Ενώ η αναγραφή της χώρας αρμέγματος του γάλακτος απαγορεύεται: Οι γκεμπελίσκοι του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζουν παραμύθια στον ελληνικό λαό

Με εντολή Αραχωβίτη, ο ΕΦΕΤ ξεκίνησε μια δημαγωγική καμπάνια, διαφημίζοντας ότι δήθεν κάνει ουσιαστικούς ελέγχους, αντικείμενο των οποίων είναι και η σήμανση του γάλακτος. Γιατί, όπως λένε, η εθνική νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος.

Πριν μιλήσουμε για τα πραγματικά δεδομένα αυτής της παραπλανητικής προπαγάνδας, πρέπει να αναφερθούμε στα πραγματικά γεγονότα που προσπαθούν ν’ αποκρύψουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αραχωβίτης και η συριζαίικη κλίκα. Γεγονότα τα οποία έχουμε αποκαλύψει και συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Οργιάζει η ελληνοποίηση εισαγόμενου γάλακτος -νωπού και συμπυκνωμένου- δεκάδων χιλιάδων τόνων.

Τόσο ο Αραχωβίτης όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξης αρνούνται να αφαιρέσουν τις άδειες παραγωγής φέτας ΠΟΠ από εταιρίες που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν για την παραγωγή της εισαγόμενο γάλα.

Ο Αραχωβίτης αρνείται να επικυρώσει ακόμα και πρόστιμα της πλάκας που εισηγείται το ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Με την ΚΥΑ για τον περιβόητο έλεγχο της αγοράς του γάλακτος, που ο Αραχωβίτης συνυπέγραψε με την Τελιγιορίδου, επιτρέπουν στην ουσία την παραγωγή φέτας ΠΟΠ και γενικά όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων με γάλα εισαγόμενο από ΕΕ και τρίτες χώρες, νομιμοποιώντας το λεγόμενο τριγωνικό σύστημα.

Μετά απ’ αυτή την εισαγωγική επισήμανση, ας επιστρέψουμε στον ισχυρισμό του ΕΦΕΤ (διατυπώθηκε σε Δελτίο Τύπου στις 13 Μάρτη του 2019), ότι δήθεν «η κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων».

Πρόκειται για χονδροειδές ψέμα, για-τί σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 4492/2017 για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, δεν αναγράφεται χωριστά η χώρα που αρμέγεται το νωπό γάλα. Αναγράφονται ως πακέτο άρμεγμα, επεξεργασία και τυποποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αν αυτά γίνονται, για παράδειγμα, στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ως χώρα προέλευσης η Ελλάδα. Η χώρα αρμέγματος του γάλακτος, το μόνο στοιχείο που μπορεί να πιστοποιήσει την προέλευση του γάλακτος, απαγορεύεται να αναγράφεται στη συσκευασία.

Στην πράξη, οι γαλακτοβιομήχανοι χρησιμοποιούν και εισαγόμενο γάλα, το ελληνοποιούν και στη συσκευασία κοτσάρουν το ελληνικό σημαιάκι.

Αυτό δεν είναι δικός μας ισχυρισμός. Θα επικαλεστούμε κάποιον «υπεράνω υποψίας», τον φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Π. Πεβερέτο. Στις 27 Σεπτέμβρη του 2017, στη δεύτερη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που συζητούσε το νομοσχέδιο για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα (σημερινός Νόμος 4492/2017), ο Π. Πεβερέτος που κλήθηκε ως εκπρόσωπος ενός από τους φορείς, ανέφερε χαρακτηριστικά για το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας αρμέγματος του γάλακτος:

«Σε ό,τι αφορά το γάλα, έχουμε μια πρόταση, αν και ξέρουμε είναι δύσκολο να γίνει. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι εάν το γάλα παράγεται σε μία χώρα, συσκευάζεται σε άλλη χώρα ΕΕ, θα αναγράφεται η ένδειξη προέλευσης “ΕΕ“. Αυτό δεν διασφαλίζει ιδιαίτερα τις ελληνοποιήσεις. Εμείς λέμε να αναγράφεται η χώρα αρμεγής. Βέβαια, πρέπει να είναι σε συμφωνία με τη χώρα που βγαίνει αυτό το γάλα. Ας το επιδιώξουμε, έστω και σε επίπεδο ΕΕ. Διαφορετικά, έρχεται το γάλα από τη Ρουμανία και μετά βγαίνει ότι είναι ελληνικό με τα σημερινά δεδομένα».

Ο Π. Πεβερέτος τα είπε αυτά παρουσία του τότε υπουργού Αποστόλου και του νυν Αραχωβίτη. Ο Αποστόλου απέφυγε να πει το παραμικρό για το όργιο ελληνοποίησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο Αραχωβίτης αναρωτήθηκε αν η διάταξη του νομοσχεδίου όσον αφορά την προέλευση του γάλακτος είναι επαρκής και κάλεσε τον Πεβερέτο να απαντήσει επ’ αυτού εξηγώντας και το γιατί.

Μιλάμε για κανονικό δούλεμα από έναν πολιτικάντη επιπέδου συνοικιακού καφενείου. Ο ίδιος, ως υπουργός πλέον, στην ΚΥΑ για τον έλεγχο της αγοράς γάλακτος, επιτρέπει την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με γάλα εισαγόμενο από την ΕΕ και από τρίτες χώρες, ενώ με την ίδια ΚΥΑ νομιμοποιεί το λεγόμενο τριγωνικό σύστημα που έχουν στήσει γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις, για να ελληνοποιούν εισαγόμενο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Εκτός του Πεβερέτου, εκπρόσωποι και άλλων φορέων ζήτησαν να αναγράφεται η χώρα αρμέγματος του γάλακτος, ως η μοναδική εγγύηση για τον προσδιορισμό της προέλευσης του γάλακτος. Ο Πεβερέτος, προκειμένου να «γλυκάνει» την άποψή του και να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες στους κτηνοτρόφους, μίλησε σκόπιμα για δυσκολία και προσέθεσε ότι θα πρέπει να συμφωνήσει και η χώρα στην οποία παρήχθη το νωπό γάλα.

Η πραγματικότητα, την οποία προσπαθεί να κρύψει η αισχρή προπαγάνδα του ΕΦΕΤ (του Αραχωβίτη δηλαδή) είναι ότι από την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία απαγορεύεται ρητά η αναγραφή της χώρας αρμέγματος του γάλακτος. Αυτό απαιτεί το συμφέρον του γαλλογερμανικού άξονα. Γαλλία και Γερμανία είναι χώρες με μεγάλη γαλακτοπαραγωγή και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων όλων των τύπων.

Ο Π. Πεβερέτος απέφυγε να αναφέρει ότι γίνονται εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από τη Γαλλία, γιατί ο ίδιος έχει μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα με πρόβατα της γαλλικής φυλής ΛΑΚΟΝ, το γάλα των οποίων χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ,  ενώ σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, φέτα ΠΟΠ επιτρέπεται να παράγεται με ντόπιο νωπό γάλα που αρμέγεται από ελληνικές φυλές και όχι με γάλα που παράγεται από ξένες φυλές.

Πρέπει να σημειώσουμε, τέλος ότι στην ίδια συνεδρίαση ο Πεβερέτος έκανε και μία αποκάλυψη. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα εισήχθησαν 50.000 τόνοι αιγοπρόβειου γάλακτος (και όχι 9.000 τόνοι όπως ισχυρίζεται ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), χωρίς να προσδιορίσει αν αυτό έγινε για μια χρονιά ή η ιστορία συνεχίζεται. Στην πραγματικότητα, το εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα είναι περισσότερο, μέσω του τριγωνικού συστήματος.

Εχουμε, λοιπόν, ένα ακόμα παράδειγμα γκεμπελίστικης προπαγάνδας, με εμπνευστή και εντολέα τον Αραχωβίτη και διεκπεραιωτή τον ΕΦΕΤ. Η εθνική και κοινοτική νομοθεσία όχι μόνο δεν καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά αντίθετα την απαγορεύει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.