Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η παράδοση χιλιάδων λαϊκών σπιτιών στα ντόπια και ξένα "αρπακτικά"

Πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας την προηγούμενη Τετάρτη 29 Νοέμβρη, και ένας δρόμος για την απώλεια σε ό,τι κατάφερε η λαϊκή οικογένεια με ιδρώτα και στερήσεις να αποκτήσει ανοίγει διάπλατα.
Σε μια σύντομη προηγούμενη περίοδο, μια απολύτως μαύρη προπαγάνδα από τα φερέφωνα της παρούσας συγκυβέρνησης, προκειμένου να ωραιοποιήσει την προσαρμογή στις μνημονιακές δεσμεύσεις, ήταν σε εξέλιξη. Το αποκορύφωμά της ήταν οι κοινές δηλώσεις των υπουργών Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης (λέγεται και Προστασίας του Πολίτη), που με χαρά ανακοίνωσαν όχι μόνο την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και τις διώξεις όσων θα αντιδράσουν σ΄ αυτούς.
H μαύρη προπαγάνδα από εφημερίδες και κανάλια απέδιδε στις αντιδράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς την πρόθεση να καλύψουν μεγαλοσχήμονες του πλούτου, ώστε να συνεχίσουν τις ασυδοσίες τους. Έγραφαν και διέδιδαν πως προστατεύουν βίλες στα βόρεια προάστια της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε απόλυτο παραλήρημα Τσακαλώτος και Κοντονής – ειδικά αυτός – ελεεινολόγησαν με ασύστολα ψεύδη σε βάρος των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη, ενώ ένας οχετός ύβρεων εξαπολύθηκε και στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εντεταλμένους λασπολόγους υποστηρικτές της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, επιστράτευσαν υπουργούς όπως ο Πολάκης, μέχρι και περιώνυμους πρωθυπουργικούς συμβούλους όπως ο γνωστός Καρανίκας.
Με την καταστολή και τους εκβιασμούς…
Με απόλυτη συνέπεια οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν προχτές σε μια γενικευμένη επίθεση στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια σε όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση της λαϊκής στέγης. Χημικά και δακρυγόνα υποδέχτηκαν τις διαμαρτυρίες, τραυματισμοί, προπηλακισμοί ήταν η υποδοχή των ΜΑΤ για όσους προσπάθησαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία.
Τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να σκορπίσουν χημικά ακόμα και μέσα στο κτίριο του Ειρηνοδικείου της Αθήνας, με κινδύνους ακόμα και για την ίδια την ζωή των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Την επόμενη μέρα, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, το Ειρηνοδικείο ματαίωσε τη λειτουργία του, ενώ οι σύλλογοι των εργαζομένων, ο Ιατρικός Σύλλογος και άλλες ενώσεις με ανακοινώσεις τους στιγμάτισαν τις επιθέσεις των ΜΑΤ.
Αποκαλυπτικά και εντελώς ενδεικτική από την άλλη πλευρά για το ζήτημα, είναι όσα δημόσια ανέφεραν σε δημοσιοποίησή τους οι συμβολαιογράφοι της Άρτας. Όπου περιγράφουν τις πιέσεις που δέχτηκαν για να αναλάβουν το έργο των πλειστηριασμών και των ηλεκτρονικών.
Καταγγέλλουν πως όχι μόνο δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις από τράπεζες, αλλά απειλήθηκαν και με πειθαρχικές διώξεις αν δεν συμφωνήσουν να προχωρήσουν, ως εντεταλμένοι φορείς του δημοσίου, στη διενέργεια των πλειστηριασμών.
Ποιους αφορούν οι πλειστηριασμοί;
Οι πληροφορίες που δίνονται - ελέγχονται βέβαια για την ακρίβεια και την πιστότητά τους - και που επαναλήφθηκαν την επόμενη μέρα από υπουργικά χείλη κάνουν λόγο για πλειστηριασμούς που δεν αφορούσαν την πρώτη κατοικία, αλλά ακριβά ακίνητα και δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που δεν εξυπηρετήθηκαν από επαγγελματίες μπαταχτσήδες.
Την ίδια στιγμή και από κινήσεις πολιτών σε διάφορες πόλεις της χώρας καταγγέλθηκε πως βρέθηκαν στο στόχαστρο των πλειστηριασμών κατοικίες πολύ μικρής αντικειμενικής αξίας και για ελάχιστα ποσά οφειλών.
Η κυβερνητική παραπληροφόρηση εδώ και καιρό μιλούσε για συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να μην εκπλειστηριάζονται ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 300 χιλ. ευρώ. Αμέσως το ψέμα αυτό κατέρρευσε όταν οι ίδιοι οι τραπεζίτες δήλωσαν πως δεν υπάρχει κανένα πεδίο συμφωνίας με την κυβέρνηση, αλλά πως θα προτιμηθούν καταρχήν ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.
Μάλιστα σε συμβολαιογραφικό γραφείο στην Αθήνα που είχε προγραμματιστεί ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για κατοικία αξίας περίπου 120 χιλιάδων, η ίδια η τράπεζα – προφανώς κατόπιν πιέσεων - τον μετέθεσε για τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς.
Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Ήδη από ποικίλες πηγές αναφέρεται συνεχώς πως μόνο έως τον Μάρτιο έχουν μπει στο πρόγραμμα 18 χιλιάδες πλειστηριασμοί, ενώ για όλο το 2018 ο προγραμματισμός προβλέπει ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 200 χιλιάδες ακίνητα κάθε είδους. Μάλιστα οι αριθμοί αυτοί και ο συνολικός προσδιορισμός για την ελάφρυνση των «κόκκινων» μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, είναι μέσα στα σημεία που τα κλιμάκια των δανειστών ακριβώς αυτές τις μέρες εξετάζουν, ώστε να αποτιμήσουν την πρόοδο των μέτρων και των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση.
Το πλήθος των σχεδιαζόμενων πλειστηριασμών αποδεικνύουν ακριβώς πως δεν έχουμε να κάνουμε με τις βίλες και τις μεζονέτες των πλουσίων, όπως ψευδώς διατείνονται η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της, αλλά με μια γενικευμένη απόπειρα να περάσουν στα funds και τα κοράκια εκτεταμένα τμήματα της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Καθώς και οι πλέον αδαείς μπορούν εύκολα να καταλάβουν πως αν οι 200 χιλιάδες ακίνητα ήταν περιουσία των πλουσίων, τότε η χώρα θα ήταν ίσως μια επαρχία του …Ντουμπάι.
Η αντίσταση και ο προσανατολισμός του κινήματος
Είναι ολοφάνερο πως μια γενικευμένη σύγκρουση είναι προ των πυλών, και η υπόγεια δυσαρέσκεια δεν μπορεί να παραμείνει σκεπασμένη για καιρό με το πέπλο της απογοήτευσης και της αμφιβολίας για την αναγκαιότητα των αγώνων, την αναγκαιότητα της αντίστασης, την αναγκαιότητα της συσπείρωσης, την αναγκαιότητα της πάλης, για να σωθεί το βιός και οι κόποι των ανθρώπων.
Η κυβέρνηση όσο και αν προσπαθεί να επιδείξει σταθερότητα και πυγμή στην προώθηση της λεηλασίας της λαϊκής περιουσίας, πληρώνοντας τα γραμμάτια που έχει υπογράψει με τους δανειστές και επικυρίαρχους, όσο και αν στον ίδιο χρόνο επιχειρεί να μετατοπίσει το επίδικο με τα «κοινωνικά μερίσματα» από τα ματωμένα πλεονάσματα και τις λοταρίες, εμφανίζεται ήδη αρκετά θορυβημένη τόσο από τις αντιδράσεις όσο και από τον θόρυβο και το κλίμα που δημιουργείται, και άμεσα θέλησε να διασκεδάσει εντυπώσεις συγκαλώντας κεντρικά κομματικά όργανα με την παρουσία του Τσίπρα, που συζήτησαν δήθεν το ζήτημα.
Για να επανέλθουν επικοινωνιακά κατά τα γνωστά, με διαβεβαιώσεις πως δεν απειλείται η πρώτη κατοικία και γενικά η ακίνητη περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, ρεπορτάζ και δηλώσεις επί δηλώσεων, διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να θιχτούν.
Φυσικά το κατά πόσο θα μπορέσει να πετύχει η κυβερνητική ψευδολογία να κοιμίσει το λαό και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εξαρτάται από την άλλη πλευρά, από την σταθερή, σοβαρή, συνεχή, ευρεία, ακούραστη και ενωτική προσπάθεια να συμπτυχθεί ένα πλατύ κίνημα υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, με την επιδίωξη να κινητοποιήσει δυνάμεις σε έναν τέτοιο προσανατολισμό διάρκειας και βάθους στη γειτονιά, στη δουλειά, στους τόπους σπουδών, και όχι στην εξάντληση σε φανταιζί εκδηλώσεις περιορισμένης χρήσης σε τηλεοπτικές εικόνες ή αναρτήσεις στο διαδίκτυο.
Η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία σε μία τέτοια κατεύθυνση κινήθηκε και σκοπεύει έτσι να συνεχίσει.
Συναγωνιστές της ΛΑ-ΑΑΣ παρέμβηκαν στις συγκεντρώσεις τόσο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, όσο και στις ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.