Σινεφίλμ

Ενσωματωμένη εικόνα 1



Έμεινε στην ιστορία σαν λαϊκός τραγουδιστής της Αμερικανικής κάντρι μουσικής. Μία πολυσχιδής προσωπικότητα. Υπήρξε συνθέτης, στιχουργός, συγγραφέας, τραγουδοποιός και ηθοποιός. Πάνω απ’ όλα όμως, ένας Hall of Famer της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, που μας φύλαξε για το τέλος, με το label της American Recordings, τον καλύτερο επίλογο της καριέρας του, αλλά και της ζωής του. Αποτέλεσμα της συνεργασίας του αυτής κάποιες από τις ομορφότερες επανεκτελέσεις σύγχρονων αλλά και παλαιότερων folksouthern rockpop και country κομματιών. Ήταν ο Άντρας Με Τα Μαύρα. Ο Johnny Cash.
 Ενσωματωμένη εικόνα 2
Ενσωματωμένη εικόνα 3
Ενσωματωμένη εικόνα 4

WALK THE LINE (2005)

Σκηνοθεσία James Mangold
Σενάριο | Gill Dennis, James Mangold
(βασισμένο στα βιβλία του Johnny Cash "Man in Black: His Own Story in His Own Words" και "Cash: The Autobiography")
Μουσική | T Bone Burnett
Φωτογραφία | Phedon Papamichael
Cast Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Ginnifer Goodwin, Robert Patrick
Χώρα U.S.A
Κατηγορία | Βιογραφία, Δράμα, Μουσική
Διάρκεια | 2h 33min

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ . . .
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 στην πρωτεύουσα της αμερικάνικης μουσικής, το Μέμφις, κάνει την εμφάνιση του ένας νεαρός τραγουδοποιός, με μια κλασική κιθάρα στο χέρι και ντυμένος με απλοϊκά μαύρα ρούχα, που από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις του κέρδισε την συμπάθεια των παραγωγών, την εκτίμηση των κριτικών και τις καρδιές των ακροατών. Ο θρυλικός Johnny Cash, διανύοντας μια πορεία πέντε δεκαετιών στο τραγούδι, με την χαρισματική του βαριά σκοτεινή φωνή και την θέληση να αποδράσει από τις σκιές των ψυχοτρόπων ουσιών, θα γράψει την δική του ολόχρυση σελίδα στο βιβλίο του πενταγράμμου, ως εκείνος που κατάφερε να καθορίσει ένα καινούργιο ύφος μουσικής, αναμειγνύοντας νότες από ροκ εν ρολ, κάντρι και φολκ είδη, ανοίγοντας δρόμους για νέα ακούσματα.
Το Walk the line, είναι στην ουσία ένα τυπικό δείγμα καλλιτεχνικού biopic, που ακολουθεί κατά γράμμα τις προσταγές κινηματογράφησης αντίστοιχων films, που έχουν καθορίσει στο παρελθόν πάμπολλοι έμπειροι δημιουργοί, από τον Stone στο αφιέρωμα στο Morrison μέχρι και τον Hackford για τον Ray Charles. Το θετικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως παρακολουθούμε την πορεία ενός πολύ σημαντικού προσώπου στα μουσικά δρώμενα – στην περίπτωση μας του περίφημου Johnny Cash – τόσο on stage, που είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του, αλλά και πίσω από τις κουίντες, που γίνονται σαφέστερα τα προβλήματα που αντιμετώπισε το «γήινο» είδωλο, με τον νόμο, με την σύζυγο του, με την ίδια του την έμπνευση.
Η ταινία προσφέρει ερμηνείες υψηλού επιπέδου και αν για τον Joaquin Phoenix - που όχι μόνο υποδύεται τον Cash, αλλά τον ντουμπλάρει κιόλας με την δική του φωνή - τα δείγματα από το παρελθόν, ήταν ιδιαιτέρως θετικά, τι μπορεί να πει κανείς για την έκπληξη που ακούει στο όνομα Reese Witherspoon, που κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση σαν June Carter, μούσα, ερωμένη και εντέλει καταλυτική παρουσία στην ζωή του μεγάλου σταρ.
Εν κατακλείδι η μεταφορά της ζωής του Johnny Cash, στην μεγάλη οθόνη, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον σαν ταινία, ειδικά από την στιγμή που είναι και καλογυρισμένη αλλά και οι παρουσίες είναι κάτι παραπάνω από γνήσιες και αληθοφανείς. Για τους πιο μυημένους στην διαδρομή του ανθρώπου, που στάθηκε το παράδειγμα προς μίμηση για μορφές όπως ο Presley, ο Orbinson και ο Dylan, το Walk the line θα αποτελέσει μια σχετικά ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου του, με τραγούδια μεταξύ των οποίων βεβαίως ακούγεται και το θρυλικό Ring of fire, που ακόμη ξεσηκώνει και τις νεότερες γενιές μουσικόφιλων.

 **Η ταινία είχε προταθεί για 5 Βραβεία Όσκαρ με την  Reese Witherspoon να κερδίζει το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, ενώ και οι δύο πρωταγωνιστές της (Reese Witherspoon, Joaquin Phoenix) κέρδισαν από μία Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία τους.

ΠΗΓΕΣ/ imdb.com / cine.gr

 Αυτή την Πέμπτη 07/12 στις 21.30
Σας περιμένουμε στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΣ ΚΙΝΗΤΡΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.