Ασύστολη κυβερνητική δημαγωγία

Με ομιλίες στο Κοινοβούλιο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με  στοιχεία που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Εργασίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού (https://primeminister.gr/), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα πράγμα θέλει διακαώς να προβάλλει:  ότι προστατεύει όσο κανείς τα εργασιακά δικαιώματα, ότι καταφέρεται κατά των ‘κακών’ εργοδοτών που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, ότι αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα των εργαζομένων και μάλιστα επιτυχημένα.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επικοινωνιακής πολιτικής, αναρτήθηκε πρόσφατα ένα βίντεο στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού με τίτλο «Προασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία». Εκεί, η κυβέρνηση έρχεται να αποκαλύψει τις περιπτώσεις μαύρης εργασίας, έρχεται να “αγκαλιάσει” τον εργαζόμενο που δουλεύει υπερωρίες, έρχεται να “τιμωρήσει” τις επιχειρήσεις που δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, που δεν τους πληρώνουν, που τους αναγκάζουν σε “οικειοθελή αποχώρηση”.
Γρήγορα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ακόμα μια περίπτωση καταιγιστικής προπαγάνδας και δημαγωγίας που ασκείται από την κυβέρνηση, καθώς η πραγματικότητα βρίσκεται πολύ μακριά από αυτές τις εικόνες.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Συστήματος Εργάνη (Υπουργείο Εργασίας) για τον μήνα Οκτώβριο, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους (307.063 απολύσεις έναντι 208.643 προσλήψεων) αριθμός ρεκόρ ακόμα και για το τέλος της τουριστικής σεζόν. Στις νέες αυτές προσλήψεις, το ποσοστό των συμβάσεων με πλήρη απασχόληση φτάνει μόλις στο 37,74%, ενώ το συντριπτικό 62,26% αφορά σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, επιβεβαιώνοντας την παγίωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (από την αρχή του χρόνου 6 στις 10 νέες συμβάσεις αφορούν σε υποαπασχόληση).  Τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας μας πληροφορούν ακόμη ότι το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2017 οι μισές απολύσεις εμφανίζονται από τους εργοδότες ως ‘οικειοθελείς αποχωρήσεις’, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,4% σε σχέση με τις ‘οικειοθελείς αποχωρήσεις’ του ίδιου διαστήματος του περασμένου έτους.
Αν σε όλα τα παραπάνω αυτά προστεθούν όλοι οι νόμοι και τα μέτρα που ψηφίζονται κατά καιρούς για το ασφαλιστικό, για τον συνδικαλιστικό νόμο, για τους μισθούς και τις ΣΣΕ, για τις υπερωρίες και την ουσιαστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι γίνεται σαφής προσπάθεια να παρουσιαστεί η πραγματικότητα ανεστραμμένη: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν επιδιώκει να ‘χτυπήσει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας’ και να ‘θέσει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας’, αλλά αντίθετα, κάνει ό,τι μπορεί για να παγιώσει και να μονιμοποιήσει όλο το σχετικό αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προκάτοχοί της. Ένα πλαίσιο σαφώς υπέρ της εργοδοσίας, όπου οι απλήρωτες υπερωρίες, η Κυριακάτικη εργασία, η εκ περιτροπής και προσωρινή απασχόληση αποτελούν την κανονικότητα. Συγχρόνως, δίνει χώρο στην εργοδοσία να αυθαιρετεί ‘νόμιμα’.
Δεν προασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά αντίθετα τα συνθλίβει με νόμους-εκτρώματα και βομβαρδίζει με ψέματα για να αποπροσανατολίσει και να κάμψει τον κόσμο της εργατιάς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.