Ξαναζεσταίνουν την Πετσιτιάδα



Στο ασφαλές και φιλικό περιβάλλον της ΕΡΤ, υπό τις… σκληρές ερωτήσεις της Ακριβοπούλου, ο Νίκος Παππάς αναγκάστηκε να τοποθετηθεί για μια ακόμα φορά για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ και τον αδερφοποιτό του Μανώλη Πετσίτη. Είπε συγκεκριμένα: «Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, εάν υπάρχει, αφορά τα έτη που διογκώθηκαν τα χρέη των ELFE προς τη ΔΕΠΑ και αυτά είναι τα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Εχουν δοθεί οι σχετικές απαντήσεις στη Βουλή. Από εκεί και πέρα για τις επαγγελματικές δραστηριότητες ιδιωτών εγώ δεν πρόκειται να απαντήσω. Είναι απολύτως προφανές και το ότι ο κ. Πετσίτης ήταν ιδιωτικός υπάλληλος και υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των εταιριών για τις οποίες δούλευε. Πέραν τούτου ουδέν».

Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να σου έρχεται «πληρωμένη» απάντηση από τη Σπυράκη, η οποία δήλωσε: «Ο κ. Παππάς ισχυρίζεται ότι το σκάνδαλο είναι δημιούργημα των προηγουμένων κυβερνήσεων. Τότε γιατί οι κακουργηματικές διώξεις ασκήθηκαν για την περίοδο από το 2015 και μετά, δηλαδή την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Ο κ. Παππάς υποστηρίζει ότι ο κ. Μανώλης Πετσίτης είναι ένας ιδιώτης που απομακρύνθηκε το 2015 από το περιβάλλον του.Τότε γιατί ο κ. Πετσίτης μπαινόβγαινε το 2017 στη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του Μαξίμου ενώ ταυτόχρονα αμειβόταν πλουσιοπάροχα από τα ELFE του κ. Λαυρεντιάδη;».

Πράγματι, κατηγορούμενος για κακουργηματική απιστία είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος. Ο οποίος δεν είναι κάποιος απολιτικός μάνατζερ, αλλά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, πριν το κυβερνών κόμμα τον τοποθετήσει διευθύνοντα σύμβουλο στη ΔΕΠΑ, εργαζόταν ως ανώτατο στέλεχος σε εταιρίες του Λαυρεντιάδη (στη «Νεοχημική» και στην ELFE, που είχε τη σκανδαλώδη σχέση με τη ΔΕΠΑ). Τα χρέη του Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ δημιουργήθηκαν στην προ ΣΥΡΙΖΑ περίοδο, όμως επί ΣΥΡΙΖΑ διογκώθηκαν και γι' αυτή την περίοδο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, η οποία αφορά τον τρόπο διαχείρισης των χρεών. Αυτό ο Παππάς το ξέρει, γι' αυτό και χρησιμοποίησε τη φράση «αν υπάρχει σκάνδαλο».

Ο Κιτσάκος, εκτός του ότι έχει ισχυριστεί ότι επτά υπουργοί γνώριζαν τα πάντα και ήταν αυτοί που του έλεγαν πώς να ενεργήσει, είναι αυτός που έχει πει ότι ο Πετσίτης τον επισκεπτόταν στη ΔΕΠΑ «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του μεγάρου Μαξίμου». Και η σχέση του Πετσίτη με το μέγαρο Μαξίμου είναι αναμφισβήτητη. Εβγαζε φωτογραφίες στο πόντιουμ του πρωθυπουργού, ενώ η γνωστή φωτογραφία στην οποία φαίνεται να πανηγυρίζει με τους Τσίπρα και Φλαμπουράρη τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το σημείωμα όπου ο Πετσίτης έκανε προγνωστικά μαζί με τους Τσίπρα, Φλαμπουράρη, Παππά, Σακελλαρίδη και Μιχόπουλο (όλη την ηγετική ομάδα του Μαξίμου τότε), δε δείχνει έναν οποιοδήποτε συριζαίο εθελοντή, αλλά άνθρωπο που κυκλοφορούσε στα «ψηλά» κλιμάκια.

Θα έπρεπε, λοιπόν, ο Παππάς να δώσει κάποιες εξηγήσεις για τον «παιδιόθεν φίλο» του (δικός του ο χαρακτηρισμός). Τουλάχιστον να διαψεύσει τον Κιτσάκο, που έχει πει ότι ο Πετσίτης τον επισκεπτόταν «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του μεγάρου Μαξίμου». Ομως, ακόμα και η φράση που χρησιμοποίησε για τον (τέως;) κολλητό του είναι όσο πιο ουδέτερη γινόταν: «ιδιωτικός υπάλληλος» (σιγά μην ήταν και ντελίβερι) που «υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των εταιριών για τις οποίες δούλευε». Τίποτα παράνομο στη δράση του, δηλαδή. Ούτε υπαινιγμός, ούτε καν ερώτημα για τυχόν παρανομία. Αν ο Πετσίτης εκμεταλλεύτηκε τη φιλία του με τον Παππά και τις γνωριμίες του στο Μαξίμου, για να πουλήσει υπηρεσίες στον Λαυρεντιάδη, αν δηλαδή πρόδωσε την εμπιστοσύνη των κυβερνητικών στελεχών, ο Παππάς θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα τον έβγαζε «στη σέντρα». Με δηλώσεις σαν αυτή του Παππά ενισχύονται οι υποψίες ότι κάπου έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, γι' αυτό και δεν επιτίθενται στον Πετσίτη.

Φαίνεται πως η αντιπολίτευση θα ξαναρχίσει την Πετσιτιάδα, έχοντας στο μεταξύ συγκεντρώσει κάποιο υλικό που μπορεί να στηρίξει ένα νέο γύρο σκανδαλολογίας. Τα Μέσα του Μαρινάκη άρχισαν ήδη, δημοσιεύοντας στοιχεία για κάποιους κύπριους δικηγόρους, «τους οποίους ο Πετσίτης εκπροσωπεί στην Ελλάδα και οι οποίοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί για να αυξηθούν τα “φέσια“ της εταιρίας του ELFE προς την ΔΕΠΑ». Ο ένας από τους δύο δικηγόρους, πάντα σύμφωνα με τα Μέσα του Μαρινάκη, ήταν «μέχρι πρόσφατα διευθυντής της APLAW Services Limited, της εταιρίας του Αρτέμη Αρτεμίου (του περιβόητου δικηγόρου των offshore, ο οποίος διατηρεί τουλάχιστον από το 2013 γνωριμία με τον Νίκο Παππά και φέρεται να κομίζει συχνά πυκνά επενδυτικές προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου)» και «βρέθηκε να διαθέτει παρανόμως -άγνωστο πώς- δύο ελληνικά ΑΦΜ, τα οποία του είχαν δοθεί από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Το ένα αποκτήθηκε με κυπριακό διαβατήριο και το δεύτερο με διαβατήριο Αυστραλίας». Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο κύπριος δικηγόρος «με το ΑΦΜ που απέκτησε με το αυστραλιανό διαβατήριο συμμετείχε ως μέλος στην εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με την οποία συνεργαζόταν και ο Μανώλης Πετσίτης και η οποία έχει αναλάβει έργα προβολής μεγάλων ΔΕΚΟ και οργανισμών, αλλά και επιχειρήσεων φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση».

Κι ύστερα, ήρθαν οι φωτογραφίες από το βιβλίο επισκεπτών της ΔΕΠΑ, στο οποίο ο Πετσίτης καταγράφεται ως εκπρόσωπος του Μαξίμου! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τα ερωτήματα παύουν πλέον να είναι αόριστα. Ηταν πράγματι εκπρόσωπος του Μαξίμου ο Πετσίτης, όπως έχει πει και ο Κιτσάκος; 'Η ήταν ένας ιδιώτης που εξυπηρετούσε τους πελάτες του, όπως λέει ο Παππάς; Τότε, ψευδώς εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος του Μαξίμου και θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είναι όχι απλά καταγγελόμενος από την κυβέρνηση, αλλά και ποινικά ελεγχόμενος για αντιποίηση αρχής ή κάτι ανάλογο.

Οσο η κυβέρνηση καθυστερεί να ρίξει στην πιάτσα Novartis, με ξεκίνημα ποινικής διαδικασίας κατά πολιτικών προσώπων, κινδυνεύει να βρεθεί η ίδια «κατηγορούμενη». Δεν έχει σημασία που η «υπόθεση Πετσίτη-Λαυρεντιάδη» δείχνει αβαθής. Μήπως η «υπόθεση Novartis» δείχνει περισσότερο «βαθιά» σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα; Με τη σκανδαλολογία δεν επιχειρούν την εκκαθάριση σκανδάλων, αλλά την αποκόμιση προπαγανδιστικού πλεονεκτήματος. Αν ο Μαρινάκης καταφέρει να παρουσιάσει μια στοιχειωδώς συνεκτική νέα εκδοχή της «υπόθεσης Πετσίτη», με ονόματα δικηγόρων που θα δείχνουν «σταυρωτές» σχέσεις με τον Παππά, μπορεί να πάρει «κεφάλι» στην κούρσα της σκανδαλολογίας και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ να τρέχει να ισοφαρίσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.