Αμερικανοκινεζικές μηχανορραφίες κατά του εξοπλιστικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας

Η πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Πεκίνο είχε σαν κύριο αντικείμενό της την επικείμενη, για το τέλος Νοέμβρη, αμερικανoκινεζική συνάντηση Κορυφής, (που συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΚ). Ωστόσο στο επίκεντρο των διμερών συνομιλιών βρέθηκε και η επικίνδυνα κλιμακούμενη κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο.
Μπορεί η εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος ΤΗΑΑD, να αποτελεί σοβαρό αγκάθι στις σχέσεις των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, όμως διαπιστώνεται, σύμφωνα με τη διπλωματική δήλωση του Κινέζου πρόεδρου, Σι Ζι Πινγκ, ότι προς το παρόν "Τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών μας υπερβαίνουν κατά πολύ τις διαφορές μας και η συνεργασία είναι η μόνη σωστή επιλογή".
Στο πεδίο αυτής ακριβώς της προσωρινής συνεργασίας εντάσσεται και η αμοιβαία κατανόηση στο ζήτημα της διατήρησης του μονοπωλίου των πυρηνικών όπλων και της λήψης κυρώσεων σε βάρος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας από τα  μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ. Είναι αποκαλυπτικά τα εγκωμιαστικά λόγια της εκπροσώπου των ΗΠΑ στο ΣΑ, κατά τη συνεδρίασή του για τις νέες κυρώσεις, που επιβλήθηκαν τελικά στην Πιονγιάνγκ, μετά τις τελευταίες επιτυχείς δοκιμές της πυρηνικής βόμβας υδρογόνου και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα υποστήριξε ότι δεν θα προέκυπτε νέα απόφαση χωρίς την “ισχυρή σχέση” μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Σι Ζι Πινγκ.
Διευρύνοντας αυτήν τη “σχέση” ανάμεσα στις πυρηνικές δυνάμεις ο Υπουργός Εξωτερικών της ΛΔΚ στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ, υπέδειξε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, προχωρούν σε μονόπλευρα μέτρα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του, συμπεριλαμβάνοντας πέρα από τις Δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία) και τις Κίνα και Ρωσία. Στόχος τους να διατηρήσουν την αποκλειστικότητα της πυρηνικής απειλής σε βάρος της πλειοψηφίας των χωρών και λαών του πλανήτη.
Στο μεταξύ λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών και μαχητικών στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάντερς, δήλωσε: «Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος. Δεν είναι ποτέ σκόπιμο μια χώρα να καταρρίπτει τα αεροσκάφη μιας άλλης χώρας όταν είναι πάνω από τα διεθνή ύδατα. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος. Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου με ειρηνικά μέσα».
Ανάλογες και οι δηλώσεις Τίλερσον από το Πεκίνο, ότι οι ΗΠΑ έχουν «γραμμές επικοινωνίας» με τη Βόρεια Κορέα και «βολιδοσκοπούν» την Πιονγιάνγκ για τη δυνατότητα διεξαγωγής συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμά της. Ωστόσο αυτά τα δήθεν φιλειρηνικά φληναφήματα σπεύδει να διαψεύσει αυθημερόν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η εκπρόσωπός του διορθώνει τον “προϊστάμενό” της διευκρινίζοντας ότι «οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση», ενώ και ο Τραμπ διαφωνώντας με τις διπλωματικές προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών, του υποδείχνει ότι: «χάνει το χρόνο του προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τον μικρό πυραυλάνθρωπο...».
Η ιμπεριαλιστική υποκρισία περισσεύει. Οι ΗΠΑ καμώνονται ότι δεν έχουν κηρύξει πόλεμο, γιατί ποτέ δεν τον σταμάτησαν, αρκούμενες στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 27ης Ιούνη του 1953. Όταν για 70 σχεδόν χρόνια οι ΗΠΑ αρνούνται να αποκαταστήσουν ειρηνικές σχέσεις με τη ΛΔ Κορέας και αντίθετα εκτοξεύουν απειλές για προληπτικά αιφνιδιαστικά πλήγματα και, λοιδορώντας την πολιτική ηγεσία της, εξυφαίνουν γκανγκστερικά σενάρια  “αποκε­φα­­λι­σμού” της, μόνο αφελείς μπορούν να ασπα­στούν τέτοιες διακηρύξεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.