Κινηματογραφική προβολή 12/12/13: Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Φίλοι και φίλες γειά χαρά

Το πρόγραμμα προβολών διατρέχει δεκαετίες και γεωγραφικές ζώνες με... κινηματογραφική ταχύτητα και έτσι -από την Ιαπωνία του '50- κατεβαίνουμε νοτιότερα, με μια αργεντίνικη ταινία της δεκαετίας μας. 

Πέμπτη 12 Δεκέμβρη & ώρα 9.30 μ.μ.:


Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ


UN CUENTO CHINO | Αργεντινή 2011 | Διάρκεια: 1h 33'

Σκηνοθεσία-σενάριο: Σεβαστιάν Μπόρενστεϊν 
Μουσική: Λούσιο Γοδόι | Φωτογραφία: Ρόλο Πουλπέιρο
Παίζουν: Ρικάρδο Δαρίν, Μουριέλ Σάντα Άνα, Ιγνάσιο Ουάνγκ, Ενρίκ Καμπρέ, Ιβάν Ρομανέλι


Σκυθρωπός και εσωστρεφής, μονίμως δύστροπος και κακόκεφος είναι ο Ροβέρτο, ένας μοναχικός εργένης, ιδιοκτήτης σιδηροπωλείου σε μια γειτονιά του Μπουένος Άιρες, που έχει προσαρμόσει την απόμακρη από φίλους, παρέες και υποψήφιες νύφες καθημερινότητά του στα λίγα μίζερα τετραγωνικά του μαγαζιού του και που ως μοναδικό του χόμπι έχει τη συλλογή άρθρων εφημερίδων που περιγράφουν ασυνήθιστες αληθινές ιστορίες με τραγική κατάληξη. Την απομόνωση αυτή θα σπάσει η ξαφνική εμφάνιση ενός ευγενικού Κινέζου, ο οποίος δεν μιλάει λέξη ισπανικά και που έχει κάνει το μακρύ ταξίδι από την πατρίδα του μέχρι την Πάμπα, προκειμένου να εντοπίσει τον μοναδικό εν ζωή συγγενή του, τον αδελφό του πατέρα του.

Η νηνεμία της μονότονης ζωής του Ροβέρτο, που διέπεται από ακρίβεια και αυστηρούς κανόνες, θα ανατραπεί μονομιάς, όταν θα περιμαζέψει από λύπηση τον φουκαριάρη Τζουν, υποσχόμενος να τον βοηθήσει να βρει τα ίχνη του θείου του. Πολύ σύντομα θα περιέλθει σε δίλημμα, για το αν επιθυμεί ή όχι να διαταραχτεί η μέχρι χθες μακάρια γαλήνη του από την παρουσία του απρόσμενου επισκέπτη· κάτι που δεν θα έκανε ούτε για την όμορφη Μαρί, τη γυναίκα που τον συγκινεί ερωτικά, μα που ανάμεσα τους έχει υψώσει ένα φράχτη, απομακρύνοντας την δίχως να της δίνει την ευκαιρία που ζητάει.

Αν θα μπορούσε με μια λέξη να χαρακτηρίσει κανείς την ταινία, η οποία τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τα βραβεία κοινού και κριτικής στο Φεστιβάλ της Ρώμης το 2011, θα ήταν η λέξη ‘ανθρώπινη’. Ο ήρωας της ιστορίας, που είναι πιθανόν να συναντήσει κανείς στο διπλανό μαγαζάκι, μπορεί εξωτερικά να δείχνει γκρινιάρης και άφιλος, μα στην πραγματικότητα είναι δίκαιος, καλόκαρδος και συμπονετικός. Εκεί που μπορεί να καταριέται θεούς και δαίμονες για τον προμηθευτή που τού ’φαγε... τρεις πρόκες από την παραγγελία, την ίδια στιγμή μπορεί να κάνει μια δεκάδα δώρο σε έναν πελάτη. Και αυτό θα το κάνει εσαεί και ενσυνείδητα, αρκεί να μην βρεθεί ο μοχλός που θα του αλλάξει τον προγραμματισμό. 

Ο πενηντάχρονος Σεβαστιάν Μπόρενστεϊν (άγνωστος έξω από τη χώρα του, αλλά στην Αργεντινή ένα από γνωστότερα τηλεοπτικά ονόματα) γράφει και σκηνοθετεί τη γλυκόπικρη αυτή κωμωδία, με διακριτικούς συμβολισμούς και ιδιότυπο σουρεαλιστικό χιούμορ, διαπερνώντας με ευκολία το λεπτό κέλυφος της ιστορίας ενός συναισθηματικού ανθρώπου, ο οποίος, μη αντέχοντας την αδικία και την αναλγησία αυτού του κόσμου, επιλέγει να κινηθεί στο σκιερό περιθώριό του. Η αληθοφάνεια των χαρακτήρων που πλάθει το σενάριο του δημιουργού, η αλληγορία, οι νύξεις για τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη δυσκολία της ανθρώπινης επικοινωνίας προέχουν στη γλαφυρή αφήγηση, που μιλά για τον παραλογισμό της ύπαρξης με τον πιο γλυκό τρόπο.

Ο τίτλος της ταινίας συνδέεται με την αρχική σκηνή και το κύριο στοιχείο της υπόθεσης, καθώς βασίζεται σε αληθινό γεγονός. Λέει ο δημιουργός: ‘‘Διάβασα στις εφημερίδες την ιστορία για μια αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό, στην Αργεντινή. Ολόκληρες αγελάδες τις σήκωσε ο ανεμοστρόβιλος και τις έριξε σε άλλη περιοχή. Αμέσως είπα στον εαυτό μου ότι αυτή θα είναι η πρώτη σκηνή της επόμενης ταινίας μου.’’ Η έμπνευση καθοδηγεί ένα παιχνίδι που εκτυλίσσεται με τις συμπτώσεις και κεντρίζει το αιώνιο θέμα για την αδυναμία της ανθρώπινης βούλησης απέναντι στο πεπρωμένο. 

Το πρωτότυπο και ιδιαίτερο σενάριο έρχεται να απογειώσει με την ερμηνεία του ο εξαιρετικός ηθοποιός και μεγάλος σταρ του αργεντίνικου σινεμά Ρικάρδο Δαρίν (Το μυστικό στα μάτια της, 2009· Εννιά βασίλισσες, 2000), ο οποίος γεμίζει κάθε σεκάνς με τις εκρήξεις και τις εκφραστικές σιωπές του και ανεβάζει το είδος του κωμικού δράματος σε πολύ απαιτητικά επίπεδα.

Σημείωση: Μην παραλείψετε να δείτε τους τίτλους του τέλους...


Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.


*Ραντεβού στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στη Χαλκίδα
*Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ. | *Είσοδος ελεύθερη


Η κινηματογραφική ομάδα σινεφιλμ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.