Στάλιν Η Εξουσία των Σοβιέτ (αποσπάσματα ) 13 Οκτώβρη 1917

Τις πρώτες μέρες της επανά­στασης το σύνθημα «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!» ήταν εντε­λώς νέο σύνθημα.
Τον Απρίλη το σύνθη­μα αυτό αντιπαραθέτεται για πρώτη φορά στην εξουσία της Προ­σωρινής κυ­βέρ­νη­σης. Η πλειοψηφία του πληθυ­σμού της πρωτεύουσας είναι για την ώρα ακόμα υπέρ της Προσωρινής κυβέρνη­σης χωρίς τους Μιλιουκόφ-Γκουτσκόφ. Τον Ιούνη το σύνθημα «Η εξουσία στα Σοβιέτ» γίνεται πανηγυρικά δεχτό από την τεράστια πλειοψηφία  των εργατών και των φαντάρων. Η Προσωρινή κυβέρ­νηση απομονώνεται τώρα πια μέσα στην πρωτεύουσα. Τον Ιούλη ξεσπάει ο αγώνας γύρω από το σύνθημα «'Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!» ανάμεσα στην επαναστατική πλειοψηφία της πρω­τεύουσας και την κυβέρνηση Λβόφ-Κερένσκι. Η συμβιβαστική ΚΕΕ, στηρι­ζό­μενη στην καθυστέρηση της επαρχίας, περνάει με το μέρος της κυβέρνησης. Ο αγώνας κρίνεται προς όφελος της κυβέρνησης.
Οι οπαδοί της σοβιετικής εξουσίας κηρύσσονται εκτός νόμου. Ακολουθεί μια νεκρή χρονική περίοδος, περίοδος «σοσια­λιστικής» τρομοκρα­τίας και «δημο­κρα­τικών» φυλακών, βοναπαρτιστικών μηχανορραφιών και στρατιωτικών συνωμοσιών, εκτελέσεων στο μέτωπο και «συσκέψεων» στα μετόπισθεν. Αυτά γίνονταν ως τα τέλη Αυγούστου. Στα τέλη Αυγούστου η εικόνα αλλάζει απότομα. Η ανταρσία του Κορνίλοφ προκαλεί την ένταση όλων των δυνάμεων της επανάστασης. Τα Σοβιέτ των μετόπισθεν και οι Επιτροπές του μετώπου, που τον Ιούλη-Αύγουστο είχαν σβήσει σχεδόν, ζωντα­νεύουν «ξαφνικά». Και ζωντανεύοντας παίρ­νουν την εξουσία στα χέρια τους στη Σιβηρία και στον Καύκασο, στη Φινλανδία και στα Ουράλια, στην Οδησσό και στο Χάρκοβο. Αν δεν είχε γίνει αυτό, αν δεν είχε παρθεί η εξουσία, η επανάσταση θα είχε συν­τριβεί. Έτσι, το σύνθημα «Η εξουσία στα Σοβιέτ», που το διακήρυξε τον Απρίλη μια «μικρή ομάδα» μπολ­σεβίκων στην Πετρούπολη, το αποδέ­χονται στα τέλη του Αυγούστου σχεδόν όλες οι επαναστατικές τάξεις της Ρωσίας.
Σήμερα είναι για όλους ξεκάθαρο ότι το σύνθημα «Η εξουσία στα Σοβιέτ» δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές σύν­θημα, αλλά και το μοναδικό σίγουρο μέσο στον αγώνα για τη νίκη της επανά­στασης, η μοναδική διέξοδος από την κατάσταση που δημιουρ­γή­θηκε.
Ήρθε η στιγμή που το σύνθημα «Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ» πρέπει επι­τέλους να πραγματοποιηθεί.
Τι σημαίνει όμως «εξουσία των Σοβιέτ» και κατά τι διαφέρει από κάθε άλλη εξουσία;
......................................................
Εξουσία στα Σοβιέτ —σημαίνει ριζική εκκαθάριση σε όλες τις κρατικές υπη­ρεσίες των μετόπισθεν και του μετώ­που, από τα κάτω ως τα πάνω.
Εξουσία στα Σοβιέτ—σημαίνει να είναι αιρετοί και ανακλητοί όλοι: «οι διευ­θυντές υπηρεσιών και οι διοι­κητές» στα μετόπισθεν και στο μέτω­πο.
Εξουσία στα Σοβιέτ—σημαίνει να είναι αιρετοί και ανακλητοί οι «εκ­πρόσωποι της εξουσίας» στην πόλη και στο χωριό, στο στρατό και στο στόλο, στις «υπηρεσίες» και σε όλα τα «κρατικά όργανα», στους σιδηρο­δρόμους και στις ταχυδρομικές και τηλεγραφικές υπηρε­σίες.
Εξουσία στα Σοβιέτ—σημαίνει διχτα­το­ρία του προλεταριάτου και της επα­να­στατικής αγροτιάς.
Η διχτατορία αυτή διαφέρει ριζικά από τη διχτατορία της ιμπεριαλιστικής κεφαλαιοκρατίας, από τη διχτατορία που πριν λίγο καιρό επιχείρησαν να εγκαθιδρύσουν ο Κορνίλοφ και ο Μι­λιουκόφ με την ευμενή συμμετοχή του Κερένσκι και του Τερέστσενκο.
Διχτατορία του προλεταριάτου και της επαναστατικής αγροτιάς σημαίνει διχτατορία της εργαζόμενης πλειοψη­φίας πάνω στην εκμεταλλεύτρια μειο­ψηφία, πάνω στους τσιφλικάδες και τους κεφαλαιοκράτες, πάνω στους κερ­δοσκόπους και τους τραπεζίτες, εν ονόματι της δημοκρατικής ειρήνης, εν ονόματι του εργατικού ελέγχου στην παραγωγή και την κατανομή, εν ονό­ματι της παραχώρησης της γης στους αγρότες, και της εξασφάλισης ψωμιού στο λαό.
Διχτατορία του προλεταριάτου και της επαναστατικής αγροτιάς σημαίνει δι­χτα­τορία ανοιχτή, διχτατορία των μαζών, που πραγματοποιείται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, χωρίς συ­νωμοσίες και παρασκήνια. Γιατί μια τέτοια διχτατορία δεν έχει ανάγκη να αποκρύψει ότι δε θα υπάρξει κανένα έλεος για τους κεφαλαιοκράτες που εφαρμόζουν τα λοκάουτ και που επι­δεινώνουν την ανεργία με τις διά­φορες «αποσυμφορήσεις», κανένα έλεος για τους τραπεζίτες και κερδο­σκόπους που ανεβάζουν τις τιμές στα προϊόντα και προκαλούν την πείνα.
Διχτατορία του προλεταριάτου και της αγροτιάς σημαίνει διχτατορία χωρίς χρησιμοποίηση βίας πάνω στις μάζες, διχτατορία που ασκείται σύμφωνα με τη θέληση των μαζών, διχτατορία που έχει σκοπό να καταπνίξει τη θέληση των εχθρών αυτών των μαζών.
Αυτό είναι το ταξικό περιεχόμενο του συνθήματος «όλη η εξουσία στα Σο­βιέτ».
Τα γεγονότα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, ο πόλεμος που παρατείνεται και ο πόθος για ειρήνη, οι ήττες στο μέτωπο και το ζήτημα της υπεράσπισης της πρωτεύουσας, η σαπίλα της Προσωρινής κυβέρνησης και το ζήτημα της «μεταφοράς της έδρας» της στη Μόσχα, η οικονομική καταστροφή και η πείνα, η ανεργία και η γενική εξάντληση—όλα αυτά σπρώ­χνουν ακράτητα τις επαναστα­τικές τάξεις της Ρωσίας προς την εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα είναι ώριμη πια για τη διχτατορία του προλετα­ριάτου και της επαναστατικής αγροτιάς.
Ήρθε η στιγμή που πρέπει επιτέλους να πραγματοποιηθεί το επαναστατικό σύνθημα «Όλη η εξουσία στα Σο­βιέτ!».
«Ραμπότσι Πουτ», αρ. 35,
13 του Οχτώβρη 1917.
Κύριο άρθρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.