Φέτα-μαϊμού με υπερδιήθηση

Οι κτηνοτρόφοι δεν πλήττονται μόνο από τη μαζική εισαγωγή γάλακτος όλων των τύπων, αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου, νωπού και συμπυκνωμένου που οι βιομηχανίες γάλακτος και οι τυροκομικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν στην παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, φέτας ΠΟΠ και κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία βαφτίζουν ελληνικά και ΠΟΠ, με τη σιωπηλή επίνευση των κυβερνήσεων όλων των χρωμάτων και την κάλυψη αυτής της σκαστής παρανομίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που κάνουν τα στραβά μάτια, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων. Πλήττονται και από την πρακτική όλων των καπιταλιστών του γαλακτοκομικού τομέα, που χρησιμοποιούν ευρέως τη μέθοδο της υπερδιήθησης, προκειμένου να παράγουν φέτα με τρία κιλά αιγοπρόβειου γάλακτος ανά κιλό φέτας ή και φέτα μαϊμού, με χρήση και αγελαδινού γάλακτος.

Η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής είναι παράνομη, όμως οι καπιταλιστές εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν. Είναι χαρακτηριστική η στάση των δύο υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Αποστόλου και Αραχωβίτη, που έχουν κλείσει τ’ αυτιά στις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων, ακόμα και στις εκκλήσεις κυβερνητικών βουλευτών.

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα. Στις 21 Δεκέμβρη του 2017, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Π. Βράντζα, η οποία είναι κτηνίατρος και επιχειρηματίας του κτηνοτροφικού τομέα. Πρόκειται για την κυρία που απεχθάνεται τη φτωχή αγροτιά και ενδιαφέρεται μόνο για τους μεγαλοαγρότες που μπορούν να απασχολούν και λογιστή. Στη δευτερολογία της η Βράντζα αναφέρθηκε στην παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης. Είπε μεταξύ των άλλων: «Ο δεύτερος λόγος είναι η εκτεταμένη νοθεία, είτε με τη χρήση άλλου γάλακτος, είτε με διαφορετική μέθοδο παρασκευής από αυτή που ορίζει ο νόμος. Εννοώ την υπερδιήθηση, η οποία χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο ποσό γάλακτος για την παραγωγή ίδιας ποσότητας φέτας, υποτιθέμενης φέτας».

Μολονότι αυτό που είπε η Βράντζα ήταν σαφέστατο, ο Αποστόλου έδωσε μια απάντηση σαν να μην ήταν μέσα στην αίθουσα και να μην άκουσε τι είπε. Δεν είπε τίποτα –για ξεκάρφωμα όπως λέμε- για την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή φέτας με την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης, αλλά μετατόπισε το ζήτημα στο λεγόμενο αυτοέλεγχο της αγοράς. Πιπίλισε τη γνωστή καραμέλα όλων των κυβερνήσεων και των καπιταλιστών, ότι αυτοί είναι αξιόπιστοι συνομιλητές και φροντίζουν για την παραγωγή υγιεινών και καλών προϊόντων. Ετσι, ο Αποστόλου έκλεισε ουσιαστικά το μάτι στους καπιταλιστές γαλακτοκομικών προϊόντων: «εσείς τη δουλειά σας κι εγώ, κάθε φορά που θα μου λένε για την υπερδιήθηση, θα το γυρίζω στο καλαματιανό, μιλώντας για το εξίσου σημαντικό θέμα του αυτοελέγχου της αγοράς»!

«Συμφωνούμε, κυρία συνάδελφε, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αυστηρούς ελέγχους αυτά τα φαινόμενα», είπε ο Αποστόλου. Και συνέχισε: «Ομως εγώ θα πήγαινα λίγο πιο πέρα. Μήπως εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα του αυτοελέγχου της αγοράς, ειδικά σε περιόδους όπου έχουμε ελλείψεις, υποστελέχωση, έλλειψη πόρων κλπ; Μήπως εκεί ο αυτοέλεγχος πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο;»!

Ούτε τα προσχήματα δεν τήρησε ο συριζαίος υπουργός. Ο Αποστόλου έκλεισε το μάτι τους καπιταλιστές του γαλακτοκομικού τομέα, αναγορεύοντας σε σημαντικό ζήτημα το λεγόμενο αυτοέλεγχο της αγοράς, την ώρα που οι καπιταλιστές εισάγουν δεκάδες χιλιάδες τόνους νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος, που το ελληνοποιούν, την ώρα που εισάγουν δεκάδες χιλιάδες τόνους συμπυκνωμένου γάλακτος, την ώρα που χρησιμοποιούν την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης.

Στις 14 του Νοέμβρη του 2018, ο Αραχωβίτης ανέβασε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του για διαβούλευση ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον έλεγχο –υποτίθεται- της αγοράς γάλακτος. Αν και η διαβούλευση κράτησε μόνο δέκα μέρες, έπεσαν πολλές προτάσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και πρόταση για απαγόρευση της μεθόδου της υπερδιήθησης και ξήλωμα των εγκαταστάσεων στις γαλακτοβιομηχανίες και στις τυροκομικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου. Ο Αραχωβίτης αγνόησε προκλητικά την πρόταση και δεν συμπεριέλαβε τίποτα για την υπερδιήθηση στις διατάξεις της ΚΥΑ.

Αυτή την ΚΥΑ, όπως είχε υπογραφεί από Αραχωβίτη και Τελιγιορίδου, την έχουμε κάνει «φύλλο και φτερό», καταδείχνοντας ότι νομιμοποιεί τη μαζική ελληνοποίηση εισαγόμενου γάλακτος (νωπού και συμπυκνωμένου) και το κακόφημο τριγωνικό σύστημα που χρησιμοποιούν κατά κόρο οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις.

Η ΚΥΑ αυτή ανέφερε ως υπογράφουσα από το υπουργείο Οικονομικών την υφυπουργό Παπανάτσιου. Ομως, μετά την υπογραφή της από Αραχωβίτη και Τελιγιορίδου στις 31 Γενάρη, δεν πήγε για υπογραφή στην Παπανάτσιου, αλλά στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη. Αυτός την κράτησε για 42 ημέρες και στη συνέχεια την επέστρεψε υπογεγραμμένη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η ΚΥΑ επέστρεψε στο ΥΠΑΑΤ στις 14 Μάρτη και στις 18 στάλθηκε στο ΦΕΚ και από εκεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για έλεγχο. Μετά τον έλεγχο θα επιστρέψει στο ΦΕΚ και θα πάρει αριθμό.

Το γεγονός ότι η ΚΥΑ στάλθηκε στον Χουλιαράκη αντί της Παπανάτσιου, μας προδιαθέτει για τροποποίησή της σε κατεύθυνση ακόμα πιο συμφέρουσα για τους καπιταλιστές του γαλακτοκομικού τομέα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.