Ανοιχτή απάντηση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ προς το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας




ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας
Παπαναστασίου 10Α, 3ος όροφος, Χαλκίδα 34100
Τηλ. 2221082680, fax: 2221081166
Ανοιχτή απάντηση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ στην επιστολή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ)
Ευχαριστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΠΕΝΚ για τη δυνατότητα που μας δίνει άλλη μια φορά να αναπτύξουμε τις θέσεις μας για το μεγάλο ζήτημα της άναρχης εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στη Νότια Καρυστία.
Η εξέλιξη της άναρχης εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη Νότια Καρυστία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι η ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η προστασία του περιβάλλοντος δε συμβιβάζονται.
Οι θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι γνωστές στο λαό της περιοχής καθώς μέσα από αλλεπάλληλες εκδηλώσεις από το 2001 κι έπειτα, όπου άρχισαν να εγκαθίστανται τα πρώτα αιολικά πάρκα.
Το ΚΚΕ απαιτεί να μπει τέρμα στην άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νότιας Καρυστίας. Προβάλει την ανάγκη μετατροπής της ενέργειας σε κοινωνικό αγαθό από ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα που είναι σήμερα. Μόνο έτσι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η περιοχή της Νότιας Εύβοιας και άλλες περιοχές της χώρας μας για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας δε θα στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, θα συμβάλει πραγματικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παραγωγή φθηνού ρεύματος για το λαό.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που το πρόβλημα εκδηλώνεται πιο έντονα το ΚΚΕ με συνεχείς παρεμβάσεις των εκλεγμένων του, τόσο στη Βουλή και την Ευρωβουλή όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου, έχει αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή.
Μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές έχουμε αναδείξει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας για τη διακοπή της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή και τη διενέργεια συνολική περιβαλλοντικής μελέτης. Για μέτρα ανακούφισης για τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και τους μελισσοκόμους που πλήττονται από τη διεξαγωγή των έργων εγκατάστασης. Για την ανάγκη φθηνού ρεύματος για το λαό μέσα από την κατάργηση του ΕΕΤΥΔΕ και του τέλους υπέρ ΑΠΕ, τη μείωση της τιμής του ρεύματος.
Ακόμη, όπως σας είναι γνωστό, το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του, με συνέπεια βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή και στις επιπτώσεις που αυτή δημιουργεί.
Δε σας κρύβουμε ότι ανησυχούμε ιδιαίτερα καθώς η πολιτική της «Απελευθέρωσης της Ενέργειας» αποτελεί βασική στρατηγική της ΕΕ η οποία δεν αμφισβητείται από κανένα άλλο κόμμα στη χώρα μας πέρα του ΚΚΕ. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής εντάσσονται οι ανταγωνισμοί ελληνικών και ξένων μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, των μονάδων παραγωγής της, για τους αγωγούς και τα δίκτυα μεταφοράς της. Βασικό "εργαλείο" για την προώθηση της απελευθέρωσες της ενέργειας είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ (κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών) με χορήγηση "ζεστού" χρήματος από τους μηχανισμούς της ΕΕ, από τα λεγόμενα «αναπτυξιακά προγράμματα» και το «πράσινο ταμείο».
Δύο μέρες πριν τις εκλογές ο λαός της Νότιας Καρυστίας πρέπει να συμπεριλάβει στην πείρα του τις εξελίξεις με την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή και τη στάση όλων των κομμάτων απέναντι σ’ αυτές. Τόσο η "δίκαιη ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η "βιώσιμη ανάπτυξη" της ΝΔ μιλούν για πιο ενεργητική προώθηση της απελευθέρωσης της ενέργειας, για μεγαλύτερη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας μέσα από διάφορες «διευκολύνσεις» στο μεγάλο κεφάλαιο.
Το ΚΚΕ θα βρίσκεται και την επόμενη μέρα των εκλογών στο πλευρό των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας και των εργαζομένων στα έργα εγκατάστασης και λειτουργίας των αιολικών πάρκων αναδεικνύοντας τα δίκαια αιτήματα τους. Θα βρίσκεται παράλληλα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων.
Αυτό που κρίνεται σε δύο μέρες είναι πόσο δυνατή θα είναι η φωνή του λαού μέσα στη Βουλή για να αντιπαλέψει το αντιλαϊκά σχέδια που είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστούν από Δευτέρα. Με πιο ισχυρό ΚΚΕ, με κομμουνιστή βουλευτή στην Εύβοια ξανά, αυτή η φωνή θα είναι πια δυνατή!

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Εύβοια
Αυλωνίτη Δήμητρα (Τάνια)
Γεωργαντζής Ευάγγελος
Μαρίνος Γεώργιος
Νικολάου Γεώργιος
Ντούρου Ιωάννα (Σοφία)
Παπασωτηρίου Βασίλειος
Τζαβάρας Ιωάννης
Τσιβίκα Γρανέτα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.