ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – για τις ιδιωτικές μονάδες στον κόλπο της Αντίκυρας και της Θίσβης



Πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας στον κόλπο της Αντίκυρας και στη Θίσβη με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και το περιβάλλον.
Την Δευτέρα 15 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση του 3ου εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας, σε περιοχή NATURA. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρει ότι η μονάδα ισχύος 775 MW θα βρίσκεται μαζί με δύο ακόμη μονάδες που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και το Αλουμίνιο της Ελλάδος, ένα από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της χώρας. Η σωρευτική επίδραση θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας, ολόκληρο τον Κορινθιακό και τους όμορους οικισμούς ανάμεσα στους οποίους οι Δελφοί, η Αράχωβα, το Δίστομο και η Λιβαδειά. Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο χώρο υπάρχει από το 2007 σχεδιασμός και για εργοστάσιο λιθάνθρακα. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο χώρος -που είναι απαλλοτριωμένος από το Ελληνικό Δημόσιο αποκλειστικά για τη δημιουργία του Αλουμινίου πριν από 6 δεκαετίες, μετατρέπεται τα τελευταία χρόνια σε τεράστιο ιδιωτικό ενεργειακό κέντρο από τον Ε. Μυτιληναίο. Ένα ενεργειακό κέντρο που έχει ως αποτέλεσμα:
  • Την επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη χρήση 250.000 κυβικών μέτρων θαλασσινού νερού κάθε ημέρα, για ψύξη των αεροστροβίλων τριών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος. Ένα θαλάσσιο περιβάλλον ήδη στα όριά του λόγω των αποβλήτων της πολυετούς λειτουργίας του Αλουμινίου.
  • Την εκπομπή ακόμη περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου.
  • Καμία θετική συμβολή στην τοπική οικονομία αφού οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες και αφορούν εξειδικευμένους επιστήμονες.
  • Την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταναλωτών, από την πώληση ακριβού ρεύματος στην ΔΕΗ, την είσπραξη εκατομμυρίων μέσω του μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος (δηλαδή της επιδότησης των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είτε τις χρειαζόμαστε είτε όχι, προκειμένου απλώς να είναι διαθέσιμες) ενώ παράλληλα η ΔΕΗ συνεχίζει να εφοδιάζει με πάμφθηνο ρεύμα το Αλουμίνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπήρχε εκπρόσωπος της εταιρείας, τη δημιουργία της νέας μονάδας ανέλαβε να υπερασπίσει η μέχρι πρότινος Δήμαρχος και νεοεκλεγείσα βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου. Η κυρία Πούλου ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις και διαβεβαίωσε ότι όλα ελέγχονται και είναι σύμφωνα με την Ε.Ε, τους νόμους του κράτους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τους επιστήμονες των υπηρεσιών της Περιφέρειας και τον χημικό μηχανικό του Δήμου, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια είπε ότι δεν μπορεί να πάρει θέση διότι δεν έχει γνώση του θέματος.Με μια πρωτοφανή υποτίμηση του θεσμικού ρόλου των αιρετών οργάνων η Γιώτα Πούλου ισχυρίστηκε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εδώ για να πει ναι ή όχι (με ποια κριτήρια άραγε;) και όχι για να εξετάσει τις επιπτώσεις γιατί οι σύμβουλοι δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται!
Η Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα έρθει στη συνέχεια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση.
Παράλληλα πριν από λίγες ημέρες η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε μια νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 566 MW στην παραλία της Θίσβης δίπλα στην υφιστάμενη των 420 MW  της ELPEDISON και λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από τις μονάδες του Μυτιληναίου.
Ως Περιφερειακή παράταξη, θα σταθούμε αρωγοί στο πλάι των κινήσεων πολιτών που αγωνίζονται για τη σωτηρία του Κορινθιακού. Ζητάμε να μπει ένα τέλος στην συνεχιζόμενη συσσώρευση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στον χώρο του Αλουμινίου και στη βόρεια πλευρά του Κορινθιακού. Ζητάμε από τους όμορους Δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς να σταματήσουν να παίζουν το ρόλο του χειροκροτητή των επιλογών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Επιλογές οι οποίες εκτός των άλλων, βουλιάζουν επί χρόνια τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, επιβαρύνουν τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον, αποθαρρύνουν άλλες δραστηριότητες όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και η αλιεία. Καταγγέλλουμε τέλος την υποκριτική στάση όσων δήθεν κόπτονται για την κλιματική αλλαγή και τη ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια μεγάλες καταστροφικές επεμβάσεις που το μοναδικό τους κριτήριο είναι η μεγάλη κερδοφορία σε βάρος της φύσης και των πολιτών.
Παράταξη ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.