Επιχείρηση εξαπάτησης με τη σήμανση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών. Η δημαγωγία έχει κοντά ποδάρια



Το νομοσχέδιο για τη «διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων» συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Πέμπτη 13 Οκτώβρη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια (δεν γνωρίζουμε ακόμα σε πόσες συνεδριάσεις). Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Β. Αποστόλου, απ’ αφορμή την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στη επιτροπή της Βουλής, άδραξε την ευκαιρία, κάνοντας το μαύρο άσπρο, όπως το συνηθίζει, να δημαγωγήσει για μια ακόμα φορά, ισχυριζόμενος ότι μ’ αυτό το νομοσχέδιο θα σταματήσει η ελληνοποίηση στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κρέας και στα προϊόντα με βάση το κρέας και έτσι θα στηριχτούν η ελληνική κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα συμβεί με τις διατάξεις αυτού του νομοσχέδιου. Οι εισαγωγείς και οι γαλακτοβιομήχανοι θα συνεχίσουν οι να εισάγουν νωπό και εβαπορέ γάλα και να το παρουσιάζουν ως ελληνικό. Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν εβαπορέ γάλα στην παραγωγή όλων, χωρίς εξαίρεση, των γαλακτοκομικών προϊόντων. Θα συνεχίσουν να εισάγουν νωπό πρόβειο γάλα και να παράγουν φέτα ως ΠΟΠ. Οι εισαγωγείς θα συνεχίσουν να εισάγουν ζώντα ζώα από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες και να πλασάρουν το κρέας αυτών των ζώων σαν ελληνικό. Και βέβαια, οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να πληρώνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές, διάρκειας μεγαλύτερης από τους δύο μήνες, όπως συμβαίνει τώρα.

Στεκόμαστε στις διατάξεις αυτού του νομοσχέδιου όχι τυχαία, ούτε από κάποια ιδεολογική λόξα. Ο Β. Αποστόλου, στην παρέμβασή του στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής στις 26 Σεπέμβρη, στην οποία έλαβαν μέρος οι φορείς, ανάμεσα στ’ άλλα είπε: «Ιδιαίτερα αναφέρομαι στις δύο βασικές του διατάξεις. Πρώτον οι πληρωμές και δεύτερον η υποχρεωτική αναγραφή για τα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Ας αρχίσουμε από τη διάταξη για τις πληρωμές. Μέχρι τώρα, οργιάζει η τακτική των πληρωμών με μεταχρονολογημένες επιταγές μεγάλης διάρκειας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στους κτηνοτρόφους (το οποίο, βέβαια, δεν είναι το μοναδικό).

Στις 24 του περασμένου Μάρτη, το νομοσχέδιο είχε δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση που κράτησε μέχρι τις 24 Απρίλη. Στο άρθρο 3 αναφερόταν ο τρόπος πληρωμής: «Τρόπος πληρωμής οφειλόμενου ποσού - Η εξόφληση του οφειλόμενου ποσού ολοκληρώνεται με την κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του παραγωγού της ισόποσης χρηματικής αξίας που αναγράφεται στο τιμολόγιο. Απαγορεύεται ρητά κάθε άλλος τρόπος εξόφλησης, όπως με καταβολή μετρητών ή με έκδοση επιταγών και αναγραφή  στο τιμολόγιο ότι εξοφλήθη» (οι επισημάνσεις δικές μας).

Απαγορευόταν, λοιπόν, και η πληρωμή με επιταγές. Οταν όμως το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, το άρθρο 3 άλλαξε εντελώς σε ό,τι αφορά τον τρόπο πληρωμής. Το εδάφιο β της παραγράφου 1 του άρθρου 3 αναφέρει: «1. Ο παραγωγός κοινοποιεί αμελλητί στην αρμόδια αρχή: (…) β) ηλεκτρονικό αντίγραφο του σώματος της επιταγής, εφόσον η εξόφληση του οφειλόμενου ποσού πραγματοποιείται με έκδοση επιταγής» (η επισήμανση δική μας)!

Στην επιτροπή της Βουλής πολλοί φορείς ζήτησαν να σταματήσει η πληρωμή με επιταγές. Ο Αποστόλου τους αγνόησε και το άρθρο 3 του νομοσχεδίου παρέμεινε ατόφιο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής. Το χάλι με την πληρωμή των κτηνοτρόφων με μεταχρονολογημένες επιτα γές μεγάλης διάρκειας θα συνεχιστεί, γιατί και στην Ολομέλεια της Βουλής δε θα αλλάξει αυτή η διάταξη.

Το γνωρίζουμε αυτό, γιατί ο Β. Αποστόλου, προκειμένου να δικαιολογηθεί για την κωλοτούμπα που έκανε, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ συζητείται –χωρίς ακόμα να έχει γίνει κατορθωτό- να βρεθεί κοινός τρόπος πληρωμής των αγροτικών προϊόντων στην επικράτεια της ΕΕ, προκειμένου να σταματήσουν οι «αθέμιτες πρακτικές»! Η εξήγηση του Αποστόλου είναι πολύ φτηνιάρικη, γιατί  και στις 24 Μάρτη γνώριζε για τη συζήτηση στην ΕΕ για τον τρόπο πληρωμής των αγροτικών προϊόντων, όμως ανέβασε για διαβούλευση το νομοσχέδιο προβλέποντας ρητή απαγόρευση της πληρωμής με επιταγές.

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, θυμίζουμε ότι μέχρι τον Οκτώβρη του 2011 όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν υποχρεωμένα να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης του γάλακτος. Αυτή η διάταξη καταργήθηκε, με τον κανονισμό 1169 του 2011, και ωφέλησε αποκλειστικά τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ, που είναι μεγάλοι παραγωγοί γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη συνέχεια, η Γαλλία υπέβαλε το 2016 αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορεί να αναγράφει για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που διακινούνται στο εσωτερικό της τη χώρα προέλευσης του γάλακτος. Και βέβαια, έβαλε εξαιρέσεις, προκειμένου να μην πληγούν οι εξαγωγές γαλλικού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τη φόρμα της γαλλικής απόφασης αντέγραψε ο Αποστόλου και το φθινόπωρο του 2016 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Μπόλαρης, υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το έκανε δεκτό στις 22 Δεκέμβρη του 2016. Αυτό είναι που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τα ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα.

Ο Β. Αποστόλου έκανε αυτή την κίνηση, προκειμένου να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων, που πρέκυψε τόσο από την ασκούμενη γενική αντιαγροτική πολιτική, που έπληξε καίρια την κτηνοτροφική παραγωγή και τους κτηνοτρόφους, όσο και από την παράνομη χρήση εβαπορέ γάλακτος σε μαζική κλίμακα στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, από τη νομιμοποίηση της χρήσης εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού και από την ελληνοποίηση εισαγόμενου νωπού γάλακτος για την παρασκευή φέτας ΠΟΠ. Και βέβαια, στόχος του Αποστόλου είναι και η εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ότι τάχα με τις διατάξεις για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος θα σταματήσει η ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ας δούμε τώρα τι προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχέδιου.

Για να πιστοποιηθούν ως ελληνικά το νωπό γάλα και τα παραγόμενα απ’ αυτό γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει το γάλα: να έχει αρμεχτεί στην Ελλάδα, να έχει τύχει επεξεργασίας στην Ελλάδα και να έχει συσκευαστεί στην Ελλάδα. Μόνο όταν συντρέχουν και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις θα αναγράφεται ως χώρα προέλευσης η Ελλάδα. Δηλαδή, δε θα αναγράφεται κανένα από τα τρία στοιχεία, αλλά μόνο ως χώρα προέλευσης η Ελλάδα όταν συντρέχουν και οι τρεις προϋποθέσεις.

Εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν να αναγράφεται τουλάχιστον η χώρα στην οποία αρμέχτηκε το νωπό γάλα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να πιστοποιείται ότι αυτό παρήχθη στην Ελλάδα. Ο Β. Αποστόλου, όχι μόνο δεν το δέχτηκε, αλλά και χαμογέλασε ειρωνικά όταν μίλησε ο Γ. Κεφαλάς, πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, και έθεσε ζήτημα αναγραφής της χώρας αρμέγματος. Ετσι το σχετικό άρθρο παρέμεινε αναλλοίωτο.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που δε θα αναγράφεται η χώρα αρμέγματος του γάλακτος, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου Αποστόλου, θα συνεχιστεί η πρακτική των εισαγωγέων και των γαλακτοβιομήχανων να εισάγουν μαζικά νωπό και εβαπορέ γάλα και στη συνέχεια να το επεξεργάζονται, να το συσκευάζουν, να παράγουν μ’ αυτό γαλακτοκομικά προϊόντα και να τα παρουσιάζουν ως ελληνικά. Ακόμη και φέτα ΠΟΠ!

Αυτό ήδη συμβαίνει. Και με αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος δεν αλλάζει τίποτα. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος στο ενδοκοινοτικό εμπόριο. Δεύτερον, γιατί τα όποια στοιχεία συγκεντρώνει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ από τις εταιρίες για το εισαγόμενο γάλα, νωπό και εβαπορέ, παραμένουν εφτασφράγιστο μυστικό. Τρίτον, γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, και είναι ιστορικά βεβαιωμένη η πολιτική βούληση όλων των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανόμενης της σημερινής, να υπολειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να μπορεί να αναπτύσσεται η ασυδοσία εισαγωγέων και γαλακτοβιομήχανων.

Ετσι, θα συνεχιστεί η μαζική εισαγωγή εβαπορέ γάλακτος και η χρήση του όχι μόνο στην παρασκευή γιαουρτιού, αλλά στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η μαζική εισαγωγή εβαπορέ γάλακτος επιλέχτηκε αντί της σκόνης γάλακτος γιατί είναι συμφέρουσα από πολλές απόψεις. Οπως επίσης επιλέχτηκε η εισαγωγή νωπού πρόβειου γάλακτος για την παρασκευή ελληνικής φέτας. Επιμένουμε ότι και στην παρασκευή φέτας χρησιμοποιείται και εβαπορέ γάλα. Επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι μ’ αυτή την πρακτική όλων των κυβερνήσεων από το 2009 υπονομεύεται η ελληνική φέτα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Και με το νομοσχέδιο αυτό, λοιπόν, που στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι νόμος του ελληνικού κράτους, θα συνεχιστεί η πρακτική των μεγαλοεισαγωγέων και των γαλακτοβιομήχανων να παράγουν παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας σε μαζική κλίμακα εισαγόμενο εβαπορέ και νωπό γάλα. Και βέβαια, τα προϊόντα τους θα πλασάρονται ως ελληνικά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.