Προσπαθούν να κρύψουν την προστασία που προσφέρουν στους γαλακτοβιομήχανους της νοθείας

Με θράσος χιλίων χιμπατζήδων, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη ένα δελτίο Τύπου, για να ψέξει την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κατηγορώντας την -εμμέσως πλην σαφώς- ότι ταυτίζεται με μεγάλη κτηνοτροφική επιχείρηση, ο φάκελος της οποίας παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, επειδή πιάστηκε να εμφανίζει ότι παρέδωσε ποσότητες γάλακτος δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με το ζωικό της κεφάλαιο.

Το συνδικάτο των θεσσαλών κτηνοτρόφων, όμως, δεν υπερασπίστηκε τη συγκεκριμένη κτηνοτροφική επιχείρηση («καταδικάσαμε οποιονδήποτε παραβαίνει τον νόμο και ζητήσαμε την παραδειγματική τιμωρία», έγραψε στην προς Αραχωβίτη επιστολή του), αλλά την επιλεκτικότητα ως προς την ποινική μεταχείριση. «Αν πρόκειται όμως να κυνηγήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μόνο τους “εύκολους“ παραβατικούς κτηνοτρόφους και να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση οι τυροκόμοι και οι γαλακτοβιομηχανίες που από το 2017 δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα κιλό αιγοπρόβειο γάλα πραγματικά θα γίνει χαμός», έγραφαν.

Αντί ν' απαντήσει σ' αυτό το ερώτημα, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ «ανακοινώνει» για τις τυροκομικές επιχειρήσεις ότι «ήδη μία εξ αυτών παραπέμφθηκε στην Πρωτοβάθμια  Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων, ενώ εντός των ημερών θα ακολουθήσει και η παραπομπή της δεύτερης τυροκομικής επιχείρησης».

Επιβεβαιώνει, δηλαδή, τη διακριτική μεταχείριση: η κτηνοτροφική επιχείρηση στον εισαγγελέα, οι γαλακτοβιομηχανίες σε μια Επιτροπή του ίδιου του ΕΛΓΟ (θα δούμε τι θα πει κι αυτή)! Γιατί δεν έστειλε και τις γαλακτοβιομηχανίες στον εισαγγελέα, παράλληλα με την παραπομπή στην Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων; Αυτό είναι το ερώτημα και παραμένει αναπάντητο. Γι' αυτό μιλάμε για θράσος χιλίων χιμπατζήδων. Θυμίζουμε ότι η «Εκθεση Ελέγχου» διαπιστώνει συνυπευθυνότητα και των γαλακτοβιομηχανιών!

Παραπέρα, γιατί ο ΕΛΓΟ δεν ανακοινώνει τα ονόματα και των τριών επιχειρήσεων; Αναφέρει στο δελτίο Τύπου ότι «η συγκεκριμένη κτηνοτροφική επιχείρηση σύμφωνα με τις ποσότητες γάλακτος που  φέρεται να παρέδωσε, δεν είναι μια συνηθισμένη μέση κτηνοτροφική μονάδα της χώρας μας», όμως δε λέει τίποτα για τις γαλακτοβιομηχανίες. Για να σταματήσει το κρυφτούλι, θα δώσουμε τα ονόματα. Η κτηνοτροφική επιχείρηση είναι η ΘΕΜΙΓΑΛ ΙΚΕ, με έδρα την Αξιούπολη Κιλκίς, και οι γαλακτοβιομηχανίες είναι η ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ (Λιμνότοπος Κιλκίς) και η ΜΠΕΛΛΑΣ ΦΙΛΩΤΑΣ & ΥΙΟΣ ΑΕ (Κυψέλη Ημαθίας). Δεν πρόκειται για χωριάτικα τυροκομεία, αλλά για μεγάλες επιχειρήσεις.

Επί τη ευκαιρία, να θέσουμε και ένα άλλο ερώτημα. Γιατί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΟ σταμάτησε να συντάσσει υπηρεσιακά σημειώματα, προτείνοντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε βάρος των παραβατών; Αυτή η αλλαγή έγινε μετά την αποκάλυψη, ότι ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνταν αφαίρεση της άδειας από συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, η διοίκηση του ΕΛΓΟ επέβαλε μόνο πρόστιμα της πλάκας. Εκτοτε, κατόπιν εντολής άνωθεν προφανώς, η υπηρεσία σταμάτησε να στέλνει στο ΔΣ του ΕΛΓΟ εισηγήσεις επί των ποινών και στέλνει μόνο τις εκθέσεις ελέγχου, ώστε ο Μπακαλέξης να έχει λυμένα τα χέρια του και να κανονίζει το χειρισμό σε συνεργασία με τον Αραχωβίτη.

Μ' αυτόν τον τρόπο, όμως, παραβιάζουν τον Οργανισμό του ΕΛΓΟ, που προβλέπει ότι το Τμήμα Προγραμματισμού και Ισοζυγίων Γάλακτος και Κρέατος, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων, έχει ως καθήκον και τη «συγγραφή αιτιολογικών εκθέσεων για την παραπομπή των μη συμμορφούμενων επιχειρήσεων στο ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΥΠΑΑΤ για επιβολή προστίμων».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.