Προϋπολογισμός λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων Νέοι φόροι και χαράτσια

Μέσα σε κλίμα κυβερνητικής ευφορίας κατατέθηκε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού του 2018.
To προσχέδιο προβλέπει «πρωτογενές πλεόνασμα» 3,57% (6,671 δις €) και αύξηση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4% του ΑΕΠ (= 181,2 δις €), που θα προκύψουν από τις περικοπές στις συντάξεις, τη φοροληστεία και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, η κυβερνητική πολιτική, που κινείται στη λογική της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «εξόδου από τα Μνημόνια», μέσα από έναν κατακλυσμό εικονικών ποσοστών και ακατάληπτων διατυπώσεων, επιχειρεί να δώσει την εντύπωση μιας κολοσσιαίας οικονομίας. Έτσι για παράδειγμα, η πρόβλεψη για τις διαβόητες «επενδύσεις» εκτοξεύεται στο 12,6%, από 4,3% που ήταν φέτος. Η ανεργία μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στο 20,8% από 22,3% το Μάρτη του ’17 (ΕΛΣΤΑΤ). Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 4,7%, οι εισαγωγές κατά 4,4%, ο δε πληθωρισμός κατά 1,1%. Πρόκειται για υπερφίαλες προβλέψεις, απόλυτα εναρμονισμένες με τις κυβερνητικές απάτες και  αυταπάτες. Ο λαός μας έχει μπεί για τα καλά μέσα σ’ έναν κυκεώνα ανελέητης αντιλαϊκής πολιτικής, που είναι αμφίβολο αν θα βγει ακόμα  και το πανθομολογούμενο 2060.
Όπως πρόσφατα επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, «Η οριστική έξοδος στις αγορές το 2018 δεν θα σημάνει το τέλος της εποπτείας της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, παρά τη σχετική αύξηση των βαθμών ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής. Θα υπάρχει εποπτεία, προβλέπεται με βάση τους κανονισμούς και τις συνθήκες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην ΕΕ (…) Το ρόλο των θεσμών, στη συνέχεια και παράλληλα, θα τον έχουν η πολυμερής εποπτεία της ΕΕ, αλλά και οι ίδιες οι αγορές, και οι τελευταίες μάλιστα θα αξιολογούν την οικονομική πολιτική της χώρας με απρόβλεπτο και πολλές φορές αδυσώπητο τρόπο»…
★★★
Ολόκληρο το προσχέδιο είναι εναρμονισμένο στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και του τρίτου Μνημονίου. Προφανώς, θα «συμπληρωθεί» με τα νέα μέτρα που θα προκύψουν από την τρίτη «αξιολόγηση» και ο τελικός Προϋπολογισμός θα ψηφιστεί γύρω στα τέλη Δεκέμβρη. Επαίρεται το υπουργείο Οικονομικών, για την «κοινωνική» του πολιτική που «…ενσωματώνει τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων…». Προφανώς εννοεί τα φιλοδωρήματα στα εξαθλιωμένα νοικοκυριά, ή τις πενταροδεκάρες για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, ή τέλος τη «συνεισφορά» του Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με 238 € το χρόνο!!!  Θυμίζουμε ότι το φετινό περίσσευμα, θα διατεθεί με τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος»-ελεημοσύνης, που θα «εξειδικευτεί» το Νοέμβρη, με αποτρεπτικούς όρους και προϋποθέσεις. Φυσικά, όλα αυτά τα ψίχουλα θα σαρωθούν από τα προαποφασισμένα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Αύγουστο του 2018.
Αυτές είναι όλες κι όλες οι «κοινωνικές παροχές» προς το λαό.
Γιατί από εκεί και πέρα αρχίζει η επέλαση στους φόρους (έμμεσους και άμεσους) και στις περικοπές δαπανών, που αποτυπώνουν όλη τη σωρευτική αντιλαϊκή πολιτική οκτώ χρόνων αλλεπάλληλων μέτρων τριών Μνημονίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Α) Η προφανής αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στα «τσουνάμι» των φόρων, αποτυπώνεται στην υστέρηση εσόδων κατά 1,86 δις € το 2017 και 580 εκατ. € πρόβλεψης για το 2018. Παρ’ όλα’ αυτά, και για να καλυφθούν τα κενά, τα κρατικά έσοδα αυξάνονται κατά 1,2 δις € (54,4 δις € από 53,2 δις € φέτος), προερχόμενα από έμμεσους φόρους ύψους 27,65 δις € (αύξηση 550 εκατ. €), άμεσους φόρους ύψους 20,8 δις € (αύξηση 400 εκατ. €) και άλλες αντιλαϊκές αλχημείες (κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2018, κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων στους δικαιούχους του «κοινωνικού επιδόματος», κλπ., ύψους 5,95 δις € (περίσσευμα 250 εκατ. €).
Β) Οι περικοπές στις δαπάνες του «Τακτικού Προϋπολογισμού» (55,6 δις € από 56,1 δις € φέτος), που αφορούν α) μειώσεις στο κονδύλι «Ασφάλιση, Περίθαλψη, Κοινωνική προστασία» κατά 500 εκατ. €, β) μείωση στο κονδύλι για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κατά 240 εκατ. €.
Γ) Κι ενώ το όργιο της φοροληστείας σε βάρος των εργατολαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται, στον αντίποδα εμφανίζονται δαπάνες στο «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» (δηλ. χρήματα που θα δοθούν σ'επιχειρήσεις) της τάξης των 6,75 δις €, από τα οποία τα 5,75 δις € προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το 1 δις € από τα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού. Πρόκειται προφανώς για μετάγγιση της λαϊκής φοροληστείας στις τσέπες της ντόπιας ολιγαρχίας.
Δ) Την κυβερνητική αθλιότητα αντικαθρεφτίζουν και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) που παρουσιάζουν… πλεονάσματα, που προφανώς προέρχονται από τις δραματικές περικοπές στις παρεχόμενες συντάξεις κλπ. κοινωνικές παροχές ή ακόμα και από αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (π.χ. ΕΟΠΥΥ). Κοντολογίς, οι κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ πετσοκόβονται κατά 446 εκατ. €, οι επικουρικές κατά 115 εκατ. €, ενώ και οι υπόλοιπες παροχές (λ.χ. ο ΟΑΕΔ δίνει επιδόματα ανεργίας μόνο στο 10% των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ εισπράττει από τους εργαζόμενους εισφορές υπέρ της πρώην Εργατικής Κατοικίας –ΟΕΚ- και Εργατικής Εστίας –ΟΕΕ-) μειώνονται κατά 515 εκατ. €, με βάση τους στόχους του ΜΠΔΣ 2018-2021. Αυτά τα πλεονάσματα, που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τη σύνθλιψη των λαϊκών εισοδημάτων, δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ για να προχωρήσει σε νέες σοβαρές μειώσεις στις κρατικές χρηματοδοτήσεις στα νοσοκομεία, στις ΥΠΕ-ΠΕΔΥ ( μείωση κατά 350 εκατ. €) και στον ΕΟΠΥΥ (μείωση κατά 226 εκατ. €), σε σχέση με το 2017.
Ε) Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα πανηγυρίζει για τον «τελευταίο Προϋπολογισμό των προγραμμάτων», το χρέος του δημοσίου, απογειώνεται! Χαρακτηριστικά το χρέος το 2016 έφτανε τα 314,9 δις, το 2017 τα 317,8 δις €, ενώ στον Προϋπολογισμό του 2018, προβλέπεται αυξημένο κατά 10,1 δις €, δηλ. στα 327,9 δις €, όσο περίπου και το 2010, όταν ξεκίνησε το θρίλερ των Μνημονίων!!!
ΣΤ) Το 2018 έχουμε νέα περικοπή 495 εκατ. €, στους αποδιδόμενους πόρους προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
★★★
Περιττό να πούμε πως ο πλασματικός αυτός κρατικός Προϋπολογισμός του 2018, θα ψηφιστεί τελικά με την επιφύλαξη και τους αστερίσκους των δανειστών, υποκείμενος στις αναπροσαρμογές και τις κατευθύνσεις τους, τις απαιτήσεις και τις επιταγές τους, αποτελώντας μνημείο κυβερνητικής υποταγής στις ορέξεις τόσο των ξένων ιμπεριαλιστών, όσο και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης. Κι αυτό, γιατί χαρακτηρίζεται αφ’ ενός από την πληθώρα εικονικών μεγεθών που εξωραΐζουν τη ζοφερή πραγματικότητα της οικονομικής κατάρρευσης, και αφ’ ετέρου από έναν καταιγισμό φόρων και περικοπών, σύνθλιψης και εξοβελισμού των στοιχειωδών κοινωνικών δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, που υποβιβάζουν το βιοτικό επίπεδο του λαού μας και καταρακώνουν  πλήρως την ανεξαρτησία της χώρας μας, μετατρέποντάς την σε νεοαποικία του ιμπεριαλισμού.
Ο νέος Προϋπολογισμός, πέρα από τις βέβαιες αναπροσαρμογές των αριθμών και των ποσοστών, αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής συγκυρίας. Απαλλάσσει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο από φόρους, εισφορές και δεσμεύσεις, παρέχοντάς του παράλληλα ισχυρά «επενδυτικά κίνητρα». Συρρικνώνει το Δημόσιο τομέα. Ψαλιδίζει το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Ξεθεμελιώνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Διαλύει την Υγεία. Υποβαθμίζει την Παιδεία. Εκμηδενίζει την Πρόνοια. Ξεπουλά τη δημόσια περιουσία. Χαρίζει τα «κόκκινα» δάνεια στα ξένα funds. Ισοπεδώνει το λαϊκό εισόδημα με τους ασήκωτους φόρους. Κι όλ’ αυτά προκειμένου να μεταγγίσει τα τεράστια ποσά που προκύπτουν με τις παραπάνω αντιδραστικές εφαρμογές, από τις τσέπες των εργατολαϊκών στρωμάτων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των συνταξιούχων, κλπ., στα θησαυροφυλάκια των δανειστών-τοκογλύφων του ελληνικού κράτους και σε περιούσιους ντόπιους κεφαλαιοκράτες, ξένους επιχειρηματίες-«επενδυτές» και πάνω απ’ όλα στην κυριαρχία των πανίσχυρων ξένων μονοπωλίων που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν τη χώρα. Αποδεικνύει ξεκάθαρα πως ένας Προϋπολογισμός δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πολυχρησιμοποιημένο εργαλείο αναδιανομής των λαϊκών εισοδημάτων στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των επιδιώξεων της μεγαλοαστικής τάξης και των ξένων πατρώνων της, που αλυσοδένει το λαό μας και τον σέρνει αλυσοδεμένο στην κατεύθυνση της προώθησης των κερδοσκοπικών πολιτικών του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, αλλά και των εξοπλιστικών προγραμμάτων και απαιτήσεων που επιβάλλει το ΝΑΤΟ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Από την πλευρά του, το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα καλείται ν’ αντιδράσει στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την καταστολή, την οικονομική καταστροφή, που επιβάλλει η συγκυβέρνηση με την προτροπή των ιμπεριαλιστικών κέντρων, τώρα που τα αποτελέσματα της ανελέητης λιτότητας και της νέας, «αριστερής» εκδοχής «δίκαιης ανάπτυξης», δεν πείθουν πια κανένα για τις τυχόν «καλύτερες ημέρες» που ευαγγελίζονται οι οικονομικοί επαΐοντες. Η κυβέρνηση των Τσίπρα-Καμμένου έσπειρε θύελλες και είναι επόμενο να θερίσει καταιγίδες. Η απόκρουση των επερχόμενων Νομοσχεδίων που θα επισύρει ο νέος Προϋπολογισμός, προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του ελληνικού λαού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.