ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ


Λαμία, 29/6/2012.


Προς την Οικονομική Επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο
Στερεάς Ελλάδας.

Επανειλημμένα έχoυμε τοποθετηθεί στην Οικονομική Επιτροπή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητώντας, άμεσα, ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα οικονομικά της Περιφέρειας. Για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και για τον ρόλο της διαχειριστικής αρχής.
Αυτό, όμως με ευθύνη του κ. Περιφερειάρχη και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει.

Το τελευταίο διάστημα και με δεδομένα :

  • Το 2011 άλλαξαν οι χρηματοδοτήσεις και η εθνική συμμετοχή περιορίστηκε στο 15% . Έτσι ο προϋπολογισμός για την Στερεά Ελλάδα μειώθηκε κατά 44%. Τα 168 εκατομμύρια που είχαν να μοιραστούν στα διάφορα προγράμματα ελαττώθηκαν στα 80.
  • Δυο μέρες πριν τις εκλογές με έγγραφο των συντονιστών του ΕΣΠΑ , ενημερώνονται οι περιφέρειες Στερεάς και Νοτίου Αιγαίου πως για αυτές εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Πως είναι αναγκαία η ανακατανομή των πιστώσεων μεταξύ των δύο περιφερειών αλλά και η επιλογή των σημαντικότερων επιδιώξεων που κρίνονται αναγκαίες.
  • Την εκτίμηση πως, λόγω του αυστηρού περιορισμού του κρατικού προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα ενίσχυσης των κοινωνικού χαρακτήρα προγραμμάτων από εθνικούς πόρους.

Γνωρίζουμε, επίσης, πως οι εκπρόσωποι της τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης υιοθέτησαν πλήρως την έκθεση διαχείρισης του ΕΣΠΑ για το 2011. Πως γνώριζαν και γνωρίζουν αυτές τις εξελίξεις.
Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν την υποσχεσιολογία τους και την πολιτική καλλιέργειας αυταπατών, ανακοινώνοντας δραστηριότητες που δεν μπορεί, ούτε πρόκειται, να πραγματοποιηθούν.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και παίρνει σημαντική πολιτική διάσταση, μετά τις συγκεκριμένες διαπιστώσεις που παραπέμπουν σε σημαντική απώλεια ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ στο επίπεδο των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, εφόσον ακόμα και το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε και φυσικά δεν συζήτησε την ιεράρχηση των όποιων στοχεύσεων του.

Σε αυτά τα πλαίσια ζητάμε με τον πιο επίσημο τρόπο να γίνει άμεσα συζήτηση στο Επίπεδο της Οικονομικής Επιτροπής και στην συνέχεια να έλθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το συγκεκριμένο ζήτημα να τεθεί σαν κατεπείγον στην ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής και να ληφθεί ειδική απόφαση γι’ αυτό.


ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Χρονάς Τάσος.
Γκικόπουλος Γιώργος.
Ντούρου Σοφία (Ιωάννα)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.