Κατηγορούμενοι, αλλά με χάδι

Το πόρισμα τριών εισαγγελέων (με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας για τις ευθύνες σχετικά με το θάνατο 100 ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων και τις τεράστιες καταστροφές, είναι προκλητικό, αν το κοιτάξουμε από στενά νομική άποψη. Εχει φύγει από τη μέση ο «ενδεχόμενος δόλος», που θα μετέτρεπε τις κατηγορίες από πλημμελήματα σε κακουργήματα. Ακόμα κι ένας πρωτοετής της Νομικής γνωρίζει πως εν προκειμένω υπάρχει ο ορισμός του «ενδεχόμενου δόλου». Με απλά λόγια, κάποιοι δεν έκαναν το καθήκον τους, μολονότι γνώριζαν ότι υπάρχει κίνδυνος ζωής για χιλιάδες ανθρώπους. Οταν ο «σταρχιδισμός» πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων βαφτίζεται απλή αμέλεια, μολονότι έχει οδηγήσει 100 ανθρώπους στο θάνατο, τότε αυτοί (και αυτοί που θα έρθουν μετά απ' αυτούς), παίρνουν το μήνυμα πως μπορεί να κάνουν ανενόχλητοι τα μεγαλύτερα εγκλήματα, όντας σίγουροι ότι η αστική Δικαιοσύνη θα απλώσει ασπίδα προστασίας μπροστά τους.

Πέρα απ' αυτό, όμως, το γεγονός ότι οι τρεις εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων (Δούρου, Ψινάκης, Μπουρνούς) και κατά υπηρεσιακών παραγόντων της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, έρχεται να κονιορτοποιήσει, έστω και με καθυστέρηση πολλών μηνών, τη βρόμικη εκστρατεία συγκάλυψης που είχε οργανώσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, με εντολή του ίδιου του Τσίπρα και με ενορχηστρωτή (μετά τις πρώτες μέρες) τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Τζανακόπουλο.

Ποιος ξεχνάει τη νυχτερινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε ο Τζανακόπουλος, ως κονφερανσιέ, με τον Τόσκα και τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής; Ο Τόσκας έλεγε πως δεν υπήρξε κανένα λάθος. Και ο Τζανακόπουλος έδειχνε τα… δορυφορικά σημάδια των «εμπρησμών», για να καταλήξει στο συμπέρασμα-προτροπή: «Είναι λάθος να επιρρίπτονται ευθύνες. Ηταν ανθρωπίνως αδύνατον να γίνει η εκκένωση μιας πόλης 20.000 κατοίκων σε μιάμιση ώρα».

Το ζόρι, βέβαια, το έχει τώρα η Δούρου. Οχι επειδή την κυνηγούν οι Ερινύες (τέτοια προβλήματα δεν έχουν τα παχύδερμα της αστικής πολιτικής), αλλά επειδή την έχουν βάλει στη μέση οι της αντιπολίτευσης και την «κοπανάνε». Ολόκληρο το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ την υπερασπίζεται, αλλά η περίπτωση είναι από τις «μη υπερασπίσιμες». Η Δούρου κινδυνεύει να πληρώσει εκλογικά τις «αμαρτίες» ολόκληρης της κυβέρνησης και του Τσίπρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.