Περί ΔΕΗ

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ήταν να κοινοποιήσει (μέσω συνέντευξής του στον Σκάι και τον Γιώργο Αυτιά) στον ελληνικό λαό την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Όπως είπε:

Η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά να δώσει λεφτά στον ΔΕΔΔΗΕ για να αγοράσει κολώνες... Η ΔΕΗ είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που δεν μπορεί τώρα να ιδιωτικοποιηθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να το κάνει.

Πρώτη παρατήρηση: Πολύ σωστά, οι κολώνες είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Όμως, γιατί να δώσει λεφτά η -ιδιωτική- ΔΕΗ στον ανεξάρτητο -ιδιωτικό- ΔΕΔΔΗΕ; Πολύ περισσότερο, από την στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ είναι κερδοφόρος;

Δεύτερη παρατήρηση: Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων είκοσι χρόνων (κι όταν λέμε "όλες", κυριολεκτούμε) έπεσαν πάνω στην πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ και την καταξέσκισαν. Από την μια, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ πήραν τα δίκτυα διανομής ρεύματος (δημόσια περιουσία, αφού φτιάχτηκαν από την κρατική ΔΕΗ). Από την άλλη, ευνοήθηκαν ιδιώτες πάροχοι, οι οποίοι παίρνουν πάμφθηνα το ρεύμα της ΔΕΗ και το εμπορεύονται ως... ανταγωνιστές της. Κι από δίπλα, πριμοδοτούνται οι "ξύπνιοι" επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να πωλούν στην ΔΕΗ ρεύμα κατά πολύ ακριβώτερο εκείνου που η ίδια η ΔΕΗ παράγει. Πόσο μυαλό -δεν- είχαν όλοι όσοι απεργάστηκαν τα σχέδια αυτά για να μην αντιληφθούν την κατάληξη που θα είχε το όλο εγχείρημά τους;

Τρίτη παρατήρηση: Ο κ. Χατζηδάκης ήταν υπουργός ανάπτυξης στην κυβέρνηση η οποία υποχρέωσε με νόμο την ΔΕΗ να παραχωρήσει τους μισούς και πλέον πελάτες της στους ανταγωνιστές της, υπακούοντας σε εντολές τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ας θυμίσει κάποιος στον κ. υπουργό ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας το να μη διαθέτει κάποιος πάροχος μερίδιο πάνω από 50% μετά την 1/1/2020.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.