Η διαπλοκή στα χρόνια της πράσινης διακυβέρνησης Μέρος 1

Ο Παπανδρέου εμφανίζεται σαν αρχάγγελος της διαφάνειας που θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Την ίδια στιγμή, μερικές από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησής του αποκαλύπτουν καραμπινάτη διαπλοκή, αφού μεγαλοστελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων και άνθρωποι που από άλλες θέσεις υπηρέτησαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται σε καίρια πόστα της νέας διοί-κησης. Οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές, γι' αυτό και η λίστα που παρουσιάζουμε στη συνέχεια ενδέχεται να είναι ελλιπής.

Υπερυπουργός με αρμοδιότητα τον έλεγχο όλου του κυβερνητικού έργου τοποθετήθηκε ο Χ. Παμπούκης, μεγαλοδικηγόρος του αστικού και διοικητικού δικαίου, που έχει εκπροσωπήσει μεγάλα συμφέροντα σε διάφορες υποθέσεις.

Δίπλα στον Παμπούκη, ως νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε η επίσης μεγαλοδικηγόρος Γλ. Σιούτη, που εκπροσώπησε μεγάλους ομίλους σε διαμάχες τους με το δημόσιο και κυρίως με ομάδες πολιτών που προσπαθούσαν να αποτρέψουν περιβαλλοντικά εγκλήματα. Κερασάκι στην τούρτα οι αποκαλύψεις πως η κ. Σιούτη μισθώθηκε από τον Χριστοφοράκο για να μπορέσει αυτός να κερδίσει χρόνο στον εσωτερικό έλεγχο που έκανε αμερικάνικη δικηγορική φίρμα στα κιτάπια της Siemens.

Από την ίδια ομάδα των πανεπιστημιακών ο επίκουρος καθηγητής δημοσίου δικαίου (στον ίδιο τομέα με τη Σιούτη) Γ. Γεραπετρίτης διορίστηκε από τον πρωθυπουργό ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Επί ΝΔ είχε θητεύσει ως έμμισθος σύμβουλος του Στυλιανίδη (!), ως μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ, την εποχή που γινόταν η διαπραγμάτευση για την πώληση στη Deutsche Telekom και ως μέλος διάφορων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών (όπως και η Σιούτη).

Παντοδύναμος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού διορίστηκε ο Κ. Θέος. Παλιότερα είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομικών και όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε την κυβέρνηση πέρασε στο ΔΣ της εταιρίας ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρεύς ΑΕ», από το οποίο μεταπήδησε κατευθείαν στο Μαξίμου. Οπως έχουμε ξαναγράψει, καπιταλιστής του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών είναι και ο υπουργός Πολιτισμού και επί χρόνια εξ απορρήτων του Παπανδρέου, Π. Γερουλάνος, η σύζυγος του οποίου ήταν γενικός γραμματέας στο συνδικάτο των καπιταλιστών της ιχθυοκαλλιέργειας, με πρόεδρο τον ιδιοκτήτη του «Νηρέα».
Συνεχίζεται...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.