Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υποβάλει τα διαπιστευτήρια της υποτελούς πολιτικής του στον αρχηγό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

Η διήμερη επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Τραμπ προβάλλεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως πολύ μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής,  σαν: «μοχλός αναβάθμισης της χώρας του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού  της ρόλου και ενίσχυση σε όλους τους τομείς», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά το αποτέλεσμα των πηγαινέλα  ενός τσούρμου υπουργών και αρμοδίων παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αναλάβει ενεργό μέρος στην υλοποίηση επικίνδυνων αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών προκειμένου να «αναβαθμιστεί» η χώρα στα πλαίσια της συμμαχίας και η καπιταλιστική πλουτοκρατική ολιγαρχία να καρπωθεί κάποια οικονομικά οφέλη από τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Πρόσφατο παράδειγμα των κυβερνητικών προθέσεων αποτελεί η ανανέωση της συμφωνίας για τη χρήση της βάσης της Σούδας και οι εργασίες εκσυγχρονισμού που γίνονται σ’ αυτήν και στη βάση του Άραξου, όπου καταγγελίες παραπέμπουν για μια εκ νέου «φιλοξενία πυρηνικών», τις οποίες η κυβέρνηση μέχρι στιγμής  αρνείται, χωρίς ουσιαστικά να τις διαψεύδει.
Φυσικά, δεν βρίσκονται έξω από τους στόχους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού τα ενεργειακά, τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πολύ καθαρά ο αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ  δηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτά και ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στη Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και ωμά  έχει πει πως βασική επιδίωξη των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών είναι να εμποδίσουν τη Ρωσία να έχει σε μεγάλο βαθμό τη Δ. Ευρώπη εξαρτημένη από το φυσικό αέριο και στοχεύουν στην ασφαλή διέλευση φυσικού αερίου από μια ελεγχόμενη πολιτικά - γεωστρατηγικά Ελλάδα. 
Ο Πάιατ δεν παρέλειψε και «έδωσε εύσημα στις ενεργειακές πρωτοβουλίες της χώρας» ύστερα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας Φλαμπουράρη.  Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου έχει τονίσει «πόσο κρίσιμη και χρήσιμη είναι για την Ελλάδα η προσπάθεια που γίνεται στο ενεργειακό πεδίο  είτε αφορά το φυσικό αέριο είτε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων».
Φυσικά για όλες αυτές τις νεοαποικιακού τύπου συμφωνίες είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν την ελληνική κυβέρνηση με κάποιες φραστικές δηλώσεις στήριξης και κάποια «πεσκέσια» στον οικονομικό τομέα, είτε σε κρατικό επίπεδο είτε σε ορισμένα τμήματα της μεγαλοαστικής τάξης, χρησιμοποιώντας τους σαν συνεργάσιμους υπεργολάβους.
Οι παγκόσμιες εξελίξεις, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην Αν. Μεσόγειο, που χρονικά λίγο – πολύ συμπίπτουν με τα μνημόνια στη χώρα μας και την παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας, έχουν αναβαθμίσει για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, και ειδικότερα τη βάση της Σούδας, σε πολύ ψηλά επίπεδα.  Ο αμερικανονατοϊκός ανταγωνισμός με τη Ρωσία, η φιλόδοξη και δυναμική οικονομική παρουσία της Κίνας, οι εξελίξεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το μεγάλο ζήτημα των ενεργειακών αγωγών αναβαθμίζουν και προσδίδουν μεγάλη αξία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη βάση της Σούδας.  Χωρίς περιστροφές, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είπε πως «Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως στρατηγικό εταίρο αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή».
Για τους λόγους αυτούς προβλέπεται, από όλο το φάσμα των συζητήσεων Τσίπρα – Τραμπ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις γεωστρατηγικές συμφωνίες στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η βάση της Σούδας.
Η βάση της Σούδας βρισκόταν πάντα στο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού  και πάντα οι ελληνικές κυβερνήσεις υπέγραφαν συμφωνίες παραμονής της. Σήμερα αποκτά ένα άκρως ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.  Η βάση της Σούδας, ακόμα και για τα στρατηγικά επιτελεία των ΗΠΑ θεωρείται σήμερα όχι απλά το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Μεσογείου», αλλά μία από τις σπουδαιότερες βάσεις των ΗΠΑ διεθνώς.
Ανοικτά, στρατιωτικοί αμερικανοί παράγοντες θεωρούν πως ήταν η χρησιμότερη βάση για τις αμερικανικές επιθετικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ακόμα και στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Όπως ο καθένας καταλαβαίνει σήμερα ο ρόλος της βάσης αυτής είναι πολύ σημαντικότερος στη γενικότερη γεωστρατηγική των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών με πολλαπλούς στόχους.
Όμως οι βάσεις και τα στρατηγικά σχέδια δεν είναι επιτραπέζια παιχνίδια και videogames.  Συμμετέχουν σε φονικούς πολέμους, εξολοθρεύουν και δολοφονούν λαούς, καταστρέφουν χώρες, σπέρνουν τον όλεθρο, τον θάνατο, τη δυστυχία για να εξυπηρετήσουν τα αδηφάγα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.  Ο λαός μας, για δεκαετίες ολόκληρες, παλεύει για να φύγουν οι βάσεις, οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ από τη χώρα μας. Ήταν ένα σύνθημα, μία απαίτηση που δεν εγκαταλείφτηκε ποτέ.
Ο λαός μας θεωρεί φίλους και αδέλφια του τους λαούς που δέχονται τις δολοφονικές επιθέσεις από τη βάση της Σούδας, από κάθε αμερικανονατοϊκή βάση και γι’ αυτό αγωνίζεται ενάντιά τους.  Για την απομάκρυνσή τους αγωνίστηκε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, απέναντι σε ξενόδουλα φασιστικά καθεστώτα και κάθε είδους εθελόδουλους που κρύβονταν πίσω από τα ψεύτικα συνθήματα της εθνικής ανεξαρτησίας.
Και έρχεται τώρα, η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση να διευρύνει το καθεστώς των βάσεων, να παραδώσει την εθνική ανεξαρτησία στους ιμπεριαλιστές και να συνδράμει στις εγκληματικές, δολοφονικές επιχειρήσεις. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση… αφού για χρόνια φώναζαν και αυτοί «Έξω οι βάσεις του θανάτου», «Έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι». Τώρα, όταν θα ανακοινώνουν τη Συμφωνία στη Βουλή τι θα φωνάζουν;  «Ζήτω οι βάσεις και τα πυρηνικά»;  «Ζήτω οι σύμμαχοί μας οι Αμερικανοί»;
 Ο λαός όμως δεν πρέπει και δεν θα σταματήσει την πάλη του για να φύγουν οι βάσεις, το ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.