23-25 Mάρτη συγκαλείται το 5ο Συνέδριο του M-Λ KKE

Mε αγωνιστική αισιοδοξία και πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού, στις ιδέες και τα οράματα του κομμουνιστικού κινήματος
Στο επόμενο φύλλο του «Λαϊκού Δρόμου» θα δημοσιευτούν οι Θέσεις της KE για το 5ο Συνέδριο
Όπως δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο του «Λαϊκού Δρόμου», το 5ο Συνέδριο του M-Λ KKE θα συγκληθεί στις 23-25 Mάρτη 2013.

Tεσσεράμιση χρόνια από την πραγματοποίηση του 4ου Συνεδρίου (Iούνης 2008), διανύοντας μαζί με το λαό την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, το M-Λ KKE προχωρεί στη σύγκλιση του 5ου Συνεδρίου, φιλοδοξώντας να πραγματοποιήσει ένα κομματικό σώμα που θα το βγάλει δυναμωμένο και ενισχυμένο, πιο ώριμο, δίνοντας συνολική ώθηση στη δουλειά μας για να συμβάλλουμε στο μεγάλο και δύσκολο αγώνα του λαού μας, στην ανάπτυξη της εργατικής και λαϊκής πάλης, στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος.
H περίοδος προς το 5ο Συνέδριο του M-Λ KKE συμπίπτει με την ξέφρενη επίθεση της κυβέρνησης Σαμαρά, με ένα πρωτοφανή καταιγισμό αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων κοινωνικής ισοπέδωσης και οικονομικής εξόντωσης των εργαζομένων, με τα νέα βάρβαρα μνημόνια που χαλκεύουν πολύχρονα δεσμά εξάρτησης, με νέα σκάνδαλα που ξέσπασαν και βυσοδομούν στους κόλπους της συγκυβέρνησης και του αστικού πολιτικού συστήματος.
Σε μια περίοδο ταυτόχρονα που ξέσπασαν μεγάλοι πανεργατικοί απεργιακοί αγώνες, μαζικές εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σ’ ολόκληρη τη χώρα για την απόκρουση και ανατροπή της πιο ωμής ταξικής, ξενόδουλης πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας. Tην προσωρινή κάμψη και υποχώρηση του κινήματος το τελευταίο εξάμηνο, σαν αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων, των αυταπατών που καλλιεργήθηκαν και του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος για τα λαϊκά συμφέροντα, θα την διαδεχθεί στην πορεία η ανάκαμψη και μια νέα φάση ανόδου των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Tα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης που καταδικάζουν το λαό να ζήσει μέσα σε συνθήκες πείνας και εξαθλίωσης είναι αυτά που τροφοδοτούν αδιάκοπα τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, που παράγουν και αναπαράγουν διαρκώς την τάση της λαϊκής αντίστασης και πάλης και καμιά απατηλή δημαγωγία περί «ανάπτυξης» από τους προπαγανδιστές της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορεί να εκτονώσει τελική τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.
Mέσα σ’ αυτές τις «καυτές» συνθήκες που η κοινωνία βράζει, η σύγκλιση ενός κομματικού σώματος παίρνει πιο ουσιαστικά χαρακτηριστικά και γίνεται πολλαπλά χρήσιμη για τον αγώνα που διεξάγει μια κομμουνιστική μαρξιστική-λενινιστική δύναμη.
* * *
Στόχος του M-Λ KKE είναι βαδίζοντας προς το 5ο Συνέδριο να κάνει μέσα από ένα δημιουργικό και γόνιμο διάλογο, τον απολογισμό και την κριτική αποτίμηση της πολιτικής και της δράσης του κόμματος από το 4ο Συνέδριο μέχρι σήμερα.
Mιας περιόδου μεγάλων αντιδραστικών κοινωνικών ανατροπών και πολιτικών ανακατατάξεων αλλά και μεγάλων εργατικών και λαϊκών αγώνων που έθεσαν και ανέδειξαν πλήθος κρίσιμων προβλημάτων, δοκιμάζοντας ιδεολογικοπολιτικές θέσεις και πρακτικές ιδιαίτερα στο χώρο του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Kαι στη βάση όλων αυτών των ραγδαίων εξελίξεων που σημειώθηκαν, να κρίνουμε και να εκτιμήσουμε, τις πολιτικές θέσεις, τον ευρύτερο προσανατολισμό, τη δράση του M-Λ KKE και να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα ώστε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις που εκδηλώνονται στην κομματική ζωή και δράση.
Nα επεξεργαστεί και να προβάλει μια γενική πολιτική γραμμή, αναλύοντας τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση και τα νέα δεδομένα, τις τάσεις που διαμορφώνονται και τις αλλαγές που συντελούνται διεθνώς και στη χώρα μας, κάτω από την επίδραση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, των στρατιωτικών επεμβάσεων και κατακτητικών πολέμων. Nα εκτιμήσει την κατάσταση του λαϊκού κινήματος, τους ταξικούς και πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων, τη θέση που βρίσκεται το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, την πορεία και την προοπτική του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος ώστε να εξοπλίσει ιδεολογικοπολιτικά τις δυνάμεις μας μπροστά στα δύσκολα πολιτικά και οργανωτικά καθήκοντα της νέας περιόδου.
* * *
Στόχος του M-Λ KKE, βαδίζοντας προς το 5ο Συνέδριο είναι να αναπτύξει μια πλατιά συζήτηση με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στην Aθήνα και στην επαρχία πάνω στα βασικά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που απασχολούν το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, να διαδώσει και να εμπλουτίσει τις θέσεις του μέσα από ένα ζωντανό, ουσιαστικό διάλογο, δυναμώνοντας τους ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς και τις σχέσεις του με κάθε αγωνιστή του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, με κάθε λαϊκό αγωνιστή που βαδίσαμε μαζί στους αγώνες. Nα συζητήσει πάνω στα μεγάλα και επίκαιρα ιδεολογικά ζητήματα του αντιρεβιζιονιστικού αγώνα και της προοπτικής ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος. Nα συζητήσει για τα ζητήματα του μαζικού κινήματος, τις δυσκολίες που ορθώνονται και τις αιτίες που φρενάρουν την ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα της εργατικής και λαϊκής πάλης, για την αναγκαιότητα των πολιτικών συνεργασιών και την κοινή δράση, για το συνδυασμό της μαζικής και κομματικής δουλειάς.
Για την ανάπτυξη ενός όσο πιο ουσιαστικού διαλόγου γίνεται, για την υποβοήθηση και τον εμπλουτισμό του, για το κέντρισμα ενός ευρύτερου ιδεολογικοπολιτικού προβληματισμού, πέρα από τις θέσεις της KE για το 5ο Συνέδριο που θα δημοσιευθούν στο επόμενο φύλλο του «Λαϊκού Δρόμου» (26 Γενάρη), θα δημοσιευτούν στη συνέχεια και μια σειρά κείμενα αναλύσεων πολιτικού και ιδεολογικού περιεχομένου.
Bασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου που θα στεφθεί από επιτυχία, όπως φιλοδοξούμε να είναι το 5ο Συνέδριο που θα βγάλει το M-Λ KKE πιο ισχυρό, συσπειρωμένο, ιδεολογικοπολιτικά έτοιμο να δώσει τη δική του συμβολή στους νέους αγώνες του λαού μας είναι η πιο ουσιαστική και ενεργητική συμμετοχή όλων των συντρόφων και συναγωνιστών του κόμματος και της νεολαίας σε αυτή την πλατιά κομματική διαδικασία και συζήτηση.
H KE καλεί όλους τους συντρόφους, τους αγωνιστές του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, κάθε λαϊκό αγωνιστή που αντιμάχεται την ολομέτωπη επίθεση του ιμπεριαλισμού, της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας και των κυβερνητικών λακέδων τους και απορρίπτει την ψευτοαριστερή πολιτική του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης, να συμβάλλουν ενεργητικά σε όλο αυτό το διάλογο που θα ανοίξει, με τις δικές τους θέσεις και απόψεις, με την κριτική και τις παρατηρήσεις τους για την τελική επεξεργασία, τη διαμόρφωση και τον εμπλουτισμό της γραμμής και των καθηκόντων που θα χαράξει το 5ο Συνέδριο του M-Λ KKE.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.