Οι δυνάμεις με αναφορά στην Αριστερά στα χρόνια των μνημονίων - ΛΑΕ


Η ψήφιση του τρίτου μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον άφησε αλώβητο. Αρκετά μέλη του, οπαδοί και ψηφοφόροι του υπέστησαν ένα σοκ και απόρροια των αντιδράσεών τους ήταν η αποχώρηση στελεχών και μελών του που συγκρότησαν την πολιτική οργάνωση ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ(ΛΑΕ).

Η ΛΑΕ στις πρώτες εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 πέτυχε να συγκεντρώσει ποσοστό 2,86% (155.320 ψήφοι), ελάχιστα μικρότερο από εκείνο που θα της επέτρεπε την είσοδο στη Βουλή. Ωστόσο, η πολιτική που ακολούθησε, μπορεί να διαφωνούσε με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, όμως διατηρούσε την ουσία του προκυβερνητικού ρεφορμιστικού περιεχομένου της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και απέδιδε, με πολύ ρηχό τρόπο, σε «προδοσία της ηγεσίας του Τσίπρα» τον μνημονιακό δρόμο που πήρε το κυβερνητικό κόμμα.

Μια τέτοια πολιτική, συνδυασμένη με μια σειρά τυχοδιωκτικές και ακτιβιστικές – ψηφοθηρικές πρακτικές της ηγεσίας της ΛΑΕ, που δεν άφησαν έξω ούτε καιροσκοπισμούς με τον εθνικισμό, αφόπλισε ακόμα και τον κόσμο που την ακολούθησε σε πρώτη φάση. Το εκλογικό ποσοστό του 0,28% (15.930 ψήφοι) που πήρε στις εκλογές της 7 Ιούλη ήταν συντριβή για την ηγεσία της, η οποία οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Η πολιτική που πρόβαλλε η ΛΑΕ, μέσα σε μόλις τρία και κάτι χρόνια της ύπαρξής της, την έφερε σε αδιέξοδο, σε βαθιά κρίση και σε τροχιά άγνωστης κατάληξης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.