Ελεύθερη Στερεά,





                       
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ               

      Θεωρούμε αναγκαία σήμερα, τη δημιουργία στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας ενός μετώπου αντίστασης που θα οδηγήσει στην ανατροπή,

- των συνεχιζόμενων νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων σε βάρος της εργαζόμενης κοινωνίας που ακολουθούνται με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία δεκαετία και ισοπεδώνουν τόσο την κοινωνία όσο και την Αυτοδιοίκηση. Εκρηκτική ανεργία, μισθοί πείνας, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, έλλειψη δημοκρατίας στους τόπους δουλειάς, συνταξιούχοι συνεχώς απειλούμενοι με οικονομική εξόντωση, πλήρης διάλυση της δημόσιας υγείας ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, σχολεία με μαθητές πειραματόζωα λόγω των συνεχών  “μεταρρυθμίσεων”. Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η απαγόρευση προσλήψεων και η επιλογή προσλήψεων με ελαστικές ολιγόμηνες συμβάσεις οδηγεί μεθοδικά στην ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών και υπηρεσιών τους.


- της μόνιμης επιτροπείας (μεταμνημονιακή ονομάστηκε τώρα!)  και αυστηρής επιτήρησης που θα ασκείται για δεκάδες χρόνια στη χώρα μας.  Οι ασφυκτικοί εποπτικοί & ελεγκτικοί μηχανισμοί που εκπορεύονται από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη, συμπληρώνονται από μηχανισμούς επιβολής αναπτυξιακών πολιτικών και επιλογών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μεγάλων κρατών και πολυεθνικών εταιρειών. Οι μηχανισμοί αυτοί αγκαλιάζουν κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ειδικά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι προβλέψεις του “Καλλικράτη” που αποξένωναν τους πολίτες από τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και περιόριζαν τη αυτονομία τους απέναντι στο κεντρικό κράτος, συνδυάστηκαν με τη συστηματική παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων, και τον ασφυκτικό έλεγχο από το Οικονομικό Παρατηρητήριο που βάζει σιδερένιους κανόνες οικονομικής διαχείρησης στους ΟΤΑ.  Επιχειρούν έτσι, να στραγγαλίσουν κάθε προσπάθεια δημοκρατικής διαχείρησης, κοινωνικού ελέγχου, συμμετοχής των κατοίκων στη λήψη αποφάσεων. Η άλλη όψη του νομίσματος του σκληρού δημοσιοοικονομικού ελέγχου της ΕΕ,  είναι η ουσιαστική έλλειψη δημοκρατίας. Ο “Κλεισθένης” της σημερινής κυβέρνησης  ήρθε να επιβεβαιώσει  πλήρως αυτή την πολιτική.
-                   της πολύπλευρης διάλυσης του κοινωνικού ιστού σε ύπαιθρο και πόλεις και της υποδούλωσης της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Οι σαρωτικοί πληστηριασμοί ακινήτων, η πώληση των κόκκινων δανείων σε γεράκια έναντι εξευτελιστικών τιμών, η φορομπηχτική πολιτική ενάντια σε μισθωτούς και μικρομεσαίους συνδυάζεται με την υποθήκευση της αγροτικής γης (που σε μια νύχτα δόθηκε χάρισμα στην Τράπεζα Πειραιώς), την Κοινή Αγροτική Πολιτική που οδηγεί σε φτώχια τους εργαζόμενους αγρότες και αλιείς,   την οικονομική εξόντωση και διάλυση των κτηνοτρόφων ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους. Όλα αυτά, συνδυάζονται με το ξεπούλημα δημόσιας γης, κοινόχρηστων χώρων, περιβαλλοντικά προστατευόμενων δημόσιων εκτάσεων ακόμη και αρχαιολογικών  χώρων μέσω του Υπερταμείου. Δημόσια και ιδιωτική περιουσία ξεπουλιούνται με διάφορους τρόπους και μεθοδεύσεις.
-                   των επιδιώξεων του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια,  με βασική μας προτεραιότητα τον αγώνα για την ειρήνη και τη φιλία των λαών.
-                    Της συστηματικής προσπάθειας προώθησης ρατσιστικών, σοβινιστικών ιδεών στην ελληνική κοινωνία. Η άρνηση του διαφορετικού που προωθείται συστηματικά, είναι καλά μελετημένη για να αποτρέψει την κοινή δράση της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων που καταπιέζονται από λίγους πλούσιους. 




    Οι Περιφέρειες ως ΟΤΑ β΄βαθμού

  Οι Αυτοδιοικητικές Περιφέρειες του Καλλικράτη είναι αποτέλεσμα ενός κακού σχεδιασμού. Δημιουργήθηκαν με συνένωση Νομαρχιών, με προβληματικά επιστημονικά κριτήρια, με αρμοδιότητες επικαλυπτόμενες από αρμοδιότητες είτε του κεντρικού κράτους και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, είτε των Δήμων,  υποχρηματοδοτούμενες και  υποστελεχωμένες, και το κυριότερο με ολοκληρωτική έλλειψη δημοκρατικής- κοινωνικής συμμετοχής. Αποτέλεσμα ήταν Περιφέρειες με τεράστιες ενδοπεριφερειακές ανισότητες, χωρίς πόρους να τις αντιμετωπίσουν, μηχανισμοί ηθελημένα  αποξενωμένοι από τους κατοίκους τους και τις ανάγκες τους. Λειτουργούν  κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο ενός ουσιαστικά χρεωκοπημένου κράτους και μοιραία αποτελούν ιμάντες υλοποίησης  αποφάσεων υπαγορευμένων από το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Υλοποιούν επενδύσεις χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά απ’ το ΕΣΠΑ  που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τις ανάγκες ενός ολοκληρωμένου εθνικού και τοπικού σχεδιασμού. Στην πραγματικότητα, ο κανόνας για την διάθεση των πόρων είναι η αδιαφάνεια και η εξυπηρέτηση διαφόρων οικονομικών και πελατειακών συμφερόντων. 


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
 
Η Περιφέρεια μας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μεγάλη σε έκταση, με μεγάλες γεωγραφικές, παραγωγικές και οικονομικές ανισότητες, με έντονα προβλήματα αποβιομηχάνισης την τελευταία δεκαετία (Λαμία, Λάρυμνα, Χαλκίδα),  με  συγκοινωνιακά και επικοινωνιακά προβλήματα, είναι σήμερα θύμα ενός εγκληματικού χωροταξικού σχεδιασμού που έγινε κυριολεκτικά ερήμην των κατοίκων του. Οι ορεινοί όγκοι της περιφέρειας μας έχουν γεμίσει ανεμογεννήτριες (Όχη στην Καρυστία, Άγραφα, Οίτη )  και  την επόμενη τετραετία έχει σχεδιαστεί η παράδοση όλων των βουνών μας στις ανεμογεννήτριες της οικολογικής καταστροφής. Στην περιφέρεια μας έχουν μαζευτεί τεράστιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο. Κυρίως η Βοιωτία και η Εύβοια έχουν γίνει κέντρο υπερσυσσώρευσης ενεργειακών μονάδων, με αρνητικές συνέπειες στην υγεία, στο περιβάλλον, την απασχόληση και την οικονομία. Η Περιφέρεια μας έχει γίνει ενεργειακή “μπαταρία” που μέσω των ενεργειακών πανευρωπαϊκών δικτύων τροφοδοτεί με φθηνή ενέργεια την κεντρική Ευρώπη. Το τίμημα είναι βαρύ για τους κατοίκους της Περιφέρειας:  καταστροφή του τοπίου,  διάλυση της ορεινής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, υποβάθμιση ή καταστροφή προστατευόμενων περιοχών, μικρές και μεγάλες οικολογικές καταστροφές και ίσως  το σημαντικότερο, ρύπανση των υδάτινων πόρων αλλά και των θαλασσών και των παραθαλάσσιων περιοχών. Ο κατάλογος είναι μεγάλος, από των Ασωπό που είχε γίνει ο βόθρος των βιομηχανιών που τον περιτριγυρίζουν, τον Κολοβρέχτη στην Εύβοια, τον μολυσμένο Κορινθιακό που βρέχει ακτές της Βοιωτίας και της Φωκίδας, τις πηγές στα Άγραφα που απειλούνται από τις ανεμογεννήτριες.
Ο χαρακτηρισμός μεγάλων εκτάσεων σε Φωκίδα- Βοιωτία ως αποκλειστικής μεταλλευτικής χρήσης οδηγεί επίσης σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και διάλυση της κτηνοτροφίας. Το Δελφικό τοπίο απειλείται, όπως και μια σειρά παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες που εξοβελίζονται με το αναθεωρημένο χωροταξικό. Πολύ σημαντικό και κρίσιμο είναι και το γεγονός της έλλειψης διαδικασιών λαϊκών συνελεύσεων ώστε οι κάτοικοι να αποφασίζουν  για τον τόπο τους.
Βασικός στόχος τελικά είναι η μεγέθυνση της κερδοφορίας  των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με την άρση όλων των εμποδίων για την  ληστρική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, των ελεύθερων χώρων, των δημοσίων χώρων, αιγιαλών, δασών, προκειμένου να αναπτυχθούν ενεργειακές, εξορυκτικές και τουριστικές δραστηριότητες. Βασική πολιτική  σε αυτή την κατεύθυνση είναι  και η ιδιωτικοποίηση των ίδιων των λειτουργιών της Περιφέρειας. 
Η ουσιαστική διάλυση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και η ένταξη των σχολών που απέμειναν σε Πανεπιστήμια της Αττικής και της Θεσσαλίας είναι μια αρνητική εξέλιξη. Είναι αναγκαία η ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με επιστημονικό σχεδιασμό τμημάτων και τη σύνδεσή τους με τις τοπικές κοινωνίες, τις παραγωγικές ανάγκες της Περιφέρειας και τα προβλήματα της.
Τα μεγάλα Νοσοκομεία  της περιφέρειας υπολειτουργούν και η διάλυση των μικρότερων συνεχίζεται. Ευτυχώς η απόπειρα κλεισίματος νοσοκομείων στην Περιφέρεια μας σταμάτησε στην αντίδραση των κατοίκων.
Η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας, ακέφαλη καθώς ο επικεφαλής της έχει ήδη αναχωρήσει για άλλες πολιτείες, ήταν από τις πιο πιστές στις απαιτήσεις των μεγαλοεπενδυτών και των μεγαλοεργολάβων, έτρεξε από τις πρώτες να συνεργαστεί στην Ελληνογερμανική Συνέλευση με τον Φούχτελ για το ξεπούλημα των πόρων της Περιφέρειας, ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ για επικοινωνιακή συμμετοχή σε εκθέσεις και βάζει δικηγόρο για να αμφισβητήσει την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του προσωπικού της Περιφέρειας. Μια τέτοια αδιαφανής διοίκηση, εντολοδόχος συμφερόντων, αγνοώντας το όποιο περιβαλλοντικό ή κοινωνικό κόστος, πρέπει να αποδοκιμαστεί στις κάλπες από την σκοπιά της ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης, της ρήξης με τις πολιτικές της ΕΕ, της προώθησης της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπίσει η κοινωνία τις παρατάξεις που είναι αντίγραφα της υφιστάμενης διοίκησης καθώς έχουν επιλεγεί από πολιτικές δυνάμεις πιστές στις  αντιλαϊκές πολιτικές.



Οι στόχοι μας

Η παράταξη μας δεν έχει στόχο τη δημιουργία μιας ακόμα αυτοδιοικητικής παράταξης ή μόνο την εκλογική μας καταγραφή.
Επιδίωξή μας είναι να συναντηθούμε με την εργαζόμενη κοινωνία, να συνομιλήσουμε με τα εργατικά κέντρα αλλά και με τα ζωντανά κοινωνικά κινήματα (κατά των πλειστηριασμών, περιβαλλοντικά κ.α.) με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πληττόμενων πολιτών και την εκπροσώπηση τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θέλουμε να είμαστε η φωνή των  πολιτών, των κινημάτων γιατί πιστεύουμε ότι το θλιβερό τοπίο μπορεί να ανατραπεί. Γνωρίζουμε, παράλληλα, ότι η επιστημονική αναζήτηση και τεκμηρίωση των απόψεων μας είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι σε ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιφέρειας που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Στόχος μας είναι η  δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού μετώπου φορέων, ομάδων, κοινωνικών δυνάμεων  που θα συνδιαλέγονται δημοκρατικά, θα συνεργάζονται, θα ονειρεύονται και θα  έχουν ενεργή συμμετοχή στα μεγάλα ζητήματα  της Περιφέρειας. Ζητήματα  που ξεκινούν από την δημοκρατία στους τόπους δουλειάς, την ανεργία, την προστασία της λαϊκής κατοικίας και φτάνουν στην υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, της δημόσιας περιουσίας,  των λιμανιών, των ορεινών όγκων, των υδατικών πόρων,  των ελεύθερων-δημόσιων χώρων στην Στερεά Ελλάδα.
Ενός αυτοδιοικητικού μετώπου που θα έχει ενεργό πολιτικό ρόλο, θα αγωνίζεται με συνέπεια ενάντια στις  άμεσες και έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις του νερού, της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όλων των λειτουργιών της Περιφέρειας όπου οδηγεί η πολιτική της σημερινής Διοίκησης και της κυβέρνησης. Η δημόσια, κοινωνικά δίκαιη και αποκεντρωμένη διαχείριση αποβλήτων με έμφαση στη ‘’διαλογή στην πηγή’’ σε συντονισμό με τους Δήμους της Περιφέρειας, με επαρκείς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο την αλλαγή της κουλτούρας όλων μας είναι κεντρική επιλογή μας.
Ενός αυτοδιοικητικού μετώπου που θα πιέσει και θα συμβάλλει  στην ανασυγκρότηση των δημόσιων δομών υγείας, την μέριμνα για την βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία, τελικά  την οικονομική και κοινωνική  ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των εχόντων. Θα πιέσουμε για τη δημιουργία σύγχρονου Πανεπιστημίου στην Στερεά Ελλάδα με κριτήριο τις κοινωνικές και παραγωγικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ενός αυτοδιοικητικού μετώπου αλληλεγγύης στους οικονομικά αδύνατους, στους άνεργους, στους κοινωνικά αποκλεισμένους, στα ΑΜΕΑ, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, ενάντια σε κάθε φαινόμενο ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Ενός αυτοδιοικητικού μετώπου που θα επιβάλλει τον δημοκρατικό προγραμματισμό και θα  προωθεί τη λαϊκή συμμετοχή, θα χτίζει και θα προτείνει αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς στην διαχείριση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Που θα υπερασπίζεται το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τους δεκάδες σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής.  
Ένα μέτωπο που θα προωθεί και θα ενθαρρύνει την πολιτιστική δημιουργία, με τη δημιουργία θεματικών πολιτιστικών δικτύων στα όρια της Περιφέρειας και τη δημιουργία θεσμών ανάδειξής τους.
Ένα τέτοιο μέτωπο δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς την άμεση εμπλοκή  των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, του επιστημονικού δυναμικού, των παραγωγικών φορέων, του λαού της Στερεάς Ελλάδας. Η αυτοδιοίκηση και οι μετέχοντες σε αυτήν  θα πρέπει να  επαναπροσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά του δημοκρατικού- κοινωνικού ελέγχου,  της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, τα χατακτηριστικά του τοπικού σε σχέση με το κεντρικό, σε μια διαρκή ενεργοποίηση  ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές.
Παρεμβαίνουμε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, βάζουμε το πρώτο λιθαράκι του μετώπου ιδρύοντας μια Περιφερειακή Παράταξη με την ονομασία ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε ανταλλαγή απόψεων, κοινή δράση και συνεργασία με όλες τις τοπικές αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες και τις κινήσεις πολιτών, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Θα επιδιώξουμε την συνεργασία στις εκλογές και μετά από αυτές, με περιφερειακά σχήματα που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με εμάς. Καλούμε όλους όσους θεωρούν ότι δεν πρέπει να μένουμε θεατές των εξελίξεων και παθητικοί ψηφοφόροι να συμμετέχουν στην προσπάθεια μας πριν αλλά και μετά τις εκλογές.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.