Οι δυνάμεις με αναφορά στην Αριστερά στα χρόνια των μνημονίων - ΚΚΕ


Πριν την είσοδο στην περίοδο των μνημονίων, το ΚΚΕ ήταν το κόμμα που απευθύνονταν στην Αριστερά με το μεγαλύτερο ποσοστό εκλογικής επιρροής και, μάλιστα, με σημαντική διαφορά από τα υπόλοιπα (σχεδόν διπλάσιο του τότε ΣΥΡΙΖΑ). Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 7,54%. Ωστόσο, μέσα στην περίοδο που από τη βάση των αστικών κομμάτων απαγκιστρώνονταν κόσμος λόγω της μνημονιακής πολιτικής τους, οι εκλογικές επιδόσεις του μειώθηκαν σοβαρά.

Με εξαίρεση τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012, που ανέβασε λίγο το ποσοστό του (8,48%), έκτοτε τα εκλογικά ποσοστά του συρρικνώνονται σημαντικά: 4,50%, (βουλευτικές εκλογές του Ιούνη του 2012), 5,47% (Ιανουάριος 2015), 5,55% (Σεπτέμβριος 2015) και 5,30% στις φετινές εκλογές. Χάνει περίπου το 40-45% των ψήφων του, κυρίως προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν κατορθώνει να αυξήσει ψήφους ούτε και με τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ (από 338.188 ψήφους του Ιανουαρίου του 2015, πέφτει στους 301.684 τον Σεπτέμβριο του 2015 και στους 299.592 στις 7 Ιούλη του 2019). Και αυτό συμβαίνει ενώ το ΚΚΕ είχε πολύ ισχυρότερες οργανωτικές προϋποθέσεις από κάθε άλλο κόμμα που αναφέρεται στην Αριστερά.

Αυτή η τόσο μεγάλη πτωτική εκλογική πορεία του δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά με την πολιτική που ακολούθησε και ακολουθεί επανειλημμένα.

Σε μια χρονική περίοδο που αποδείχτηκε στο μέγιστο βαθμό ότι το θεμελιώδες πρόβλημα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας έχει οδυνηρές συνέπειες για τον ελληνικό λαό, η ηγεσία του ΚΚΕ εναντιώθηκε στο αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η στάση απέναντι στα μνημόνια, με την ανεκδιήγητη θέση ότι «το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο είναι κάλπικο», η απίστευτη τοποθέτησή της ότι «δεν είμαστε αριστερά, είμαστε κομμουνιστές», που πρόβαλε το 2012 για να διαχωριστεί, δήθεν, από τον ανερχόμενο εκλογικά ΣΥΡΙΖΑ, η διασπαστική τακτική του στις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις και η αποδιοργανωτική πρακτική του στα συνδικάτα, η δεξιά αναθεώρηση της ιστορίας και των διδαγμάτων της επαναστατικής ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος, αυτά το απομάκρυναν από αριστερό και δημοκρατικό κόσμο και διευκόλυναν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που λεηλάτησε και την εκλογική βάση του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.