Το τυράκι και η φάκα

Διακόσια εκατομμύρια ευρώ φτάνουν για να επιτευχθεί διπλός σκοπός: πρώτο, να παγιωθεί ένας κεφαλικός φόρος που πριν από μερικά χρόνια επιβλήθηκε ως έκτακτος, υποτίθεται, και δεύτερο να μπει με το δεξί στη διακυβέρνηση μια ακόμα αντιδραστική μνημονιακή κυβέρνηση.

Μπορεί η κυβερνητική προπαγάνδα, όπως τη διεκπεραίωναν τα παπαγαλάκια της στον πάντα πρόθυμο αστικό Τύπο, να έκανε λόγο για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ, όμως στην έκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή διαβάζουμε ότι από τη νέα ρύθμιση θα προκληθεί «μείωση εσόδων, για το έτος 2019, ύψους 205 εκατ. ευρώ περίπου, από τον επαναπροσδιορισμό της προβλεπόμενης μείωσης του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων».

Προφανώς, έχουν συμπεριλάβει και τα 200 εκατ. ευρώ μείωσης του ΕΝΦΙΑ, που είχαν προϋπολογιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Η μείωση δε φτάνει τα 650 εκατ. ευρώ, λοιπόν, και το κυριότερο είναι πως τα 205 εκατ. ή τα 405 εκατ. ευρώ είναι ένα ελάχιστο ποσοστό των 2,65 δισ. ευρώ, τα οποία εισπράττονται κάθε χρόνο από τον ΕΝΦΙΑ.

Η ΝΔ συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ: την ωραιοποίηση ενός φόρου που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του χαρατσιού. Θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι αρχικά (το καλοκαίρι του 2011) οι πασόκοι του Γιωργάκη και του Βενιζέλου θέσπισαν αυτόν το φόρο ως ΕΕΤΗΔΕ, υποσχόμενοι ότι θα είναι κάτι έκτακτο (το έβαλαν και στον τίτλο: «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων»), και στη συνέχεια οι Σαμαροβενιζέλοι πήραν αυτό το χαράτσι (όπως από την πρώτη στιγμή το ονόμασε ο ελληνικός λαός) και το έκαναν μόνιμο, μετονομάζοντάς το σε ΕΝΦΙΑ. Να ξεχάσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρισε μεγάλο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας του το 2015 στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για να έρθει στη συνέχεια να τον διατηρήσει και όταν «βγήκαμε από τα μνημόνια», να υποσχεθεί απλώς κάποια μικρή μείωσή του.

Τώρα, ο ελληνικός λαός, που έχει στενάξει απ’ αυτό το χαράτσι, που του είπαν ότι είναι έκτακτο και θα το καταργήσουν, καλείται να δοξάσει δουλικά τον Κούλη, επειδή μειώνει τον ΕΝΦΙΑ περισσότερο απ’ όσο είχε κανονίσει να τον μειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ! «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι να γειάνει» λέει μια παροιμία.

ΥΓ. Η διεύρυνση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις έγινε για να βολευτούν κάποιες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη ευελιξία (μείωση της ελάχιστης δόσης από 30 σε 20 ευρώ κτλ.) έγινε για να προσελκυστούν στη ρύθμιση κάποιοι οφειλέτες με σχετικά μικρά ποσά (γύρω στις δύο-τρεις χιλιάδες ευρώ). Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εισρεύσει κάποιο χρήμα στα κρατικά ταμεία από πολίτες που σταμάτησαν να πληρώνουν τους φόρους τους, γιατί δεν αντέχουν την τόσο βαριά φορολογία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.