Σαν Σήμερα: 01/05/2017

1328: Με τη Συνθήκη του Εδιμβούργου- Νόρτθαμπτον η Αγγλία αναγνωρίζει τη Σκοτία ως ανεξάρτητο κράτος, μετά τους πολέμους για την ανεξαρτησία της.
1714: Ο Γεώργιος Α’ του Οίκου του Ανόβερο επιλέγεται ως διάδοχος για το θρόνο της Βρετανίας μετά το θάνατο της βασίλισσας Άννας.
1776: Ο Γερμανός καθηγητής της Νομικής, Άνταμ Βάισχαουπτ, ιδρύει το «Τάγμα των Πεφωτισμένων», πιο γνωστό με τη λατινική ονομασία « Ιλλουμινάτι».
1827: Η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος.
1886: Ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών που ζητούν οκτάωρο. Σε ανάμνηση της εξέγερσης στο Σικάγο, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.


1889: Σε ανάμνηση της εξέγερσης του Σικάγου, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.


1893: Στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγο, ο Γκρόβερ Κλήβελαντ, ο 24ος πρόεδρος των ΗΠΑ, φωταγωγεί την πόλη με λάμπες που λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα.
1906: Στη Γαλλία, στρατιωτικές δυνάμεις συλλαμβάνουν 1.000 άτομα που συμμετέχουν σε διαμαρτυρία για την Ημέρα της Πρωτομαγιάς. Την ίδια μέρα, στη Γερμανία, απολύονται 6.000 εργάτες.
1908: Έπειτα από επιθυμία του βασιλιά Γεώργιου Α’, απολύονται όλοι οι ηθοποιοί και το προσωπικό του Βασιλικού Θεάτρου. Ως αφορμή προβάλλεται το γεγονός ότι συχνά οι παραστάσεις δίνονταν προ «κενών εδωλίων».
1909: Γεννιέται ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

1924: Αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονται στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ στην πλατεία Θεάτρου. Το αποτέλεσμα είναι να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 17.


1925: Η Κύπρος ανακηρύσσεται βρετανική αποικία.
1931: Πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη τα επίσημα εγκαίνια του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο την εποχή εκείνη.
1941: Η ταινία «Πολίτης Κέιν», στην οποία πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Όρσον Ουέλς, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1944: 200 έλληνες πατριώτες εκτελούνται από τους Ναζί στην Καισαριανή.


1946: Η διάσκεψη των Παρισίων αποφασίζει να δοθούν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.
1948: Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) με πρόεδρο τον Κιμ Ιλ Σουνγκ.
1960: Η αστυνομία συγκρούεται με διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Εργατική Πρωτομαγιά.


1967: Ο Έλβις Πρίσλεϊ παντρεύεται την Πρισίλα Μπολιέ.
1976: O αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Αλέξανδρος Παναγούλης βρίσκει το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, επιστρέφοντας στο σπίτι του. Ο Αλέξανδρος Παναγούλης, γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1939 και υπήρξε πολιτικός και ποιητής. Δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της Δικτατορίας της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974). Παγκόσμια γνωστός, ιδιαίτερα για την ηρωική του πράξη, την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968, αλλά και για την αντοχή του στα βασανιστήρια που ακολούθησαν. Στην μεταπολίτευση εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου (Ε.Κ.). Την μοιραία Πρωτομαγιά του 1976, στον αριθμό 271 της λεωφόρου Βουλιαγμένης αφήνει την τελευταία του πνοή στο αυτοκίνητο.
1983: Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.
1986: Η Νότια Αφρική παραλύει ολοσχερώς, καθώς 1,5 εκατομμύριο έγχρωμοι κάνουν αποχή από την εργασία τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των φυλετικών διακρίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά του Απαρτχάιντ.
1994: Ένας από τους καλύτερους οδηγούς της Φόρμουλα 1, ο Βραζιλιάνος Άιρτον Σένα σκοτώνεται κατά τη διάρκεια του Γκραν Πρι της Ίμολα. Ο Σένα είχε κερδίσει τρεις φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (1988, 1990, 1991).
1996: Στην Τουρκία, με αίμα βάφονται οι διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά: τρεις είναι οι νεκροί, ενώ τραυματίζονται 50 αστυνομικοί και 17 διαδηλωτές.
1997: Στη Βρετανία διεξάγονται οι κοινοβουλευτικές εκλογές που φέρνουν στην εξουσία τους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ, μετά από 18 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Συντηρητικούς.
1998: Με συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις γιορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά. Ως κεντρικό αίτημα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, θέτει τη διεκδίκηση του 35ωρου και τη μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς παράλληλη μείωση των αποδοχών.


2004: Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πανηγυρισμοί στη Λευκωσία. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, ενώ χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης για να γιορτάσουν την ένταξη.
2009: Νομιμοποιείται ο γάμος ομοφυλόφιλων στη Σουηδία.
2011: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ανακοινώνει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, σκοτώθηκε από ειδικές δυνάμεις της χώρας, στο Πακιστάν. Εξαιτίας της διαφοράς ώρας μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, ο Μπιν Λάντεν είχε σκοτωθεί στην πραγματικότητα στις 2 Μαΐου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.