Ξεσκεπάζεται ο δημαγωγός Τραμπ

Τα ψέματα του Τραμπ για τη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει προτείνει δεν έχουν τελειωμό. Την περασμένη Δευτέρα, είπε στους αμερικάνους φορολογούμενους ότι θα δουν τα έσοδά τους να αυξάνονται κατά 4.000 δολάρια κατά μέσο όρο, λόγω της δραστικής μείωσης της φορολογίας των εταιριών από 35% σε 20%! Το πώς θα γίνει αυτό, μόνο ο Τραμπ το ξέρει. Πάντως, οι μέχρι τώρα μελέτες των διαφόρων οικονομικών ινστιτούτων και τα ίδια τα γεγονότα τον διαψεύδουν.

Μια προκαταρκτική ανάλυση των προτάσεων Τραμπ για τη φορολογική μεταρρύθμιση, από το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής (http://www.taxpolicycenter.org/publications/preliminary-analysis-unified-framework/full) ποσοτικοποιεί αυτό το ψέμα, αναφέροντας ότι οι καπιταλιστές θα γλυτώσουν 2,65 τρισ. δολάρια, ενώ οι οικογένειες και τα μεμονωμένα άτομα θα φορτωθούν γύρω στα 471 δισ. δολάρια μέσα στην ερχόμενη δεκαετία. Τα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 730.000 δολάρια τον χρόνο (δηλαδή το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών) θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται, λόγω της μείωσης της φορολογίας κατά 8,5%, ενώ τα φτωχότερα νοικοκυριά θα δουν ελάχιστες μειώσεις στους φόρους τους (της τάξης του 1,2% το πολύ). Η μείωση των φόρων στους καπιταλιστές θα φέρει λιγότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία και εκτίναξη του ελλείμματος, που θα κληθούν να το πληρώσουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Μήπως όμως θα γίνουν προσλήψεις; Ούτε αυτό αναμένεται να γίνει, όπως αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο (http://www.ips-dc.org/report-corporate-tax-cuts-boost-ceo-pay-not-jobs/), με τον εύγλωττο τίτλο: «Οι μειώσεις των φόρων των επιχειρήσεων εκτινάσσουν τις αμοιβές των στελεχών και όχι τις θέσεις εργασίας». Η έκθεση μελετά την πορεία 92 κερδοφόρων επιχειρήσεων  (με συνεχή κερδοφορία από το 2008 μέχρι και το 2015) και αποδεικνύει ότι, μολονότι πλήρωσαν πολύ κάτω από τον ανώτατο συντελεστή φόρου, μείωσαν το προσωπικό τους κατά 1%, παρά το γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης κατά 6% για την ίδια χρονική περίοδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρία της οποίας ήταν μεγαλοστέλεχος ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, η ExxonMobil. H μία από τις πάλαι ποτέ «εφτά αδελφές» του πετρελαίου πλήρωνε φόρο μόλις 13.6% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2015, την ίδια στιγμή που μείωνε το προσωπικό της κατά το ένα τρίτο σε παγκόσμιο επίπεδο (η ίδια η εταιρία δε δημοσιεύει δεδομένα για το προσωπικό που εργάζεται σ’ αυτήν εντός ΗΠΑ). Ο ίδιος ο Τίλερσον την εγκατέλειψε με μία γενναία αποζημίωση της τάξης των 27,4 εκατομμυρίων, 22% περισσότερα από αυτά που έβγαλε το 2008.

Ο πρωταθλητής των απολύσεων, η γνωστή εταιρία τηλεπικοινωνιών AT&T, μολονότι πλήρωνε μόλις 8.1% σε φόρους, μείωσε τις θέσεις εργασίας κατά 80.000 και αντί να κάνει επενδύσεις αγόρασε μετοχές αξίας 34 δισ. δολαρίων τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ ο διευθυντής της, Ράνταλ Στέφενσον, τσέπωσε 28,4 εκατομμύρια το 2016, υπερδιπλάσια από αυτά που έβγαζε το 2008.

Ιδιο σκηνικό και στην Boeing. Αν και η εταιρία έχαιρε φορολογικής ασυλίας, μετά από συμφωνία δραματικής μείωσης των φόρων (της τάξης του 80%) με την Πολιτεία της Ουάσιγκτον, προκειμένου να μη χτίσει το εργοστάσιό της έξω από αυτή την Πολιτεία, με τον ομοσπονδιακό φόρο να κυμαίνεται ετήσια γύρω από το 3.2% κατά μέσο όρο (τα τελευταία δέκα χρόνια) και το σύνολο των φόρων να μην ξεπερνά το 23% πέρσι, η εταιρία δε δίστασε, αφού έκανε τη συμφωνία με την Ουάσιγκτον, να αποφασίσει μαζικές απολύσεις, λόγω της αύξησης των αυτοματισμών στην κατασκευή των νέων αεροσκαφών. Περισσότερο από το 15% του εργατικού της δυναμικού απολύθηκε από το 2013 (έτος που έγινε η συμφωνία με την Πολιτεία της Ουάσιγκτον)!

Αλλη έκθεση, του Ινστιτούτου Φορολογικής και Οικονομικής Πολιτικής αυτή τη φορά, (https://itep.org/wp-content/uploads/35percentfullreport.pdf), που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτη και μελέτησε 258 επιχειρήσεις με συνεχή κερδοφορία από το 2008 μέχρι και το 2015, βρήκε ότι κατά μέσο όρο πλήρωσαν φόρο μόλις 21,2% (αντί του ανώτατου συντελεστή που ήταν 35%), πράγμα που σημαίνει ότι η φορολογική ασυλία των καπιταλιστών ήδη ήταν τεράστια. Φανταστείτε τι θα γίνει από δω και πέρα με τις γενναίες φοροελαφρύνσεις των καπιταλιστών από την κυβέρνηση Τραμπ!

Πώς να πιστέψει κανείς το παραμύθι που ο ίδιος ο Τραμπ λανσάρει, ότι οι πλούσιοι δε θα επωφεληθούν πολύ από τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις; Και μόνο η εισαγωγή φόρου 25% στις εταιρίες “pass through”, τα κέρδη των οποίων φορολογούνταν στους μετόχους με τους ατομικούς συντελεστές (που φτάνουν μέχρι το 40%), θα ελαφρύνει σημαντικά τα φορολογικά βάρη για τους ιδιοκτήτες τους, ένας από τους οποίους είναι ο ίδιος ο Τραμπ που διαθέτει καμιά πεντακοσαριά τέτοιες επιχειρήσεις.

Το στυγνό ταξικό πρόσωπο του δημαγωγού Τραμπ δεν μπορεί να κρυφτεί με όσα παραμύθια κι αν προσπαθήσει να ταΐσει τον αμερικάνικο λαό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.