ομως αυτό δεν τους φτάνει. Δε θέλουν να κόψουν μόνο τις μελλοντικές συντάξεις, αλλά και τις σημερινές συντάξεις. «Η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προκύψει από νέες οριζόντιες μειώσεις, αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος» γράφει το κείμενο Κατρούγκαλου. Είναι αυτό που μέχρι τώρα ο Κατρούγκαλος αποκαλούσε επανυπολογισμό όλων των υπαρχουσών συντάξεων για λόγους… ισότητας και… δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.  Κατά τα άλλα, με θράσος βγαίνουν και λένε ότι δε θα κόψουν συντάξεις.

Θα το ξαναπούμε: η τεχνική του πετσοκόμματος δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει ότι η Κοινωνική Ασφάλιση θα εξαφανιστεί και θα μετατραπεί σε κρατική πρόνοια. Το λέει το Μνημόνιο-3, το λέει και ο Κατρούγκαλος: «Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών». Οποιος ανακατεύει την ασφάλιση με την πρόνοια έχει σαν στόχο να εξαφανίσει την ασφάλιση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.