Δωσιλογισμός

Ο Σημίτης είχε ευχαριστήσει από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πάγκαλος έχει χαρακτηρίσει το Μνημόνιο «ευλογία». Ε, δεν μπορούσε να μείνει πίσω ο Βενιζέλος. Σ' ένα κρεσέντο γλοιώδους δωσιλογισμού, ξεστόμισε τη φράση που θα τον ακολουθεί σε όλη την υπόλοιπη ζωή του: «Αλλά, εάν δεν υπήρχε ο έλεγχος της Τρόικας -σας το λέω μετά λόγου γνώσεως- δυστυχώς θα είχαμε και πάλι εξωκείλει δημοσιονομικά, όπως εξώκειλε η χώρα κατά πρωτοφανή τρόπο την περίοδο 2004-2009. Δεν είναι ζήτημα πρόθεσης. Είναι ζήτημα νοοτροπίας, ικανότητας, διοικητικών δομών, πρακτικών, συνηθειών, αδρανειών. Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο και να σωθούμε».

Τι να σχολιάσεις απ' αυτή τη φράση; Μόνο οι δωσίλογοι της Κατοχής ευχαριστούσαν το θεό επειδή η Ελλάδα βρέθηκε υπό τις προστατευτικές φτερούγες του Τρίτου Ράιχ και του φύρερ του Αδόλφου Χίτλερ.
Οι κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, γνωρίζοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού, συνήθιζαν να κρύβουν την ξενοδουλεία τους πίσω από πομφόλυγες εθνικοπατριωτισμού. Ακόμη και ο Παπανδρέου ο Γ, ο σημερινός πρωθυπουργός, θρηνούσε έως πρότινος για τον περιορισμό της «εθνικής μας κυριαρχίας» και με το γνωστό ψευτοκλαψούρικο ύφος του καλούσε τον ελληνικό λαό να σκύψει το κεφάλι και να υποστεί το ζυγό του Μνημονίου, για να «μπορέσουμε να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία». Τώρα, ο Βενιζέλος αποτίει δημόσια σπονδή στην τρόικα, λέγοντας πως ευτυχώς που υπάρχει και αυτή για να «μας βάλει σε τάξη». Θυμίζει την αλήστου μνήμης εποχή του μοναρχοφασισμού, όταν ο υπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος παρουσίαζε το άγημα στον αμερικανό Βαν Φλιτ εκστομίζοντας τη φράση που τον ακολούθησε σε όλη τη μετέπειτα ζωή του: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας»!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.