Κατακλυσμός εισαγωγών εβαπορέ γάλακτος

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τις εισαγωγές νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος (αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου) για την περίοδο 2014-2016. Οι εισαγόμενες ποσότητες νωπού και συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος είναι μεγάλες. Αν δε πάρουμε υπόψη μας, ότι το συμπυκνωμένο γάλα αραιώνεται με νερό σε αναλογία ένα προς τρία έως τέσσερα (ένα μέρος εβαπορέ και τρία έως τέσσερα μέρη νερό), τότε η εισαγόμενη ποσότητα αγελαδινού γάλακτος ανέρχεται στο 50% του αγελαδινού γάλακτος που παράγεται στην Ελλάδα.
Επειδή οι έλεγχοι στις γαλακτοβιομηχανίες είναι πλημμελείς και επειδή ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ βασίζεται στις δηλώσεις των υπευθύνων αυτών των βιομηχανιών, έχουμε κάθε λόγο να υποστηρίξουμε ότι οι εισαγόμενες ποσότητες αγελαδινού γάλακτος είναι σημαντικά μεγαλύτερες απ’ αυτές που δηλώνονται.

 

Επιμείναμε στην αναζήτηση αυτών των στοιχείων γιατί είχαμε την πληροφορία ότι συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα χρησιμοποιείται μαζικά για την παραγωγή όχι μόνο γιαουρτιού, αλλά όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Και όπως κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει, με τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού υπονομεύονταν το ελληνικό γιαούρτι (έκλεινε ο δρόμος για να χαρακτηριστεί ΠΟΠ) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΠΟΠ.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2016, που εκδόθηκε ΚΥΑ με την οποία επιτράπηκε η χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού, εβαπορέ γάλα χρησιμοποιούνταν παράνομα (από το 2009) και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΕΛΟΓΑΚ και ΕΦΕΤ) έκαναν τα στραβά μάτια με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ΚΥΑ αυτή μπήκε η ταφόπλακα στο ελληνικό γιαούρτι, καθώς αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί ΠΟΠ αλλά… τρόπος παρασκευής!

Αυτό που γράφουμε τόσον καιρό τώρα, ότι δηλαδή χρησιμοποιούνταν σε μαζική κλίμακα (παράνομα με βάση τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών) εβαπορέ γάλα για την παραγωγή γιαουρτιού και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων επιβεβαιώνεται τουλάχιστον για την τριετία 2014-2016. Οπως βλέπετε στον Πίνακα, εισήχθησαν 62,49, 67,16 και 77,7 χιλιάδες τόνοι εβαπορέ γάλακτος, αντίστοιχα. Αν πάμε παραπίσω, θα διαπιστώσουμε σίγουρα ότι και τις χρονιές από το 2009 μέχρι το 2013 εισαγόταν εβαπορέ γάλα.

Αφού ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών απαγόρευε τη χρήση εβαπορέ γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, προς τι οι εισαγωγές τόσο μεγάλων πσοσοτήτων; Η απάντηση είναι αυτονόητη: εισήγαγαν αυτές τις ποσότητες και τις χρησιμοποιούσαν «στη ζούλα» στην παραγωγή γιαουρτιού και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, με τη σιωπηλή συγκατάθεση όλων των κυβερνήσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, ισχυρίστηκε ψευδώς, ότι με βάση τον νόμο 4492/2017 θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος, τόσο στην παραγωγή γάλακτος όσο και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται μ’ αυτό και ότι έτσι θα προστατευτούν οι έλληνες κτηνοτρόφοι και η ελληνική κτηνοτροφία. Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι πως είναι μεγάλο ψέμα ότι θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος (π.χ. ΕΛΛΑΔΑ). Θα αναγράφεται μόνο στην περίπτωση που αρμέγεται, υφίσταται επεξεργασία και συσκευάζεται στην Ελλάδα. Με βάση το άρθρο 5 παράγραφος 2 του νόμου 4492/2017, δε θα αναγράφεται χωριστά η χώρα αρμέγματος του γάλακτος.

Από την άλλη, ο νόμος 4492 δεν ισχύει για τα εισαγόμενα γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και έτσι δε θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Αυτά ήταν απαιτήσεις του γαλλικού κεφαλαίου, για τα συμφέροντα του οποίου η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε διατάξεις που από τη μια προστατεύουν τη γαλλική αγορά από τη διείσδυση γαλακτοκομικών προϊόντων και από την άλλη στηρίζουν τις γαλλικές εξαγωγές, καθώς δε θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης των εξαγόμενων γαλλικών γαλακτοκομικών προϊόντων και του γάλακτος.

• Στη χώρα μας, το 2014, το 2015 και το 2016 παρήχθησαν 617,00, 602,63 και 600,48 χιλιάδες τόνοι νωπού αγελαδινού γάλακτος, αντίστοιχα. Οι ποσότητες αυτές δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς σε νωπό παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Ετσι γίνονται εισαγωγές νωπού και εβαπορέ γάλακτος. Την τριετία αυτή, λοιπόν, εισήχθησαν 36,26, 49,07, 35,93 χιλιάδες τόνοι νωπού γάλακτος, αντίστοιχα, και 62,49, 67,16 και 77,70 χιλιάδες τόνοι εβαπορέ γάλακτος, αντίστοιχα. Παίρνοντας υπόψη την αραίωση σε αναλογία ένα προς τέσσερα, οι 77,7 χιλιάδες τόνοι εβαπορέ γάλακτος γίνονται μέχρι και 311 τόνοι γάλακτος. Δηλαδή, το εισαγόμενο εβαπορέ γάλα το 2016 ήταν παραπάνω από τη μισή ποσότητα του νωπού γάλακτος ελληνικής παραγωγής.

Οπως είπαμε, με την ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016 τροποποιήθηκε ο ΚΤΠ και επιτράπηκε η χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού. Από τη στιγμή που το εβαπορέ γάλα εισάγεται και επομένως η χώρα αρμέγματος δεν είναι η Ελλάδα, αλλά κάποια χώρα της ΕΕ, στο παραγόμενο γιαούρτι δεν πρέπει να αναγράφεται ως χώρα προέλευσης η Ελλάδα, αλλά η ΕΕ! Αυτό όμως δεν είναι προς το συμφέρον των μεγάλων ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών. Ετσι, θα αναγράφεται ως χώρα προέλευσης η Ελλάδα, δηλαδή το γιαούρτι θα βαφτιστεί ελληνικό.

Το ίδιο θα συμβεί και με το εισαγόμενο νωπό αγελαδινό γάλα.
Στην περίπτωση που πουληθεί ως παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, θα βαφτιστεί ελληνικό, ενώ στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, αυτά θα βαφτιστούν ελληνικά.

Μην αναρωτιέστε πώς θα γίνει αυτό, όταν ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παίρνει στοιχεία από τις γαλακτοβιομηχανίες για τις εισαγωγές που κάνουν. Οπως μέχρι τώρα ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ο ΕΦΕΤ δεν κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους για τις ποσότητες που παίρνουν οι γαλακτοβιομήχανοι από τους έλληνες κτηνοτρόφους, για τις ποσότητες που εισάγουν και για τις πραγματικές ποσότητες που παράγουν, θα συνεχιστεί το ίδιο. Δε θα κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους αλλά θα δέχονται τα στοιχεία που τους δίνουν οι γαλακτοβιομήχανοι.

• Το πρόβειο γάλα που παρήχθη στη χώρα μας το 2014, 2015 και 2016 ήταν αντίστοιχα 547,8, 549,25 και 606,6 χιλιάδες τόνοι. Το εισαγόμενο νωπό πρόβειο γάλα τις ίδιες χρονιές ήταν αντίστοιχα 8,44, 2,57 και 9,33 χιλιάδες τόνοι. Ποσότητες σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τις παραχθείσες στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανό, ειδικά στην περίπτωση του νωπού πρόβειου γάλακτος, τα στοιχεία να έχουν μαγειρευτεί.

Αν όχι το σύνολο του εισαγόμενου νωπού πρόβειου γάλακτος, σίγουρα η μεγαλύτερη ποσότητα εισάγεται για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ (μαζί με ελληνικό πρόβειο γάλα). Ας μη διανοηθούν ο Αποστόλου και οι συνεργάτες του να μας διαψεύσουν. Εχουμε στοιχεία ότι εισαγωγείς γάλακτος εισάγουν νωπό πρόβειο γάλα που το πουλάνε σε ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες και αυτές παράγουν φέτα ΠΟΠ. Μάλιστα, μεγάλη ποσότητα απ’ αυτήν εξάγεται στην ΕΕ ως ελληνική φέτα. Κατά τα άλλα, οι γαλακτοβιομήχανοι και οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων αγωνίζονται για να παραμείνει η φέτα ως ΠΟΠ.

• Την ίδια τριετία παρήχθησαν αντίστοιχα 129,6, 129,89 και 142,79 χιλιάδες τόνοι νωπό γίδινο γάλα και εισήχθησαν 0, 0,19 και 3.37 χιλιάδες τόνοι, αντίστοιχα, ποσότητες πολύ μικρές σε σχέση με την ελληνική παραγωγή, που προορίζονται για την παραγωγή φέτας. Ισχύουν και για το γίδινο όσα αναφέραμε για το πρόβειο γάλα.

Θα επαναλάβουμε, λοιπόν, ότι με τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος όλων των ειδών πλήττονται τόσο η γαλακτοπαραγωγή όσο και οι κτηνοτρόφοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.