Κλιμακώνεται η απεργία πείνας των παλαιστίνιων κρατουμένων



Την 20ή μέρα της διανύει σήμερα η μαζικότερη απεργία πείνας παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων των τελευταίων χρόνων. Την περασμένη Τετάρτη, 50 φυλακισμένα στελέχη από όλες τις οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης ανακοίνωσαν, μέσω της Επιτροπής Φυλακισμένων των Παλαιστινιακών και Ισλαμικών Δυνάμεων ότι μπαίνουν στην απεργία πείνας. Ανάμεσά τους είναι ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμαντ Σααντάτ, ο επικεφαλής της επιτροπής φυλακισμένων της Χαμάς, Αμπάς Αλ Σαγίντ, και ο Ζαγιέντ Μπσεϊσί, επικεφαλής της επιτροπής κρατουμένων της Τζιχάντ.

Η πρώην πολιτική κρατούμενη, στέλεχος του ΛΜΑΠ και βουλευτίνα του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Χαλίντα Τζαράρ, ανακοίνωσε την ίδια μέρα ότι το ηγετικό στέλεχος του ΛΜΑΠ, Αχεντ Αμπού Γκιουλμέχ, θα έμπαινε στην απεργία πείνας την Πέμπτη 4 Μάη. Ο Σαμίρ Ισάουι, στέλεχος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και εκπρόσωπος των κρατούμενων που σχετίζονται με αυτό, αλλά και επιφανής αγωνιστής του κινήματος των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων, ανακοίνωσε ότι αν οι σιωνιστές δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα της απεργίας πείνας, ο ίδιος και οι σύντροφοί του του ΔΜΑΠ θα κλιμακώσουν την απεργία πείνας, αρνούμενοι ακόμα και την κατανάλωση νερού από την Κυριακή 7 Μάη.

Ο αριθμός των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων που συνεχίζουν την απεργία πείνας αυξάνεται σταθερά, με ομάδες δεκάδων φυλακισμένων να μπαίνουν στην απεργία πείνας σε κύματα, κατόπιν συνεννόησης και συντονισμού από την οργανωτική καθοδήγηση της απεργίας πείνας. Από την πρώτη μέρα οι απεργοί πείνας καταναλώνουν μόνο νερό με αλάτι το οποίο παρασκευάζουν μόνοι τους, ενώ έχουν αρνηθεί την χορήγηση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από τους δεσμοφύλακες και το ιατρικό προσωπικό των φυλακών.

Το σιωνιστικό μόρφωμα οξύνει την καταστολή σε βάρος των απεργών πείνας ρίχνοντας πολλούς από αυτούς στην απομόνωση, και διασπείροντάς τους σε διάφορες φυλακές, προκειμένου να εμποδίσει τον συντονισμό μεταξύ τους και το δυνάμωμα του αγώνα τους.

Την Τρίτη 2 Μάη, οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ, ένοπλο σκέλος της Χαμάς, προειδοποίησαν το Ισραήλ με τηλεοπτική δήλωση του εκπροσώπου τους, Αμπού Ομπέιντα, ότι έχει 24 ώρες προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών πείνας, διαφορετικά κάθε μέρα που θα περνάει μετά το πέρας της προθεσμίας, το τίμημα που θα πληρώσει θα αυξάνεται. Κάθε μέρα που το Ισραήλ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών πείνας, 30 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές θα προστίθενται στη λίστα με τα πρόσωπα που θα κληθεί να απελευθερώσει το Ισραήλ σε μια μελλοντική συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων. Κλείνοντας την ανακοίνωση, ο Αμπού Ομπέιντα κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό της Δυτικής Οχθης να συμμετάσχει μαζικά στην επόμενη «Μέρα Οργής» που θα διοργανωθεί από τις παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις.

Η ανακοίνωση του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς ήρθε μια μέρα μετά την έμμεση παραδοχή του Νετανιάχου, ότι οι δυο ισραηλινοί στρατιώτες που η Χαμάς κρατάει αιχμάλωτους στη Γάζα είναι ζωντανοί. Προφανώς, έχουν αρχίσει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ανταλλαγής, η Χαμάς πιστοποίησε ότι κρατά αιχμαλώτους που είναι ζωντανοί και με τη δήλωση του Αμπού Ομπέιντα έστειλε στο Ισραήλ το μήνυμα ότι ανεβάζει τον πήχη της ανταλλαγής.

Την Τρίτη 2 Μάη, ο Μάζεν Αλ Μουγκράμπι, πρώην πολιτικός κρατούμενος, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Ραμάλα από νεφρική ανεπάρκεια. Ο Αλ Μουγκράμπι είχε φυλακιστεί για πέντε χρόνια στα ισραηλινά κάτεργα, περίοδο κατά την οποία υπέστη σοβαρές βλάβες στα νεφρά του, λόγω της άρνησης των σιωνιστικών αρχών να του παράσχουν ιατρική περίθαλψη. Δεν είναι ο πρώτος πρώην κρατούμενος που πεθαίνει λόγω προβλημάτων υγείας που απέκτησε στη φυλακή. Δεκάδες είναι οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι που στην ουσία καταδικάζονται σε θάνατο από τους σιωνιστές, όταν αρνούνται να τους παράσχουν ιατρική περίθαλψη όταν αρρωσταίνουν από σοβαρές ασθένειες. Λίγο πριν τον αναπόφευκτο πλέον θάνατό τους τους αποφυλακίζουν για να μην πεθάνουν μέσα στη φυλακή. Ο θάνατός τους βαραίνει τους σιωνιστές εξίσου με το θάνατο εκείνων που πέφτουν από ισραηλινές σφαίρες και βόμβες. Γι’ αυτό και η επαρκής και αποτελεσματική παροχή ιατρικής περίθαλψης αποτελεί μια από τις κύριες διεκδικήσεις των απεργών πείνας.

Οι Ταξιαρχίες Αμπού Αλί Μουστάφα, ένοπλο σκέλος του ΛΜΑΠ, ανακοίνωσε την Κυριακή 30 Απρίλη ότι η μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου «Ομάδα 67», χάκαρε δεκάδες κινητά τηλέφωνα ισραηλινών αξιωματούχων υποκλέπτοντας συνομιλίες τους σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των παλαιστίνιων κρατούμενων. Παράλληλα, επιτέθηκε σε δεκάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και ιστοσελίδες της ισραηλινής κυβέρνησης και ιδιωτικών εταιριών που σχετίζονται με το σιωνιστικό κράτος.
Οσο περνάνε οι μέρες και ο αγώνας των κρατούμενων οξύνεται, η απεργία πείνας βγαίνει έξω από τα σύνορα της Παλαιστίνης. Ο ιρακινός σιίτης κληρικός Μοκτάντα Αλ Σάντρ προχώρησε σε τριήμερη απεργία πείνας αλληλεγγύης στον αγώνα των παλαιστίνιων κρατούμενων. Παράλληλα, δεκάδες διαδηλώσεις αλληλεγγύης έχουν γίνει σε πολλές δυτικές μητροπόλεις, από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη.

Στριμωγμένος από την απεργία, ο Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε την αιγυπτιακή χούντα του Σίσι να μεσολαβήσει ώστε το Ισραήλ να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των απεργών πείνας, έστω και προσωρινά, προκειμένου να σταματήσει η απεργία πείνας τώρα, πριν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Οσο θα οξύνεται ο αγώνας τόσο θα στριμώχνεται ο Αμπάς, λόγω της συνεργασίας ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής με τους σιωνιστές, και τόσο θα αποδυναμώνεται η θέση του μέσα στη Φάταχ, με ανάλογη ενίσχυση του Μπαργούθι που εδώ και χρόνια προβάλλει ως το μοναδικό λαοφιλές πρόσωπο για την ανάληψη της ηγεσίας της Φάταχ και ως ο μόνος που μπορεί να υπερσκελίσει την πολιτική κυριαρχία της Χαμάς στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Στην Αθήνα, η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Απεργούς Πείνας Παλαιστίνιους Κρατούμενους οργάνωσε ήδη τις πρώτες εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Την Πρωτομαγιά, συγκροτήθηκε μπλοκ με πανό αλληλεγγύης, που πορεύτηκε με τους συγκεντρωμένους στο Μουσείο. Την Τρίτη 2 Μάη, οργανώθηκε συλλαλητήριο έξω από την πρεσβεία των σιωνιστών, στο οποίο πήραν μέρος εκατοντάδες διαδηλωτές, Ελληνες και Παλαιστίνιοι. Την Πέμπτη 4 Μάη, έγινε παρέμβαση δεκάδων διαδηλωτών έξω από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου φιλοξενείται η ντροπιαστική για τον ελληνικό λαό «εβδομάδα ισραηλινού κινηματογράφου». Η αστυνομία απαγόρευσε στους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν μπροστά από τον κινηματογράφο, όμως και από απέναντι ακούστηκαν τα συνθήματα, ενώ οι ανακοινώσεις μοιράστηκαν μπροστά στην είσοδο. Θα ακολουθήσουν, ασφαλώς, και άλλες εκδηλώσεις

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.