Δαμασκός: Το τουρκικό αεροπλάνο είχε «παραβιάσει τη συριακή κυριαρχία»


Δαμασκός: Το τουρκικό αεροπλάνο είχε «παραβιάσει τη συριακή κυριαρχία»Το τουρκικό στρατιωτικό αεροπλάνο που κατερρίφθη την Παρασκευή από τη Συρία είχε «παραβιάσει τη συριακή κυριαρχία» επανέλαβε σήμερα η Δαμασκός και προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι το έδαφός της είναι «ιερό», σε περίπτωση που η Συμμαχία συζητήσει κατά την αυριανή σύνοδό της μία «επίθεση».
«Το τουρκικό στρατιωτικό αεροπλάνο παραβίασε το συριακό χώρο, η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε και (το αεροσκάφος) κατέπεσε μέσα στα συριακά χωρικά ύδατα. Αυτό που συνέβη είναι μια κατάφωρη παραβίαση της συριακής κυριαρχίας», δήλωσε ο Σύρος εκπρόσωπος, Jihed Makdessi, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Μακντέσι είπε πως η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε για να «διαψευσθούν όλα τα ψέματα» που μεταδίδονται από τα αραβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης και τους τούρκους αξιωματούχους, υπογραμμίζοντας πως η Συρία «αγνοούσε» τη φύση του στόχου που κατερρίφθη την Παρασκευή. «Ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο έριξε το τουρκικό αεροπλάνο και δεν υπάρχει ραντάρ σ’ αυτό το όπλο», δήλωσε.
Τα συντρίμμια του αεροπλάνου που παραδόθηκαν την Κυριακή στην τουρκική πλευρά «αποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από αντιαεροπορικό πυροβόλο», η εμβέλεια του οποίου είναι δυόμισι χιλιόμετρα, δήλωσε, όπως αναφέρει το ethnos.gr. Προειδοποίησε, επίσης, τις χώρες του ΝΑΤΟ που θα συνεδριάσουν αύριο στις Βρυξέλλες κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας για να συζητήσουν το επεισόδιο.
«Αν η συνεδρίαση είναι για να ηρεμήσει η κατάσταση, τους ευχόμαστε καλή τύχη. Όμως αν ο στόχος είναι μια επίθεση, τους λέμε πως το έδαφος, ο εναέριος χώρος και τα ύδατα της Συρίας είναι ιερά για το συριακό στρατό, όπως το τουρκικό έδαφος είναι ιερό για τον τουρκικό στρατό», τόνισε ο Μακντέσι.
Ο Σύρος εκπρόσωπος κατηγόρησε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι έδωσε «μια εκδοχή αντίθετη προς την πραγματικότητα» για το επεισόδιο. Όμως επανέλαβε πως η Συρία παραμένει «δεσμευμένη σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Δεν έχουμε καμιά πολεμοχαρή πρόθεση έναντι του λαού και του κράτους της Τουρκίας», τόνισε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.